Хлор е бил използван при атаки срещу сирийски села?

Следователи са установили "с висока степен на сигурност", че газ хлор е бил използван като оръжие срещу три сирийски села миналата година.
Третият доклад на мисията на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) се позовава на разкази на очевидци, според които между 350 и 500 човека са оцелели след нападенията с хлор, а 13 души са загинали, съобщи АП, цитирана от БТА.

Хлорът е силно отровен - поразява дихателните пътища и предизвиква възпалението им, а при високи концентрации причинява и смърт.

Докладът не определя кой е виновен за атаките, но посочва, че 32 от 37 интервюирани са "видели или чули звук от хеликоптер над селото по време на нападението с варелни бомби съдържащи отровни химикали".

Документът беше разгледан на закрито заседание на Съвета за сигурност на ООН, посочва Асошиейтед прес.

Посланикът на САЩ в ООН Саманта Пауър каза, че докладът представя убедителни доказателства за използване на хлор от сирийското правителство срещу собствените му граждани, отбелязва Ройтерс.

Докладът съдържа снимки на това, което очевидци казват, че става въпрос за варелни бомби с хлор, пуснати от хеликоптери. Предполагаемите нападения с отровния газ са били извършени в селата Талманес, Ал Тамана и Кафр Зита, като повечето са станали през април и май 2014 г.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини