Парите и методиката за изчисляване на отпадъка остават непроменени

Няма да бъде променяна такса „битов отпадък“ за сега – каза Юлиян Димитров – ресорният заместник – кмет в община Първомай.

Според новия закон за управление на отпадъците, общините трябваше да подготвят методики за определяне на таксата не според данъчната оценка както е в момента, а според количеството смет изхвърляно от домакинството. На среща на кметовете от РАО „Тракия“ те подготвиха декларация, с която възразяват срещу новостите в закона, но от тогава до днес няма на кого да я връчат. Липсата на правителство не позволява да се вземат мерки, а сроковете за вземане на решение изтече.

Междувременно стана ясно, че група депутати от ГЕРБ искат с една година да се отложи въвеждането на нова методика за плащане на такса смет от домакинствата и фирмите според изхвърлените от тях количества отпадъци. Сред инициаторите на промяната са председателят на временната парламентарна комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова и Лиляна Павлова.

Тъй като все още не е постигнато съгласие между Сдружението на общините и несъществуващия още Министерски съвет за прилагане на конкретна методика, сега ГЕРБ смята да въведе нов срок за разработване на друга методика - до 30 март 2015 г.

Според Закона, промените в ТБО се правят до края на ноември. Ако това не се случи, за следващата година налогът остава същият. Няма промяна и в документите и начинът им на подаване, с които фирмите могат да намалят начислените такси.

Въвеждането на методика за облагане на отпадъка според количеството му е изключително трудно. Според Димитров големият проблем е, че недобросъвестни граждани ще започнат да изхвърлят боклука си нерегламентирани места, за да не го заплащат. Освен това даденият срок е бил твърде кратък за разработването на нов регламент и създаването на база данни. Друг аргумент е, че по този начин средствата, постъпващи в общинската хазна или ще намалеят драстично, или ще трябва да домакинствата да плащат по – високи такси.

В същото време се очаква при въвеждането на нов регламент, ще започне отделянето на металните, хартиените, пластмасовите и стъклените опаковки, да да може количеството битов отпадък да остане минимално.

Каквото и да се случи, най – важното ще бъде да има своевременен и ефективен контрол, а той се осъществява трудно от общинската администрацията.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    34
    345
    1 -1
    11:07, 7 ное 2014
    Възразявате срещу правдата!Значи сте от другата й страна, там където са престъпниците.
Последни новини