Инициативен комитет издига Октай Енимехмедов за депутат

Инициативен комитет в Бургас издига за депутат Октай Енимехмедов - нападателя на Ахмед Доган. Идеята е на съседи на младия мъж в бургаския квартал „Славейков". В същото време започна делото, което уволнен от НСО полковник заведе срещу службата след инцидента.

Неточност в документите е попречила на Инициативния комитет да се регистрира в събота, но пропуските са несъществени и могат да бъдат отстранени, съобщиха пред bTV от Районната избирателна комисия в морския град.

Крайният срок за регистрацията е до 17:00 часа днес. Ако тя е успешна, привържениците на Октай трябва да внесат 5000 подписа за издигането му като независим депутат.

25-годишният студент във ВИАС е в ареста, след като през февруари нападна с газов пистолет тогавашния лидер на ДПС Ахмед Доган. Законът позволява мярката му за неотклонение да бъде променена, ако бъде допуснат да участва в изборите.

Скъпи приятели, всички които искат да подкрепят издигането на кандидатурата за народен представител като независим кандидат на Октай Енимехмедов, моля да изразят подкрепата си в организираната подписка!!! По-късно ще обявим местата, на които ще бъдат организирано събирането на подписи", написа в профила си във Фейсбук братът на Октай - Метин Енимехмедов, станал известен с участието си в музикални тв формати.

Той добави и изявление от името на самия Октай, в което се казва: „Имам в себе си голям потенциал от енергия и знам, че има още какво да дам от себе си за бъдещето на Родината си. Най-важното в случая е, че едно младо поколение се събуди и в момента поставя основите на едно по-добро бъдеще за България".

В същото време прокуратурата разследва побоя, който беше нанесен от Енимехмедов от делегати на ДПС.

Междувременно днес Административния съд в София започна делото срещу уволнението на полк. Георги Райков, началник на авангарда от Националната служба за охрана (НСО). Той бе отстранен именно заради инцидента с Доган, заедно с още един служител на НСО.

„Надявам се делото да е изцяло в моя полза, тъй като този административен акт е изключително несправедлив. Не е единствено подмяната на документи и това, че съм искал мерки, които са се оказали правилни, и които впоследствие бяха наложени”, заяви Райков, който още след инцидента коментира, че е настоявал за по-големи мерки за сигурност на мероприятието на ДПС, но от ръководството на НСО отказали.

По негови думи натиск не му е оказван, но подозира, че върху колегите му, които ще бъдат призовани да свидетелстват, може да има натиск.
„Оказва се, че ген. Коджейков (шефът на НСО - б.р.) не може да бъде призован като свидетел, тъй като той е подписал заповедта за моето уволнение. Моите искания са правени два пъти официално, чрез началника на охраната на господин Доган – полк. Йордан Кръстев, и в личен разговор с господин Коджейков”, добави Райков.

Бившият вътрешен министър Емануил Йорданов, който е негов адвокат, пък коментира, че по делото са приложени доказателства, които обясняват донякъде какво се е случило, но има един безспорен факт - че човекът, който е задържал нападателя, е именно Райков.
„Хората, които трябваше да носят отговорността, се скриха. Уволнен е човекът, който залови нападателя, а други продължават да са на служба, въпреки че в деня на инцидента трепереха като малки храсти пред вашите камери. Говорим за едно време на крайна безотговорност по високите етажи на властта. На първо място говоря за началника на НСО и на второ - за вицепремиера, който отговаряше за сигурността – Цветан Цветанов”, добави Йорданов.

Той уточни, че и двете страни са направили своите искания и следващото заседание ще се проведе на 20 май. Дотогава ще бъдат събирани още доказателства. Искането на защитата е да бъдат разпитани свидетели от НСО, както и да бъдат представени документи от службата.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини