Републиканците се готвят за сблъсък с Обама

Републиканците призоваха президента на САЩ Барак Обама да подкрепи техни законопроекти, за да бъде преодоляна междупартийната безизходица.
Преизбраният за председател на Камарата на представителите на американския Конгрес Джон Бейнър каза, че иска президентът на САЩ Барак Обама да подкрепи републиканските законопроекти в областта на енергетиката и заетостта с цел да бъде преодоляна междупартийната безизходица, спъваща законодателната дейност в последните години, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В първата си реч пред новия Конгрес Бейнър заяви, че работата му прилича на тази на фермер, тъй като се стреми да засажда семена и да се бори с вредителите. Той призова конгресмените за търпение.

Бейнър беше избран за трети път за председател на Камарата на представителите въпреки предизвикателството, което му отправиха консервативни конгресмени от неговата Републиканска партия, посочват ДПА и Ройтерс, на които се позова БТА. Той получи 216 гласа от 408 и за малко да не спечели мнозинство, след като 25 души от фракцията на ултраконсервативното крило т.нар. Чаено парти* отказаха да го подкрепят.

Тази съпротива подчерта разделенията в Републиканската партия, която увеличи мнозинството си в Камарата на представителите след изборите през ноември, когато демократите на Обама понесоха поражение. Тези републиканци, които отказаха да подкрепят Бейнър, го смятат за твърде мек и не достатъчно консервативен, отбелязва Асошиейтед прес.

Републиканците поеха контрола за пръв път от 8 г.

Републиканската партия от вчера контролира двете камари на Конгреса за първи път от осем години и се готви за борба за власт по въпроси от здравната реформа до опазването на околната среда, които може да определят последните две години от мандата на Обама, отбелязва АП.

В долната камара на Конгреса (Камарата на представителите) заседават 246 републикански представители срещу 188 демократи от партията на Обама. Това е най-голямото републиканско мнозинство от близо 70 години.

В Сената републиканците се готвят да оспорят здравната реформа на Обама, указите му за узаконяване на милиони нелегални имигранти и ключови разпоредби в сферата на бизнеса и опазването на околната среда. Те планират да отправят предизвикателство към президента за дълго отлагания петролопровод "Кийстоун Екс Ел" от Канада до Тексас. Разпоредбите за изграждането му срещат съпротивата на природозащитниците и бяха блокирани в Сената, контролиран досега от демократите.

По принцип започването на работа по този тръбопровод на компанията ТрансКанада, подкрепян категорично от Отава, не зависи от разрешението на Конгреса, а от администрацията на президента на САЩ Барак Обама. Но повече от
шест години изпълнителната власт не се е произнесла по въпроса заради противопоставянето на еколози и на повечето от демократите.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини