Обръч от протести стяга парламента

Протести на екоактивисти, студенти и зърнопроизводители ще обградят парламента в днес.

Първи се събират природозащитниците, които протестират срещу приетите от земеделската комисия промени в Закона за горите, които оставят вратичка да продължат заменките.

Природозащитниците заявяват, че по този начин се позволява на инвеститори да придобиват евтино държавни гори по Черноморието и в планинските курорти, които след това се изсичат и застрояват.

Според екоорганизациите парламентът готви и още една придобивка за инвеститорите, а именно облекчения, които ще им спестят повече от 200 млн. лв., когато използват терени за ски-писти и съоръжения в държавни гори. Най-печеливши от промяната в Закона за горите са инвеститорите, които са и собственици на горски имоти, посочват от екокоалицията.

Към обед се очаква пред Народното събрание да пристигнат и студентите, които ще тръгнат в 11 ч. от зала "Христо Ботев" в Студентски град. Шествието им ще е под мотото "Студентски град - на студентите" и е провокирано от убийството на 20-годишния студент по фармация Стоян Балтов.

"На всички нас ни омръзна проблемите в държавата да се неглижират и да се говори под сурдинка, а властимащите да не поемат отговорност за трагедиите, случващи се в обществото", се казва в обръщение на инициативния комитет. Да има постоянно видеонаблюдение, подобряване на инфраструктурата и повече полицаи в градчето, предложиха в четвъртък младежите. Правителството отговори със законови промени, които трябва да спрат реституцията в образователни имоти, където са останали свободни.

Очаква се над 300 селскостопански машини и близо 600 зърнопроизводители от 16 района в цялата страна да участват днес в националния протест пред сградата на Народното събрание. Протестът е насрочен за 12.00 часа, съобщи за БТА Радослав Христов, изпълнителен директор на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Исканията на производителите са незабавно да започнат директните плащания и националните доплащания на единица площ за 2008 г., а в бюджета за следващата година да бъдат предвидени 378 млн. лв. за национални доплащания.

В случай, че това не стане над 90% от зърнопроизводителите у нас ще фалират, тъй като заради ниските изкупни цени зърното стои в складовете, заяви Младен Милков - председател на регионалният съюз на зърнопроизводителите. Той подчерта, че това е последният мирен протест на зърнопроизводителите.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини