14 °C

Първият плувен басейн с "жива вода" отвори в Канада

Изображение 1 от 6

  Зашеметяващият плувен басейн без химикали е в град Едмънтън, Албърта и е дело на базираните в Торонто архитекти gh3.

  Напълно натуралният басейн Borden Park заменя съществуващ басейн от 50-те години на миналия век. Пречистването се извършва в няколко иновативни процеса на естествена филтрация, комбинация от филтриране с камък, чакъл, пясък и растения, за да се запазят естествените качества на водата.

  Проектът е мащабно начинание от самото начало. Старият басейн и инфраструктурата трябвало да бъдат напълно преработени, за да се създаде място за новия басейн, напълно без химикали.  На площ около 6 хил. кв. м са разположени сезонен павилион и озеленената зона на басейна, която побира до 400 плувци. Освен основната зона за плуване има и детски басейн. В непосредствена близост голяма съвременна сграда помещава съблекалните, душове и бани. Има също пясъчен плаж и зона за пикник, както и волейболно игрище и изложбено пространство.

  При проектирането на този изцяло естествен плувен басейн, който да е безопасен за плувците, проектантите трябвало да работят в рамките на ултра строгите правила на Канада за обществени басейни. Да се избегне напълно използването на химикали е предизвикателство, но екипът работил с няколко експерти, за да създаде балансирана екосистема, където растителните материали, микроорганизмите и хранителните вещества се събират заедно, за да създадат система с "жива вода".

  Водата в басейна се филтрира по два начина: с помощта на биологично-механична система или с помощта на изградените влажни зони и чакълен филтър, напълнен със зоопланктон. Тези системи без почва позволяват филтриране без химикали и дезинфектанти, при което водата се прочиства напълно чрез естествен процес, докато циркулира. 

  Системата включва дълъг процес на циркулация, при който първо водата преминава през пясъчно и каменно езерце, а след това през езерце с водна растителност. В близост до тези водоеми е монтиран фосфатен адсорбционен блок по  дължината на басейна, което позволява водата да циркулира от единия край до другия незабележимо. Цялата система позволява естествен процес на пречистване без химикали, който е изцяло екологичен и безопасен за плувците.

  Източник: + gh3*

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 10.04.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Като изявени професионалисти по-често ще се вслушват в мнението ви, което ви задължава да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Партньорските начинания ще имат успех, ако с поведението си на коректни, честни и добри хора създадете около себе си градивна атмосфера и насърчите творческата мисъл у всеки един от тях.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Напрегнати сте и рискувате да разберат погрешно думите ви, и това да стане причина за обтягане на отношения. За предпочитане е да избягвате големите компании, където едва ли ще се чувствате добре. Намерете начин да си починете сред спокойствие и уединение. Разговор с ваш близък ще ви бъде от полза.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Обкръжението на близките ви хора внася спокойствие в душата и мислите ви. Заедно ще решавате възникващите въпроси и ще планирате бъдещето си. Ще разчитате както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Всичко започнато днес обещава да завърши с успех.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Вашата упоритост ще ви изведе до високи хоризонти. Ще имате повече от очакваните финансови постъпления. Вълнения от философски, духовен и религиозен характер ще преобладават в мислите ви. Постепенно постигате хармонията, към която винаги сте се стремили. Отношенията с любимия човек се развиват в желаната от вас насока.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Повод за размисъл ще ви създадат развитията около вас и ще търсите решение на въпросите, които ви безпокоят. Не се тревожете, ще имате сили, с които ще преодолеете временните си затруднения. Най-важното е, че ще продължите уверено напред, другото са подробности. Здравето няма да ви притеснява.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Отговорното ви отношение към работата ще бъде провокирано и днес. Няма да ви остане много лично време, предвид неотложните задачи, които ще се появят пред вас. Независимо от всичко трябва да си починете. Новите задачи през идващата седмица ще изискват от вас повече съсредоточеност.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Уморени от грижите, ще предпочетете по-приятни занимания днес. Почивка в компанията на хората, които обичате ще се отрази добре на мисленето, здравето и духа ви. Това е вашия начин да релаксирате, което ще ви приведе в подходяща форма, за да се справите по-лесно с отговорностите през идващите дни.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Едва ли някой е в състояние да предположи вашата следваща стъпка, но вие със сигурност можете да познаете чуждите. Това ще се окаже голямото ви предимство и днес, когато от заплетена ситуация вие ще излезете с най-добри позиции. В личен план обаче е възможно да претърпите разочарование, което не е по ваша вина. Скоро ще намерите изход.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Денят ви може да бъде и по-добър, ако не се вживявате чак толкова от битовите неуредици. Може да наблегнете на дребните подробности в делови план, за да избегнете конфликтни ситуации. Погрижете се за здравето си, имате нужда от повече почивка и положително настроение. Прекарайте деня у дома.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Повечето от вас ще се посветят на семейството и дома. Ще предприемете промени по интериора, надявайки се с тях да промените и в някаква степен живота си. Професионалните задачи също ще присъстват в програмата ви, перспективите са добри и ще се похвалите с придобивки. Не бягайте от късмета си, ще се прояви, бъдете активни.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не допускайте с емоционалните си реакции да нараните някого. Понякога те излизат от границите на контрол и това ви обрича на изолация. Помислете за подходящи занимания, носещи ви успокоение и романтично настроение. Потърсете компанията на приятели.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Общувайте с хора, които вече са минали по вашия път. Това ще ви спести време и ще съберете повече мъдрост. Разочарованието ви от определено събитие ще отстъпи място на приятна изненада. Чистите ви намерения ще се оценят и ще получите подкрепата, от която се нуждаете. Нова любов.
  10 апр 2020
  Последни новини