4 °C

Инициативният комитет за прокара призовава за гражданско неподчинение

Инициативният комитет, който поиска да бъде изграден пътен подлез под жп линията, до автогарата обяви, че е изчерпал всички възможни форми за комуникация с институциите, от които зависи това и започва да се готви за гражданско неподчинение.

В разпространено до гражданите на Първомай обръщение се казва:

„Направихме заедно всичко възможно до сега в духа на нормалната комуникация между управляващи и гражданско общество (защото през всички тези години отстоявайки исканията си се държахме като такова). До 20.6.2017  г. като ИК заедно с общинското ръководство провеждахме срещи и кореспонденции с всички заинтересовани страни – КНЖИ, Министерство на транспорта, Министерски съвет, Обудсмана, Областна управа. Към днешна дата изчерпахме всички възможни начини на комуникация и въздействие върху органите, от които зависят изпълнението на нашите искания, а именно – нормален достъп до обществени, социални, културни услуги, нормален ритъм на живот, чрез изграждане на обещания от НКЖИ пътен подлез до автогара Първомай.

Ние като граждани и управлението на града изпълнихме тази част от нашия ангажимент. Държавното предприятие НКЖИ ни излъга – нас гражданите и органите на общинско управление.

Затова считаме, че имаме моралното и законово основание да предприемем действия на протест, а именно ГРАЖДАНСКО НЕПОДЧИНЕНИЕ…“

Идеята е да бъде затворено Цариградското шосе, което ни свързва с Европа.

Обръщението е отправено към всички жители на област Пловдив.

Даден е имейл: podlez@abv. bg и са приканени желаещите да изкажат своето мнение или подкрепа на него или в събитието, обявено в социалните мрежи.

Посочени са и телефоните на членовете на Инициативния комитет.

Теодора Кирякова.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (15)

 • 1
  Пр
  против
  12 -8
  08:43, 15 сеп 2017
  Идват избори и Янко пак започва старата песен.Ние пък, ще направим протест срещу построяването на прокар.
  • ИП
   и пак
   5 -2
   09:28, 15 сеп 2017
   ще си ги мерим, вместо да се Съединим и да станем силни,колко първомайски звучи .Пък и празници тракийски настанах пак - хляб и зрелища, разделяй и владей ... кой е Цезаря градски ?
 • 2
  Ге
  Георги
  5 -1
  13:16, 15 сеп 2017
  колко струва изграждането на едно такова съоръжение?!?
  • Ни
   ние/вие/те
   9 -3
   15:38, 15 сеп 2017
   колкото и да струва няма да го плащаш ти - държавата да се бръкне веднъж и за тебе/нас=
   те гърците затова са по от нас щото като дойде момента скачат като един и докато не си получат своето не спират.
   бабите след като им орязоха пенсиите на по 500 евро без да са работили и ден пак са по-добре от баба ти с пенсия 100 евро и 40 г. стаж. Ставай Робе да катурнеме каруцата
 • 3
  Пр
  против
  5 -4
  16:28, 15 сеп 2017
  Държавата щяла да се бръкне и за тебе/нас.А кой е държавата -ние.?Тези които си плащат данъците а вие избирате Ангу и после държавата /ние сме виновни.Съоръжението, ще струва безумно много а и общината трябва да се бръкне дълбоко а няма откъде.
 • 4
  Пи
  питагор
  8 -2
  19:49, 15 сеп 2017
  Гладен дикоФФ прокар сънува. А къде беше когато проекта за супервисокоскоростната железница по която не се движат влакове се обсъжъждаше криеше се. Защо не спря с голи гърди багерите и камионите когато започваха строежа. Защо не отиде до дългия стрелочник който беше министър на транспорта да пореве и да направи гражданско неподчинение пред къщата му. Защото дикоФФ е типичен български бай ганьо защото той не проумя че го преметнаха като го канеха на уж някакви важни обсъждания след дъжд качулка като построиха всичко а на дикоФФ му се водеше акъла че едва ли не той е някаква революционна движеща сила в града и някой ще му се върже на акъла ще разкопа всичко и прокар ще му направи та да развали рахата на мутафчиевата улица. Щото всеки българин е като дикоФФ като се случи нещо чак тогава започва да мисли инак преди това хич не му дреме на шапката. Много ще ми е интересна комичната гражданска неподчиненост на дикоФФ в какъв мащаб ще е. Това е пълно безумие за този прокар те един подлез не можаха да направят и се наводяваше а ако направят прокар дикоФФ трябва гондолиер да го назначат. Крайно време е селяните да свикнат с градската инфраструктура никой няма да обеднее като изгори 200 грама бензин повече.
 • 5
  Пъ
  Първомаец
  7 -1
  23:10, 15 сеп 2017
  Не разбирам, как никой не проумява, че този прокар ще е в полза на всички?! Толкова ли оскотяхме, че да се обединим за нещо полезно е по-маловажно от това, да гледаме кой какво инициирал?? Никой ли не проумява, че сега градът ни е разделен на две, на кой му е удобно това? Ей такива въпроси си задавам и се чудя защо моите съграждани не могат да погледнат по-далече от носа си..
  • Пи
   питагор
   7 -5
   08:17, 16 сеп 2017
   И с какво ще бъде полезен на всички уважаеми пърумайец. Ще нахрани гладните ще излекува болните ще запълни дупките обясни с какво ще бъде полезен. По твоята пърумайска логика и плоудиу е разделен. Не мога да разбера какво толкова вдигате шум града си има пътна инфраструктура за безконфликтно преминаване на железния път. Както казах по горе като сте искали прокар протеста трябваше да е когато всичко беше на ниво идеен проект а не сега. Вие утре може да поискате и 10 прокара да ви направят и на всеки човек от но край линията да има специален прокар който да води в гаража му а другия край да е в центъра на града не може така това трябва да го знаят всички. Града е разделен само в главите ви аз не съм чул досега никой пърумаец от но край линията да бедства и да не може да стигне до то край на линията ако намериш такъв и аз ще стана поддръжник на прочутия прокар който щял да реши всички проблеми на пърумайци щял да ги направи едно цяло и всички щели да живеят радостно и весело заедно с ангУ кметя.
  • Къ
   към Питагор и другите
   2 -1
   08:47, 17 сеп 2017
   При все, че съм против построяването на прокар, не мога да се съглася с Питагор, че критерий може да бъде "бедстващ" от другата страна на линията. Живеещите от северната страна трябва да имат достъп до институции, забавления, библиотека, магазини и всичко друго, което се намира от южната страна. Но за инвалидите това е възможно само с автомобил.
   И сравнението с Пловдив не е удачно, защото има 3 моста и мноооого транспорт, с който да минеш през линията.
   Един прокар няма да е от полза за всички, защото няма да реши проблема на майките с количките, велосипедистите и инвалидите. Всякакви приказки, че прокарът няма да е само за коли са вятър и мъгла.
 • 6
  12
  123
  5 -1
  22:11, 16 сеп 2017
  Прокарът като съоръжение ще бъде много добре за хората живеещи в северната половина на града,защото този обиколен път покрай мандрата е пълна лудост да го минаваш всеки ден в снежни дни-замръзнал ,непочистен, без маркировка , но дълбоко се съмнявам този инициативен комитет да го осъществи като ги знаем що за хора са и с какъв авторитет се ползват в града!
 • 7
  Пъ
  Първомаец до питагор
  4 -2
  00:49, 17 сеп 2017
  Уважаеми питагор, сравнението ти с Пловдив е убасно неуместно, най-малкото заради мащабите на двата града. Прокарът ще е полезен, най-малкото заради удобството, което ще създаде. Сигурен съм, че когато стане, противниците му ще минават оттам най-малко по 10 пъти на ден. Давам ти още два довода: линейките ще пътуват по-бързо; хората ще ходят на работа по-лесно. Повече инфраструктура на никой не би навредила, особенно след като там винаги е било прелез, поне откак има железница, и всички са свикнали с това. И още миналата зима аз трудно минавах по надлеза с преспите, а ако там се обърне камиоин, пътят се блокира за дни. Също, защо гледаме кой инициира това, а не мислим за ползите..така поне би правил един истински Питагор в наши дни. Не вярвам, че има човек в града, който да е наистина против, освен ако няма някакви лични интереси. Сега е моментът, да покажем, че общото е по-важно от частното.
 • 8
  Пи
  Питагор
  5 -1
  07:10, 17 сеп 2017
  Явно уважаеми първумаец ти си или изкуфял старец или някой юноша бледен който не помни прелезите и чакането свързано с тях. Как може да твърдиш че линейката щяла да дойде по бавно това е пълен абсурд. Относно сравнението с пловдив мога да ти кажа че е удачно защото ако се замислиш малко със старческата си или юношеска глава ще разбереш че дори пловдив е по окаян от пърумай мащабно сравнено. В плоудиу който е средно 30-40 по голям от пърумай по преброяване на населението и може би повече ако се сметнат всички селски гости през седмицата има точно три моста над жп линията и доста прелези което е смешно през 21 век. А че някой не чисти през зимата това е друг проблем идете пред общинътъ и протестирайте ангУ да се заеме с тази задача не измествайте фокуса на проблема. Щото е лесно да се плямпа из форуми с некви наизустени доводи но реално всичко си е ок в пърумай. Щеше много да ми е интересно заспали бунтари като вас ако бяха наделяли и линията беше извън града тогава щяхте да мрънкате че нямало транспорт че гарата била далече изобщо в пърумай се мрънка за всичко и против всичко само не и против ангУ и бившия министър които ни насадиха на тия пачи яйца преди доста време.
 • 9
  Пи
  питкин
  2 -2
  21:09, 17 сеп 2017
  Всички коментари съдържат истини,но аз да ви питам ,когато се решаваше съдбата на прелеза дали да бъде затворен или да бъде прокар, къде бяхте? Чесахте си вълнясалите носове и си мислехте, че този проблем няма да ви засегне - да,ама не!Сега едва ли някой ще се заеме да ви строи на вас удобства,ще ви наказват като грешни дяволи и хич няма да им пука.
 • 10
  Пъ
  Първомаец до питагор
  2 -1
  23:05, 18 сеп 2017
  Вярно е, че е трябвало да се изисква при строежа на надлезите да има и прокар. И доколкото знам такъв проект има, но може би поради финансови или други причини не се е случил. След като проектът е скрит в някой шкаф, нормално е хората да се бунтуват..Не разбирам защо въпреки всичко, сега да не се подкрепи такава инициатива.. Кой има интерес това да не се случи? Наистина е лесно да се пише по форумите, трудно е да се покаже характер и да се застане зад общополезни каузи. Затова българите сме нарицателно за "стадо, което го доят и стрижат"..Жалко. А ти драги ми питагоре, чии интереси зашитаваш, свои или на някой друг? Или може би зад твоя ник стой някой местен големец, който специално не иска да минават коли пред къщата му? Няма друго обяснение на пламенното ти оратоство. Ако не е така, значи си поредния лаладжия, който си облича сутрин синята манта и отива да пие кафе и да разтяга лукуми да му се радват околните на акъла. Язък, че тракийската земя преди е раждала хайдути, които не са търпели неправди и вместо да приказват, са действали...
  • До
   до пъромаец до Питагор
   1 0
   07:02, 19 сеп 2017
   Не е този, за когото намеквате. Човекът е преди всичко филолог. Чак толкова беден и пошъл речник като този на по-горния Питагор не притежава. Всичко друго може да му се сложи като кусур, но стил и култура си има в излишък.

Хороскоп за 03.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е силен за начинания, в които влагате творчество и желание за напредък. Ще се толерират градивни действия, насочени към семейството, другите и бъдещето. Обществената ви ангажираност също ще дава резултати, така че бъдете активни. Грижите за здравето ще имат видим ефект.
03 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви ползотворен ден, имате всички шансове да изпълните онова, което сте планирали. Имате известни колебания, но с подреждането на делата ви те ще отпаднат. Опитайте се да не пренебрегвате чувствата и желания на вашия партньор.
03 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Енергични и с желание, ще пристъпите към задачите си и ще ги приключите в срок. Интелигентното ви присъствие ще благоприятства атмосферата на работното място, нещо, за което ще получите похвала от шефа. До себе си имате някой, който заслужава повече внимание и това го разбирате много добре. Не проигравайте шансовете си там.
03 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Рак:Новости в личния ви живот и ярка делова изява.Щастието е на ваша страна .и макар,че не сте хазартен тип-може да рискувате.Заложете на 5.Успех.
03 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Всичко, продиктувано от разума днес ще ви носи удовлетворение. Близките ще споделят част от грижите ви и това ще увеличи шансовете ви. Имате предостатъчно време за да анализирате създалата се обстановка и да направите правилния избор. Изберете най-перспективната възможност.
03 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте с нещата, с които ви предстои да се занимавате. Бързо ще се освободите от съмненията си и ще напреднете, отхвърляйки голям обем работа. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване. Познати ще ви направят изгодно предложение за съвместно начинание.
03 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сред близките си ще можете да се отпуснете и разтоварите. Доброто ви финансово състояние за момента ви прави по-спокойни и уверени за близкото бъдеще. В дългосрочен план ще имате възможности за изяви, с които ще постигнете повече стабилност. Не се притеснявайте. Избягвайте да давате пари на заем.
03 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Най-добре ще е днес да бъдете у дома, в противен случай ви очакват изненади. За някои от вас денят ще бъде свързан и с доста работа. Не я отлагайте. Отхвърлете колкото се може повече от нея. Интелектуалните занимания ще се окажат ползотворни за вас днес.
03 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Започващите промени ще ви се отразят позитивно, въпреки, че в началото може да изживеете притеснения. Ще утвърдите постигнатото и ще продължите да се развивате в много посоки. Постоянството ви е гаранция за успех и носи желаните резултати. Има от какво да сте доволни.
03 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Похвално е желанието ви да сте полезни на хората, с които работите и на такова внимание ще се радвате и вие. Ще бъдете очаровани от някой, с когото ще станете по-близки и ще търсите общи пътища за изява. Успешни ще бъдат пътуванията ви, ако вземете под внимание всички подробност.
03 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете уважението си към отсрещната страна и вежливо изслушайте доводите им за едно или друго тяхно решение. Това ще привлече към вас благоразположението им, от което ще се възползвате на по-късен етап. Присъствието на човека, за когото мислите често ще ви донесе приятни вълнения.
03 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Определете приоритетите си и работете върху тях, не се разсейвайте. Впечатлявате с бързата си мисъл и аналитичните си способности. Ще имате успех с всичко, което днес бъде обект на вниманието ви. В личен план ще имате среща и тя ще сложи началото на ново сътрудничество. Не пренебрегвайте личните си предпочитания.
03 мар 2021
Последни новини