Спряха тракторите край София

Зърнопроизводителите от страната, които идват за протести в столицата, са спрени на входовете на София.

Едната колона е от КПП „Враждебна" до бензиностанция „Шел" край Долни Богров, а другата е блокирана от полицията край „Кремиковци".

Колоната е от близо 500 селскостопански машини, заедно с придружаващите ги леки автомобили и е не по-малко от 7-8 км.
Това каза Ангел Вокодинов - зърнопроизводител от пловдивско, цитиран от БНР.

Служителите на реда не ги пускат в столицата, позовавайки се на наредба на общината, която забранява тежки машини да влизат в града между 7.00 и 21.00 часа.

Протестиращите обясняват, че именно за да не нарушават наредбата са дошли с машини, които са под 4 тона.

В момента те очакват Управителния съвет на Aсоциацията на зърнопроизводителите да реши какви действия да предприемат по-нататък.

Зърнопроизводители, млекопроизводители и животновъди от цялата страна трябва да протестират от 10.00 часа пред Народното събрание и Министерския съвет.
Те пристигат в столицата в два лъча - от Северна и Южна България, за да настояват за незабавното получаване на директните плащания и националното доплащане за обработваемата земя за тази година.

Припомняме, в писмо до кмета Борисов вчера вътрешният министър поиска градската управа да се съобрази с чл. 12 ал. 1 от Закона за събранията, митингите и манифестациите и да промяна времето, мястото и пътя за движение на протеста на зърнопроизводителите.

Въпросният член гласи - когато времето и мястото на събранието, на митинга или пътят на движението на манифестацията създават условия за нарушаване на обществения ред или безопасността на движението, председателят на изпълнителния комитет на общинския народен съвет, съответно кметът, предлага промяната им.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини