Първомайските опаковки отиват в Шишманци

В отговор на поставени от читателите на parvomai.net въпроси за разделното събиране на отпадъците, разговаряхме по телефона с Никола Иванов - регионален мениджър на фирмата "Екоколект", която обслужва община Първомай.

Фирма „Екоколект“ е собственик на сепариращата линия за отпадъци в Шишманци – заяви регионалният мениджър за област Пловдив Никола Иванов. Ето защо поставените в общината контейнери за разделно събиране на опаковки на тази фирма се извозват именно там. Жълтите контейнери се изпразват два пъти в месеца. В тях се събират пластмасови, хартиени и метални отпадъци. На поточната линия се отделят няколко вида пластмаси – бутилките от минерална вода, по- плътните бутилки като тези от кетчуп и майонеза, цветни пластмаси, прозрачен найлон и други. Дори да е само за пластмаса, съдържанието на контейнера пак подлежи на сепариране. За съжаление българинът все още няма културата за разделно събиране и 80% от масата в жълтите контейнери е битов отпадък – споделя мениджъра- и след като се отдели нерегламентирано попадналия отпадък, той се извозва в депото в Асеновград. Според г-н Иванов това не може да се случи в държавите, в които системата за разделно събиране е утвърдена. Там това е израз на неуважение и се счита и наказва като престъпление, а глобите са много високи. За тези, които имат събрани вестници, тетрадки или други хартии, които не са опаковки, можем да ги уверим, че при нас те също подлежат на преработка и е разумно да се поставят в жълтия контейнер - добавя той.

Реално събраните отпадъци от жълтите контейнери са в най- добрия случай между 1.00 и 1,50 лв. След като се научим да отделяме опаковките, ще трябва да се научим и как да изхвърляме – обяснява регионалния мениджър. За сега зминаването на разстоянието от Шишманци до Първомай  и обратно е много по- скъпо, а изхвърлените газове от камиона нанасят вреди на природата многократно повече от ползите от преработването на пластмасите, хартията и метала. За да може максимално да се използва обема на съда е добре бутилките да бъдат смачквани, а кутиите – разкъсвани. От съдържанието на жълтите контейнери най- голям е делът на пластмасите, следва хартията и почти няма метали.

Зелените контейнери, в които се събира стъкло се извозват веднъж на три месеца. Техният капацитет е над 100 кг, но никога в тях няма повече от 15- 20 кг стъкла.

Образно казано – обяснява мениджърът- с данъците си ние плащаме изхвърлянето на боклука от домакинските варели, които седят пред всяка врата. За разделно събрания боклук ни плащат производителите с наложените им екотакси. Тези пари се използват за контейнери, транспорт, за заплати на работещите на поточната линия идр.

Ако намалим обема на битовия отпадък и увеличим обема на разделно събраните опаковки, това ще доведе до поевтиняване на услугата от сметопочистващите фирми. Разбира се, никой не очаква да се намалят данъците, но тогава ще има повече пари за техника, за изграждане на депа и други дейности на общината за поддръжка и почистване. 

Отделянето на опаковките и разделното им събиране от гражданите не е пожелателно - то е задължение според влезлия от 14 юли нов Закон за управление на отпадъците.

Тедора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини