Нивото на реките се покачи застрашително, няма ток за помпите на язовир "Златоград"

    Обилните валежи от дъжд повишиха нивата на реките в Смолян и областта, но според информацията в областния кризисен щаб към момента няма извънредни ситуации, прекъснати пътища или излезли от коритат аси реки. Няма и необходимост от евакуация на хора, обобщи ситуацията областният управител Недялко Славов.

    Захранването с ток е спирало за кратко през нощта в Смолян, но е възстановено. По-сериозен проблем с тока има в златоградското село Аламовци, което повече от 5 часа е без захранване, екипи на ЕВН работят по отстраняване на проблема. Без захранване са попмите на язовира край Златоград, но според Славов това няма да се отрази сериозно на нивото, тъй като има достатъчен обем за поемане на води в съоръжението.

    Реката в Смилян се покачва застрашително за това сигнализира наш читател Андрей Ковачев. Семейството му е изкарало безсънна нощ от страх дома им да не се наводни, защото при всеки обилен дъжд водата нахлува в приземните етажи. От кметството тази сутрин му дали чували и го посъветвали да вдигне дига, която да спре водата към дома му. „Незнам какво да правя“, жалва се човека и обяснява, че това се случва при всеки дъжд.

    Реките в района на девинските села Кестен и Жребово също са покачени застрашително, реката е стигнала до пътя, но там е разположена техника и хора, а валежите са намалели и към момента ситуацията е под контрол, обясни още Славов и допълни, че прогнозата за оранжев код е променена на жът, което означава и по-малки прогнозни количества дъжд от 30-40литра на квадратен метър.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Случаен виц

    Последни новини