11 °C

Парите и методиката за изчисляване на отпадъка остават непроменени

Няма да бъде променяна такса „битов отпадък“ за сега – каза Юлиян Димитров – ресорният заместник – кмет в община Първомай.

Според новия закон за управление на отпадъците, общините трябваше да подготвят методики за определяне на таксата не според данъчната оценка както е в момента, а според количеството смет изхвърляно от домакинството. На среща на кметовете от РАО „Тракия“ те подготвиха декларация, с която възразяват срещу новостите в закона, но от тогава до днес няма на кого да я връчат. Липсата на правителство не позволява да се вземат мерки, а сроковете за вземане на решение изтече.

Междувременно стана ясно, че група депутати от ГЕРБ искат с една година да се отложи въвеждането на нова методика за плащане на такса смет от домакинствата и фирмите според изхвърлените от тях количества отпадъци. Сред инициаторите на промяната са председателят на временната парламентарна комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова и Лиляна Павлова.

Тъй като все още не е постигнато съгласие между Сдружението на общините и несъществуващия още Министерски съвет за прилагане на конкретна методика, сега ГЕРБ смята да въведе нов срок за разработване на друга методика - до 30 март 2015 г.

Според Закона, промените в ТБО се правят до края на ноември. Ако това не се случи, за следващата година налогът остава същият. Няма промяна и в документите и начинът им на подаване, с които фирмите могат да намалят начислените такси.

Въвеждането на методика за облагане на отпадъка според количеството му е изключително трудно. Според Димитров големият проблем е, че недобросъвестни граждани ще започнат да изхвърлят боклука си нерегламентирани места, за да не го заплащат. Освен това даденият срок е бил твърде кратък за разработването на нов регламент и създаването на база данни. Друг аргумент е, че по този начин средствата, постъпващи в общинската хазна или ще намалеят драстично, или ще трябва да домакинствата да плащат по – високи такси.

В същото време се очаква при въвеждането на нов регламент, ще започне отделянето на металните, хартиените, пластмасовите и стъклените опаковки, да да може количеството битов отпадък да остане минимално.

Каквото и да се случи, най – важното ще бъде да има своевременен и ефективен контрол, а той се осъществява трудно от общинската администрацията.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  34
  345
  1 -1
  11:07, 7 ное 2014
  Възразявате срещу правдата!Значи сте от другата й страна, там където са престъпниците.

Хороскоп за 20.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Очаква ви ден, който ви предлага разнообразни възможности. Най вече от вас зависи как ще предпочетете да го прекарате, но със сигурност не трябва да спирате да се усмихвате и да забавлявате околните, защото настроението ви е страхотно.
20 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Използвайте даденостите и бъдете полезни с уменията си. Повярвайте, ще бъдете оценени, а и вие самите ще се почувствате по-добре. Хобито ще ви достави удоволствие, а превърнете ли го в основно занимание, ще спечелите повече. Други ще обмислят промени, свързани с работата или пътуванията.
20 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
В каквото и настроение да сте днес, не създавайте напрежение около себе си. Нещата ще се подреждат и без да влагате много нерви, бъдете по-спокойни и усмихнати. Нечия близост ви прави щастливи и внася сигурност в живота ви. Оценете го и се усмихнете, светът е по-добър, когато и вие сте добри към него.
20 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Чуждите неволи ви причиняват страдания и това ви прави раздразнителни. Помогнете, но не изпадайте в крайности. Животът ви ще стане по-спокоен, а вие по-сговорчиви, ако изправите собствените си грешки. Среща с приятел ще ви помогне да се отпуснете. Други ще посветят от времето си в овладяване на нови знания или изучаване на чужд език.
20 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате желание за почивка, но и няма да пренебрегнете задачите си днес. Стремежът ви за победа ще ви държи в будно състояние, като наред с това ще показвате и правилното отношение към събитията около вас. Ще се почувствате горди от себе си, запазвайки и уважението на околните.
20 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви дълго мечтан ден в домашна обстановка, където атмосферата едва ли ще бъде нарушавана от разноречия и други неприятни неща. Наслаждавайте се на спокойствието си и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица.
20 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Без излишни вълнения ще разпределите задачите си и ще намерите време за всичко, което предвиждате за днес. Във възможностите ви е да задоволите и желанията на близките си. Това ще ги зарадва и ще подобри настроението и бита им. Предстоят ви незабравими мигове заедно. При водене на преговори бъдете максимално ясни и не изпадайте в излишни монолози.
20 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Имате нужда от почивка, за да възстановите силите си. Заемете се с нещо, което ви е приятно и не се занимавайте с чужди проблеми. Поспортувайте, за да възвърнете добрата си физическа форма и да повишите тонуса си. Денят е създаден точно за това.
20 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес обърнете по-голямо внимание на сърдечния си партньор. Ако напоследък сте пренебрегвали желанията му, сега е момента да поправите грешката си. Опитайте се да прекарате приятно този ден и най - вече да си починете. Имате богато въображение и бихте могли да измислите нещо еднакво интригуващо за всички.
20 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разнообразие от възможности и добро настроение за представителите на знака. С каквото и да решите да се занимавате, едва ли ще ви е скучно дори за момент. Получавате интересно предложение, на което няма да откажете. Ще ви се наложи да се съгласите със свой близък по важен въпрос.
20 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не идеализирайте прекалено партньора си за да не останете разочаровани от него в един момент. Стремежът ви към независимост ще ви отдалечи от всеки, дръзнал да се доближи до вас. Сами си създавате предпоставки да страдате, като прехвърляте вината върху чуждото несъвършенства.
20 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате известни колебания днес относно по-нататъшните си действия на работното място. Изправени сте през труден избор, затова не избързвайте с решението си. Посъветвайте се с хората около вас и се опитайте да разберете и тяхната гледна точка, което ще ви бъде от огромна полза. В личен план си очаква временно разминаване с любимия човек.
20 сеп 2020
Последни новини