15 °C

Реакцията между хлора и урината в басейните води до опасни съединения

Изображение 1 от 2

  Наскоро бе съобщено, че учените са успели да създадат тест за измерване на количеството урина в плувен басейн.

  Изглежда, че уринирането в басейн се е превърнало в нещо обичайно и дори известни плувци го правят по време на тренировки като твърдят, че хлорът "го унищожава".

  Това не само, че е невярно, но химическата реакция, която се случва между урината и хлора, създава химическо вещество, свързано с астмата и други респираторни проблеми, обяснява Саймън Котън (Simon Cotton), старши преподавател по химия в Университета в Бирмингам на страницата The Conversation.

  Азотният трихлорид, известен също като трихлорамин, се получава, когато уреята в урината реагира с хлор - дезинфектантът, който се използва широко в басейните.

  Трихлорамин

  Азотният трихлорид до голяма степен се произвежда случайно в басейните, но това съединение първоначално е създадено през 1812 г. от Пиер Луи Дю Лонг (Pierre Louis DuLong).

  Но въпреки успеха, радостта на Дю Лонг, вероятно е била краткотрайна - той не се съобразил с факта, че химикалът е експлозивен. Той избухнал внезапно и му отнел едното око и един пръст.

  Това е изключително чувствително химическо вещество и избухва дори при слаб удар или при излагане на слънчева светлина.

  Учените Сър Хъмфри Дейви и Майкъл Фарадей също стават жертва на веществото, когато повтарят работата на Дю Лонг скоро след това. Заради експлозия Дейви губи временно зрението си, а Фарадей завинаги уврежда пръстите си.

  Химията на басейна

  За щастие на професионалните плувци, само чистият азотен трихлорид е експлозивен, така че фактът, че се смесва с водата и други вещества в плувния басейн, е успокояващ.

  Изследванията обаче показват, че азотният трихлорид, наред с другите продукти, образувани при уриниране в хлорирана вода, като хлорамин и дихлорамин, причинява дразнене на очите и горните дихателни пътища.По-скоро е иронично, че хлорът, който се използва за унищожаване на бактерии и защита на здравето на плувците, се свързва със създаването на токсични химикали.

  Но също така, че ароматът, който хората свързват с чист басейн, всъщност е миризмата на азотен трихлорид и индикатор за много урина.

  Само мръсотията върху човешкото тяло може да изразходи до 30% от хлора във водата, а потта по атлетичните плувци също съдържа урея и може също да допринесе за производството на азотен трихлорид.

  Какво можем да направим, за да се преборим с това?

  Изследванията, които моделират количествата азотен трихлорид в басейна за продължителен период от време, накараха някои изследователи да предположат, че като се намали на нивото на хлора в басейна, но все пак не под необходимия минимум, това би намалило количеството на образуваните токсични химични вещества. Но са необходими още проучвания, за да се установи дали може да е осъществимо решение.

  Не правете като големите плувци

  На басейните отдавна се поставят надписи, които подканват плувците да си вземат душ, преди да плуват, но последиците за здравето от това, че не се измиват, не се подчертават достатъчно.

  Не е достатъчно да препоръчате душ, за да "намалите дразнителите" - плувците трябва да знаят, че тези дразнители могат да причинят дихателни проблеми, а не само за тях, но и за персонала на басейна.

  Плувците също трябва да бъдат насърчавани да минат през тоалетната преди да влязат в басейна, нещо, което трябва да обхване и елитните спортисти - Майкъл Фелпс може да си мисли, че това е приета част от спорта, но да не забравя, че дава пример на другите.

  За съжаление промяната на цвета на водата в басейна при контакт с урината, изглежда е мит и ако има предупреждения, че басейна се наблюдава с химически индикатори на урина, те са само за възпиращ фактор срещу уринирането в басейна.

  Източник: nauka.offnews.bg

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 10.04.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Като изявени професионалисти по-често ще се вслушват в мнението ви, което ви задължава да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Партньорските начинания ще имат успех, ако с поведението си на коректни, честни и добри хора създадете около себе си градивна атмосфера и насърчите творческата мисъл у всеки един от тях.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Напрегнати сте и рискувате да разберат погрешно думите ви, и това да стане причина за обтягане на отношения. За предпочитане е да избягвате големите компании, където едва ли ще се чувствате добре. Намерете начин да си починете сред спокойствие и уединение. Разговор с ваш близък ще ви бъде от полза.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Обкръжението на близките ви хора внася спокойствие в душата и мислите ви. Заедно ще решавате възникващите въпроси и ще планирате бъдещето си. Ще разчитате както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Всичко започнато днес обещава да завърши с успех.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Вашата упоритост ще ви изведе до високи хоризонти. Ще имате повече от очакваните финансови постъпления. Вълнения от философски, духовен и религиозен характер ще преобладават в мислите ви. Постепенно постигате хармонията, към която винаги сте се стремили. Отношенията с любимия човек се развиват в желаната от вас насока.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Повод за размисъл ще ви създадат развитията около вас и ще търсите решение на въпросите, които ви безпокоят. Не се тревожете, ще имате сили, с които ще преодолеете временните си затруднения. Най-важното е, че ще продължите уверено напред, другото са подробности. Здравето няма да ви притеснява.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Отговорното ви отношение към работата ще бъде провокирано и днес. Няма да ви остане много лично време, предвид неотложните задачи, които ще се появят пред вас. Независимо от всичко трябва да си починете. Новите задачи през идващата седмица ще изискват от вас повече съсредоточеност.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Уморени от грижите, ще предпочетете по-приятни занимания днес. Почивка в компанията на хората, които обичате ще се отрази добре на мисленето, здравето и духа ви. Това е вашия начин да релаксирате, което ще ви приведе в подходяща форма, за да се справите по-лесно с отговорностите през идващите дни.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Едва ли някой е в състояние да предположи вашата следваща стъпка, но вие със сигурност можете да познаете чуждите. Това ще се окаже голямото ви предимство и днес, когато от заплетена ситуация вие ще излезете с най-добри позиции. В личен план обаче е възможно да претърпите разочарование, което не е по ваша вина. Скоро ще намерите изход.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Денят ви може да бъде и по-добър, ако не се вживявате чак толкова от битовите неуредици. Може да наблегнете на дребните подробности в делови план, за да избегнете конфликтни ситуации. Погрижете се за здравето си, имате нужда от повече почивка и положително настроение. Прекарайте деня у дома.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Повечето от вас ще се посветят на семейството и дома. Ще предприемете промени по интериора, надявайки се с тях да промените и в някаква степен живота си. Професионалните задачи също ще присъстват в програмата ви, перспективите са добри и ще се похвалите с придобивки. Не бягайте от късмета си, ще се прояви, бъдете активни.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не допускайте с емоционалните си реакции да нараните някого. Понякога те излизат от границите на контрол и това ви обрича на изолация. Помислете за подходящи занимания, носещи ви успокоение и романтично настроение. Потърсете компанията на приятели.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Общувайте с хора, които вече са минали по вашия път. Това ще ви спести време и ще съберете повече мъдрост. Разочарованието ви от определено събитие ще отстъпи място на приятна изненада. Чистите ви намерения ще се оценят и ще получите подкрепата, от която се нуждаете. Нова любов.
  10 апр 2020
  Последни новини