ЕС: Не си играйте с нашите пари. Преглед на националния печат

Барозу: Не си играйте с парите от Европа, пише "Стандарт". Няма да позволя на никого да играе на политика с еврофондовете. Това обяви шефът на Европейската комисия Жозе Барозу след среща с премиера Сергей Станишев вчера, съобщи БНР. Министър-председателят бе категоричен, че тази реплика не е насочена към него. Станишев обясни, че не я приема лично нито за себе си, нито за правителството, което оглавява.
Премиерът разказа, че е запознал Барозу с усилията, които се полагат у нас за достигане на най-високите европейски стандарти. Той и Барозу определиха като ползотворен и открит диалога между София и Брюксел. Има още какво да учим като страна - членка на Евросъюза, и се нуждаем от още по-тясно сътрудничество с Европейската комисия, каза Станишев. Той поиска по-голяма експертна помощ както от ЕК, така и от другите страни от Евросъюза. Станишев бе категоричен, че не могат да бъдат отречени усилията на правителството през последните 6 месеца.
В България има много честни хора, но има и някои проблеми като организираната престъпност и корупцията, каза пък Барозу. Той допълни, че очаква догодина да види още по-голям напредък от София. Няма второ качество страни членки на Европейския съюз и България е третирана наравно с всички други, каза още шефът на ЕК. Нуждаем се от силна България в Европа, като гарант за стабилността и просперитета на целия регион.

"Дума":ЕС иска България да ускори реформите. Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу поиска България да ускори реформите, особено в съдебната сфера, след като ЕК миналия месец лиши София от финансови средства заради неуспешната борба с измамите.
"Процесът на реформи трябва да се ускори, а не да се забавя. Нуждаем се от консенсус в България, че борбата с корупцията по високите етажи и с организираната престъпност е от национално значение", посочи Барозу на обща пресконференция в Брюксел с българския премиер Сергей Станишев. По време на разговора си "на четири очи" двамата са обсъдили още редица основни въпроси, сред които и механизма за наблюдение и сътрудничество между ЕК и София.
ЕК ще оповести технически доклад за напредъка на България през февруари и по-цялостна оценка през лятото. "Не виждаме все още равнището на резултати, което бихме искали", заяви Барозу. "България трябва да спазва правилата при усвояването на еврофондовете и да реши проблемите с корупцията на високо ниво и организираната престъпност", уточни Барозу.
Премиерът Станишев подчерта, че правителството ще направи всичко възможно, за да преодолее пропуските и настоя, че досегашните му усилия трябва да бъдат оценени справедливо. Министър-председателят посочи, че има видими резултати, постигнати за половин година. "Мисля, че никой не може да отрече сериозността и дълбочината на положените политически и практически усилия. МВР, прокуратурата и ДАНС постигат конкретни резултати, които водят до изправянето пред съда на конкретни организирани престъпни групи", изтъкна той.
Станишев чу и от Барозу това, което не искаше, пише по темата и "Дневник". Поисканата от премиера Сергей Станишев среща с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу се състоя в четвъртък, но не преодоля трудностите в комуникацията с Брюксел, от които официална София се оплаква. След едночасовия работен обяд остана впечатлението, че българският министър-председател не е извоювал никакви отстъпки за размразяване на еврофинансирането. Въпреки спазения добър тон в изявленията след разговора Барозу съвсем ясно подчерта, че проблемите с управлението на еврофондовете, корупцията и организираната престъпност в България продължават. Станишев отвърна, че сериозността и дълбочината на българските усилия в последните шест месеца не могат да бъдат отречени. Така двамата продължиха традицията София и Брюксел да говорят на различен език.
Ден преди заминаването си Станишев обясни пред журналисти, че ще представи пред Барозу българските усилия за справяне с проблемите. След срещата обаче председателят на ЕК, иначе известен с дипломатичността си, коментира: "Въпреки решенията и намеренията не виждаме резултатите, които очакваме", и добави, че "демонстрацията на политическа воля не означава свършена работа". "Посланието ми към българските власти и към различните политически сили е, че процесът на реформите трябва да се ускори, а не да се забавя", каза още председателят на ЕК. Барозу повтори многократно заявяваното от представители на комисията, че иска да види "конкретни и убедителни резултати в съдебната реформа, борбата с организираната престъпност и корупцията". "Казах на премиера, че очакваме резултати под формата на съдебни решения", уточни той.
"24 часа": В БНР 66 живи шефове – агенти. 81 радиошефове от 1989 г. до днес са били доносници на бившата ДС. Комисията по досиетата освети вчера 66. 15 не подлежат на оповестяване по закон, защото са починали. Проверени са общо 718 - генерални директори, членовете на управителен съвет, ръководителите на редакции и отдели.
Вечеслав Тунев, който бе шеф на БНР от 1995 до юли 1997 г. и от ноември 1997 г. до януари 1998 г., бил щатен сътрудник на РУ към ГЩ и агент на III управление с псевдоним Радев.
Зам.-генералният директор от 1995 до 1997 г. Борислав Джамджиев е бил агент на VI управление на ДС с псевдоним Красимиров. Вербуван е през 1988 г. и няма данни да е снет от оперативен отчет.
Еди Емирян, директор от 28.02.1997 г. до 12.05.1997 г., е бил агент на VI управление с псевдоним Боян. Вербуван е през 1978 г. и няма данни да е бил снет от оперативен отчет. Емирян сега работи в правителствената информационна служба.
Зам.-генерален директор от 25.08.1997 г. до 15.02.1998 г. Мартин Минков е бил агент на VI управление с псевдоним Максим. Вербуван е през 1987 г. и няма данни да е бил снет от оперативен отчет.
Цоня Събчева е била агент на СГУ на ДС с псевдоним Лора. Вербувана е през 1977 г. и няма данни да е била снета. Била е програмен директор през 2001 г. Автор на "Демокрация".
Сред сътрудниците на ДС са Асен Матеев, Божана Димитрова, Валентин Стоянов, Стефан Митовски, Цвети Геров и Атанас Ценов.
Пирински зове: СЕМ и прокурори да се заемат с медиите, пише "Дума". Недопустимо е в парламентарна република парламентът да бъде обект на безскрупулна кампания за охулване и от екрана да се правят внушения за насилие спрямо него, каквито претенции и критики да има към Народното събрание. Това заяви вчера председателят на парламента Георги Пирински. Поводът са публикации и призиви в медиите срещу парламента, съобщи БТА.
Парламентарният шеф призова Съветът за електронни медии (СЕМ) и прокуратурата да се самосезират за медийната атака спрямо Народното събрание. Пирински заяви, че няма да сезира СЕМ и прокуратурата, но регулаторният орган трябва да следи за "хигиената" в медийното пространство. Той прикани депутатите да запазят достойнството на институцията, да докажат, че са наясно със своите задължения и не живеят в затворен свят. Разбираме, че към НС са отправени сериозни погледи, наше задължение е да изпълним програмата си за седмицата достатъчно убедително и сериозно, да гласуваме със своите карти и да участваме в обсъжданията, посочи Пирински. Той бе категоричен, че е недопустимо депутатите, които представляват основната институция в страната, да бъдат определяни като недостойни хора и изцяло корумпирани.
"24 часа":Дилов срещу Слави. Любен Дилов-син застана срещу Слави Трифонов и така защити парламента в битката на тв водещия срещу депутатите.
В отворено писмо Дилов призова някогашния си съдружник: "Или си смени лай...те сценаристи, или излез на избори"
"Радвам се, че депутатът Любен Дилов-син отново се е върнал към писането. Желая му успех и го поздравявам с песента No Mercy", е отговорът на Трифонов.
След няколко предавания, в които шоуто яростно нападна депутатите, шефът им Георги Пирински призова прокуратурата и СЕМ да се самосезират за атаките.
"В обществото се формира чувство на всепозволеност и пълно пренебрежение на нормите. Всеки има право на мнение и неговата разгласа. Но в конституцията има и забрана да се накърнява доброто име на другите, дасе предизвиква насилствена смяна на конституционния ред, да се предизвикват престъпления срещу личността", каза Пирински.
И попита каква защита да очакват гражданите, след като към основната й институция всеки може да си позволи всичко. Категорично обаче отказа да посочи медиите, които визира. Можели и сами дасе разпознаят. Шефът на НС призна, че лошият имидж на НС е и заслужен.
Но "намирам за недопустими посланията, че депутатите са недостойни, корумпирани, дошли да обогатяват някого", каза той. И нарече случващото се безскрупулна кампания за охулване.
Би Ти Ви не коментира думите на Пирински, тъй като в тях нямало нищо конкретно за телевизията.
Повод за реакцията на Пирински са репликите в "Шоуто на Слави":"Всеки ден има поне по един пример, че тези, които ни управляват, не стават за нищо. Достойнство и депутат са противоположни неща. И няма какво да им харесвам на някакви крадци, мързеливци, дебелооки негодяи. Хубавото, е че с твоите предавания ги разритахме малко тия дебелогъзите.
"Шоуто на Слави" втрещи Пирински, пише "Труд". Парламентарният шеф Георги Пирински призова вчера Съвета за електронни медии (СЕМ) и прокуратурата да се самосезират относно "внушения за насилие спрямо парламента", които се правят от екрана.
Без да назовава медия или предаване, депутат № 1 каза от трибуната, че е недопустимо в парламентарна република Народното събрание да е обект на безскрупулна, безогледна кампания и охулване. По-късно пред журналисти той не пожела да уточни кого е имал предвид. Според депутати се е възмутил от последните предавания на "Шоуто на Слави", както и от клипа на едноименното парче от новия им албум No mercy ("Без милост"). Пирински напомни, че наред със свободата на словото конституцията гарантира опазване на доброто име, да не се призовава към насилствена промяна на конституционния ред, към престъпление, към разпалване на вражда и насилие. "Оставям на вашата преценка кой ще се познае в тази поредица", обърна се към медиите депутат № 1.
СЕМ реагира светкавично на призива на Пирински и си насрочи извънредно заседание на 20 декември.
"Монитор": "Амнезия" незаконна като "Индиго". Дискотека "Амнезия" в Студентски град, пред която на 5 декември беше пребит до смърт 20-годишният Стоян Балтов, всъщност била незаконна също като "Индиго", където преди 7 години загинаха 7 деца. Първата причина за това е, че собственикът на нощния клуб е имал само разрешение за построяване на временни преместваеми обекти на мястото. Втората - неправомерно изградената сградата няма издадено разрешение за ползване - Акт 16. Това съобщи главният архитект на София Петър Диков вчера. "Разрешението за поставяне е издадено на 8 ноември 2007 г. - ден след втория тур на местните избори. В него е записано, че на мястото могат да бъдат поставени "модулни павилиони - временни преместваеми обекти за търговска дейност - нощен клуб". Любопитно е дали дискотеката има разрешение за ползване и от кого е издадено, тъй като такова не е подписвано от оторизирания орган - "Контрол по строителството", обясни Диков. Той коментира, че според нормативната уредба във временни преместваеми обекти не може да се помещава дискотека.
"Дневник": Протести от три страни обграждат парламента в петък. Протести на екоактивисти, студенти и зърнопроизводители ще обградят парламента в петък. Първи се събират в 8.30 ч. природозащитниците, които протестират срещу приетите от земеделската комисия промени в Закона за горите, които оставят вратичка да продължат заменките. Към обед се очаква пред Народното събрание да пристигнат и студентите, които ще тръгнат в 11 ч. от зала "Христо Ботев". Шествието им ще е под мотото "Студентски град - на студентите" и е провокирано от убийството на Стоян Балтов. "На всички нас ни омръзна проблемите в държавата да се неглижират и да се говори под сурдинка, а властимащите да не поемат отговорност за трагедиите, случващи се в обществото", се казва в обръщение на инициативния комитет. Да има постоянно видеонаблюдение, подобряване на инфраструктурата и повече полицаи в градчето, предложиха в четвъртък младежите. Правителството отговори със законови промени, които трябва да спрат реституцията в образователни имоти, където са останали свободни.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини