Предоставят драгойновската вода на концесия

Открива се процедура по предоставяне на концесия за добив на минерална вода от находището в село Драгойново. Решението е по предложение на кмета Ангел Папазов и е одобрено единодушно от Общинския съвет на Първомай.

Целта на концесията е да се добива и ползва минерална вода за бутилиране в натуралния ѝ вид, газирана или да се използва за производството на безалкохолни напитки. Срокът на концесията е 35 години, като предстои да се подпише договор, който съдържа правата и задълженията на концесионера и концедента и условията, при които той би могъл да бъде развален.

Годишният обем, за който ще бъде дадена концесията е 87 907 куб.м.

Първоначално трябва да се внесе сумата от 9000 лв без ДДС за разходите направени от концедента за проучвания и документация.

Минималното годишно плащане е 140 651 лв., което е на база използване на 80% от разрешения ресурс.

Към обекта има и чешма за обществено ползване, която концесионерът трябва да поддържа.

ОбС възложи на кмета на общината да организира и проведе процедура по предоставяне на концесията при спазване на Закона.

Спред старейшините предоставянето на концесията за добив на минерална вода от находището в село Драгойново ще гарантира устойчиво, балансирано и справедливо използване на минералната вода, постоянни постъпления под формата на концесионни вноски в бюджета на общината и разкриване на нови работни места.

Драгойновската вода е разкрита чрез сондиране през осемдесетте години на миналия век, от дълбочина 296 м., с температура 21о С, в екологично чистия район на с. Драгойново, на десния бряг на р. Каяклийка.

Според ст.н.с.д-р.инж. Владева тя се характеризира като хипотермална (20-21о С), слабоминерализирана (420-485 мг/л), хидрокарбонатна натриево-калциева и силициева, без санитарно-химични и микробиологични признаци на замърсяване. Съдържанието на микрокомпонентите, както и стойностите на радиологичните показатели са в граници на нормите за минерални води. Поради добрите си показатели и свойства, минералната вода от Драгойново се препоръчва за бутилиране още през 1989 г., като се включва в съществуващия тогава Български държавен стандарт.

Характерна особеност на минералната вода е високото съдържание на метасилициева киселина, която е мощен здравословен фактор с профилактично действие. Наличието на калциеви и магнезиеви йони и ниските хлоридни концентрации правят водата незаменимо средство при всички възрасти за утоляване на жаждата. Водата е призната в Германия като натурална минерална вода .

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ар
    Аристотел
    9 -1
    15:49, 13 дек 2016
    Тедо ма ти забрай математиката ма. Кви са тия кубични литри нема такова животно тедоооо. Земи си прочети старите учебници по математика нимой пиши глупости.
  • 2
    Cu
    CuMo
    9 -3
    18:48, 13 дек 2016
    Ехаа, тъкмо когато вече си мислех, че не беше останало нищо общинско за продаване, то взе, че се намери... няма нищо, след някой и друг месец ще се даде на концесия и белореченската чешма и знае ли се къде още може да се намери някоя по-"лековита" и "специална" вода, евала Анга, утрепа ги отвсякъде...
    • Би
      Бизнес майка
      2 0
      07:42, 14 дек 2016
      Всички сме хора на този свят
      и носим чувства святи
      и всички имаме сърца
      и Ние и богати.

      Въпреки че концесионерът ще изкара някой лев, скоро дебърци ще получават водата бутилирана.

  • 3
    Ей
    ей,не наядохте се брей
    3 0
    19:41, 14 дек 2016
    Журналето пак зареди тириля мби за възхвала на кмето.
    Колко общински концесии се орезилиха преждевременно ,в това число и тази ?
    По същия начин ни възхваляваха и бойния другар-концесионер на кмето Кръстю Зидаров !?
    И защо за 35 г. - малко множко е ... или за толкова са платили под, та ще им дадем много над?
Последни новини