Общинският съвет гласува новите такси за битов отпадък

Изображение 1 от 2

    Общинският съвет одобри План-сметка за приходите и разходите за услугите по сметосъбирането, извозването, обезвреждането на битови отпадъци и поддържане на чистотата за община Първомай в размер 1 674 258 лв. през 2020 година.

    На провелото се вчера редовно заседание на ОбС бяха пределени нови размери на таксата за битов отпадък, съгласно проекта, публикуван преди месец на сайта на Общината.

    По време на заседанията на Постоянните комисии Дечко Петков направи предложение увеличението на такса „Битов отпадък“ да не бъде 7‰, както беше залегнало в проекта, а да бъде 5‰.

    В зала кметът Николай Митков обясни защо при по-ниски такси общината ще има проблем: повишава се минималната работна заплата, а с нея и  заплатите на работещите в „Чистотата“, със закон се увеличават отчисления за тон отпадък от 57лв. на 95 лв.; очаква се увеличение на таксите за депониране в асеновградското сметище, а към момента общината дължи 302 000 лв.  

    Митко Хубинов се изказа против това увеличение заради заявката на министър-председателя, че ще преразгледа решението за 95 лв. отчисления на тон битов отпадък и идеята това увеличение да стане постепенно. Хубинов предложи да се запази старата план-сметка без да бъде променяна ТБО за гражданите. Дечко Петков оттегли своето предложение и подкрепи Хубинов.

    Светозар Славчев подкрепи предложението на кмета и каза, че решението е тежко и непопулярно, но необходимо и разумно.

    Николай Митков обясни, че изказването на премиера не е подкрепено с реални действия и от 1 януари ще влезе в сила новият закон. Ако не се вдигне ТБО, при настоящите задължения и заплахата от Асеновград, че е възможно да спрат да приемат първомайскияте отпадъци ако не се издължим, за местната администрация не остава нищо друго освен повишаване на таксите.

    Така се стигна до гласуване, при което с 12 на 9 гласа решението беше прието.

    Размерът на новите такси за всички населени места в община Първомай може да бъде видян тук.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (49)

    • 1
      Пи
      питагор
      12 -16
      10:11, 20 дек 2019
      На ви нов кмет на ви нова прумяна. Гладах план сме... Виж коментара
      • Пи
        Писна ми от Питагор
        12 -6
        11:11, 20 дек 2019
        Един месец проектът вися, за да може който го интересува да пита. Да си питал... И ако не си обърнал внимание сметката е за сметосъбиране, сметоизвозване и обезвреждане на отпадъка и поддържане на чистотата. Таксите не са вдигане от 2011 г., когато мин.работна заплата е била друга, горивата са били с други цени и сметището в Асеновград още не е работило. Ревеш не защото е висока таксата, а защото иначе ще вземем да те забравим. Хайде да не плащаме ТБО и да си живеем в кочина!
      • Пи
        питагор
        11 -13
        11:18, 20 дек 2019
        Ъм ти живееш в кочина ва ни видиш ли ва. тва чи в центъра е по чисту нищу ни означава. иди в селата иди в дебър любенуу в крайните улици на града да видиш ко е нимой защитавай митката без да знаеш. Нищо не било променяно от 2011 и ко кът ни е а сига за ко е двойно мойш ли ми обясниш не можеш щото си къту управляващите ако даже не си някой от тяхната свита някой паж. А дали жъ ма забравите ми дреме на тиоремата яз винаги ще алармирам къту има такъви недоразумения ако ще и да са гласувани от общинския съвет. Скоро и по смешни нища ще вземат да се случват да видим тугава такива пажове на комунистите като теб как ще ги обясняват на публиката. Но къкту съм казвал никуй ни мисли затва и пърумай е на тва диридже. Ти да ни мислиш че тя цифри дето са ги писали са вярни ва това е като снегопочистването сяка гудина са дават пари а веке 5-6 гудини ни е валял никъв сняг ва ама са отчитат надлежно в бюжета и после това изпълнение сяка година се гласува от месните депутати.
      • Wh
        whatever
        17 -2
        12:25, 20 дек 2019
        Абе, тъпан... Глух ли си,сляп ли си, че тая ставка от 95лв важи за цяла България, а не само за Първомай и това не е лично решение на Митков в случая. Това, че има някои общини като Бургас например, където са решили тази повишена ставка да НЕ се отразява върху крайния данък за хоратае съвсем друга тема и друго?
        Или това писане като див селски бек, което демонстрираш не е само за да се правиш на шут, а толкова ти позволява всъщност сивото в главата?
        Много хора говорихме против това Митков да оглавио общината, но ето случи се.
        Когато неговите лични решения тези съвета започват да дават някакви реални резултати, било то положителни и отрицателни, тогава да се говори.
        Папазов имаше почти цяла година да го гласува това, но по разбираеми причини явно реши това да не се случи преди изборите.
      • Пи
        питагор
        8 -14
        12:56, 20 дек 2019
        Яз с удоволствие приемам титлата тъпънь която ти т... Виж коментара
    • 2
      Дю
      дюнме по вкуса ни
      6 0
      12:15, 20 дек 2019
      Къде е сига премиера къде си ти...Къде го чукаш къде са пука... баш си по вкуса ни баш баш...
    • 3
      Гр
      Гражданин
      13 -3
      12:20, 20 дек 2019
      Гледам на сайта бюджета, който снощи нашите;велики;общинари са приели и се питам , няма пари общината, а 50 000 хиляди се дават на Борислав това как да си го обесня,!!!!!!
      • До
        до
        13 -1
        12:42, 20 дек 2019
        Били са дадени от твоя приятел Ангу, сега са актуализирани.
      • Wh
        whatever
        10 -2
        12:51, 20 дек 2019
        И аз не съм привърженик да се дават общински пари за това, но 50 е по- добре от 100, които дори не бяха 100 ами повече.
        Толкова години се е давало и изведжън да се спре кранчето не става, но важното е, че най- накрая се намери спонсор и има шанс нещата да тръгнат в нормалния им ред.
    • 4
      Ел
      Електорална еденица
      14 -7
      12:48, 20 дек 2019
      Честита ви промяна! Честито ви ново управление! Честити ви нови данъци! Честит ви нов ярем! Когато ходеха по агитации червените обещаваха да не се вдигат данъците! Сините на Илийчо Ганчев обещаваха разкритие на далаверите прекъсване на кражби и намаление на данъците. Вижте снимката и се убедете как лакомията заличава всички обещания.Вижте как в името на собствената си лакомия сини и червени гласуват.Всеки получи своят пай от баницата наречена власт и сега се сдушиха за да има още лапачка. Не чухме глас от новите управници как ще съберат невнесените данъци.Особено от Вълчев, който беше основен критикар на миналата власт.Сега му запушиха гърлото с хилядарка и нещо заплата и млъкна. За ГЕРБ в Общината да не говорим, тях ги интересуват въпросите около закръглените им задни части.
      Честито сурвакане с нови данъци и такси. Радвайте се на победите на НАШИТЕ! Плащайте комфорта им!
    • 5
      Пр
      Промяна
      14 -2
      13:05, 20 дек 2019
      Фитле ,усещаш ли вятъра на промяната?
      Скоро...!
      • По
        Полъх лек
        10 -1
        17:58, 20 дек 2019
        Усеща я ...окъм гърба, лек полъх във връта.
    • 6
      Да
      Да
      12 -7
      13:07, 20 дек 2019
      До,ако не беше г-н Митков ,Борислав нямаше да види стотинка,стига с тоя Ангу!Весели празници!
      • До
        До
        9 -4
        17:16, 20 дек 2019
        Така е Да,лична заслуга на Митков е ..още нещо,през този мандат ще се случат още много хубави неща.
      • Г-
        г-н Митко Минев , не Митков
        10 -2
        18:09, 20 дек 2019
        Ей топ-серсемите не всичко в града се върти около футбола. И по сериозни спонсори идваха и на бегом се инасяха от града. Имайте малко срама бе ! Общината е назад с 4 000 000 лв. а вие дай та дай! Какво сте произвели освен разходите за поредния си футболен резил. Когато започнете да играете само за името Първомай , като дядовците ви от сърце и душа без да комерсиализирате личната си пайтащина тогава ще ви дойдат парите и спосорите. Иначе и Митков като Папазов ще ви подхвърля огризките и като старите римляни - "хлаб и зрелища", може и малко черно тото.
    • 7
      АМ
      А може би
      9 -4
      13:46, 20 дек 2019
      Според мен нещата са по-глобални, а ние сме само пионките. България се е ангажирала да увеличи драстично военните си разходи. Като гледам новините, в цялата страна търсят поводи за вдигане на данъци или за налагане на глоби за какво ли не. Явно парите за самолети, кораби, подводници и какво ли не още ще се събират от народа по този начин. Дупе да ни е яко с новите Хамерикански господари.
      • Пи
        питагор
        7 -3
        13:50, 20 дек 2019
        А може би някой не си пие хапчетата и затова всичко се променя толкова драстично. Примерно като не си пиеш хапчетата започват да ти се привиждат пионки самолети корабя пудводници космонавти. Ако не си пиеш хапчетата буклука става много скъп защото това е примерну циониски загувур за завземането на пърумай затува трябва да платаме скъпо и прескъпо а за ко примерно просто хората не си пият хапчетата по евтино ще излене. Затува придлагам секи член на общинския съвет и кметя да попълнят дикларация какви хапчета пият колко струват и каква част от тях се покриват от здравната каса остатъка жъ го платим ние само и само да има някакво НОРМАЛНО управление.
    • 8
      Ба
      Балъка
      14 -5
      14:10, 20 дек 2019
      Стига сте ревали за тия такси. Къщи като палати, по два апартамента в градовете. Няма начин.
      • Ту
        Турук
        11 -6
        17:56, 20 дек 2019
        И като имаме къщи и апартаменти да храним с тях некъдърни управници , гладни съветници и педали ли?
        Ай сиктир!
    • 9
      Ве
      Ветеран.
      14 -9
      16:45, 20 дек 2019
      За Борислав отбора бор чвора ко е спонсора може да тръгне но и той ще иска нещо в замяна навързана работа абе 4 год с те митки нищо хубо не ни чака смях смях но за рев си е работата.
    • 10
      Ми
      Минка
      7 0
      17:37, 20 дек 2019
      Абе ветеран, научи се да пишеш.
    • 11
      ИТ
      и тия са кото ония
      7 -5
      20:18, 20 дек 2019
      Какво ли има в зелените чантички на общинските съветници? За нас предзколедно увеличение на таксите, аза тях коледни подаръци на фона на финасовата депка в общината
    • 12
      Шо
      Шо така
      12 -4
      20:49, 20 дек 2019
      Още не сте му яли попарката на туй гладно дете януари ще я видите ама нали хубаво ви омаи така че само ще му я духате та да не се опари детето пък вий се джафкате до 2023 г.
    • 13
      10
      100
      8 -3
      20:55, 20 дек 2019
      Вие първомайци сте все недоволни. Мрънкала и черногледи
    • 14
      Ха
      Ха така
      9 -2
      21:05, 20 дек 2019
      Сини мрънкала и червени черногледи
    • 15
      Ду
      Духайте супата
      9 -4
      21:53, 20 дек 2019
      Много сте прости пърУмайци, толкова прости та чак вдлъбнати.. Данъците ви са смешни, цената на водата ви е смешна, бившия ви кмет е смешен, отбора ви е смешен.. абе просто сте смешници
      • См
        смях
        14 -6
        07:29, 21 дек 2019
        Да - такова чудо, кмет да живее със семейството си в друг град, пък да се прави на загрижен за Първомай...И всеки ден да търчи едни 100 километра от любов към закъсалата община...Че даже на Нова година вместо да си слушате речта на президента на топло - идете на площада. Кмета не ще да е с вас.
    • 16
      😇
      😇
      9 -13
      10:11, 21 дек 2019
      Кмета да ви е канил на площада на Нова Година ....... Виж коментара
      • 12
        123
        15 -4
        10:57, 21 дек 2019
        В лично качество - не ни интересува, но като кмет на общината - много неща ни интересуват и сме в правото си да се интересуваме.
      • 😇
        😇
        8 -11
        11:09, 21 дек 2019
        Като в лично не ви интересува нямате право да се бъркате,къде живее кмета,тъй като той е на работа в Първомай,но никъде не пише че няма право да спи извън общината нали така?
      • ?
        ?
        12 -4
        11:22, 21 дек 2019
        То кмет имаме ли .?
      • Ох
        охранител
        6 -1
        22:18, 21 дек 2019
        Кмета може да то няма , но заместника му във времето когато не е зает с някоя закръглена чиновничка на "Пантелея" или в Татаревските лозя ...винаги е на поста си!
    • 17
      Чи
      Чиновник
      12 -4
      10:16, 21 дек 2019
      Идете довечера на Европата да видите разхищението на общината (с вашите парички)!Да видите излагацията на управляващите!Хора,танци радости и накрая песни с певиците :) :) :) :)
      • 12
        12345
        9 -10
        20:35, 21 дек 2019
        100 Коледни банкета минаха, никой нищо.... какви ли не излагации видях, пак нищо, ама ей на само на Общината ще се обсъждат!!! Злобни хора колкото щеш, оставете хората на мира!
      • Кк
        ккк
        10 -2
        05:15, 22 дек 2019
        Не се надъхвай излишно.Всички който са там си плащат.И те са хора и някакъв колектив.Няма нужда от толкоз злоба.Минаха болници и кой ли не само администрацията ви е в устата.
    • 18
      Чи
      Чиновничка
      11 -7
      11:48, 21 дек 2019
      Нали вдигнахме данъците, сега ще празнуваме, пари има и ще има ! А на вас избирателите ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!!!
    • 19
      !?
      !?
      13 0
      12:33, 21 дек 2019
      Вярно ли Попето бил 12-я воин на Митков и гласувал против групата на герберастите!?
      • Вя
        Вярно
        8 0
        17:15, 21 дек 2019
        Той Попето си е изначално дезориентиран. Затова. Асен как се върза с тая пасмина да ходи на избори не разбрах.
    • 20
      !!
      !!!
      2 -8
      13:33, 21 дек 2019
      Не Попито никога с Митков Виж коментара
    • 21
      ??
      ?????
      8 -6
      20:05, 21 дек 2019
      Пари нема! Но я попитайте къде са чиновничките тази вечер на моабет. Къде кършат тела на предколедно веселие с Митков и мазния рязан заместник.
      Няма за заплати на учители но има за кефа на тези със мазни усмивки!
      И кой плаща - ние , данъкоплатците.
      Въртете кючеци и чалга мили чиновници. Скоро ще ви излезе през носа !
      Честита Коледа на тези, които получиха промяната.Скоро, много скоро ще крякнете като настъпана жаба като получите сметките за местните данъци.
    • 22
      :)
      :)
      8 -7
      22:35, 21 дек 2019
      Жалко,че не може да се пускат снимки!Иначе материал много от коледния банкет на общината 😬
      • Чи
        Чиновник
        15 -2
        23:02, 21 дек 2019
        Добре е да се знае, че всеки един на празника на общината си е заплатил куверт. Стига с тая злоба.
    • 23
      !!
      !!!!
      13 -2
      23:01, 21 дек 2019
      Всеки от общината си плаща лично куверта. Така, че не се притеснявай. Интригите ти не вървят.
    • 24
      Ба
      Баба Пена
      6 -6
      16:15, 22 дек 2019
      Не само кувертите им платихте с вашите данъци, но и роклите им купихте и обувките и гащите. Пък за НОвата година ще си купят и по една кола пак от вашите данъци. Много сте прости, тъпанари!
      • Дя
        дядо Де
        5 0
        18:25, 22 дек 2019
        Бабо Пено ,така е .Всички които бяхме на моабета вече имаме по една кола в гаража.Аааа и по една офшорна сметка ...
    • 25
      Ба
      Баба Пена
      5 -1
      18:42, 22 дек 2019
      Така е дядо Де, така е всички дето работят в Общината и са работили са станали милионери. Ето виж ни нас пенсионери ама общински, пари бол иХавайски острови.
      • Зл
        Злоба
        2 -3
        20:03, 22 дек 2019
        И да злобеете и да си пишите анонимни коментарчета файда никаква,Митков е кмета ,ще си лапа 4 годинки ,което мн добре го може и файда от вашите задкулисни писания няма .!Смешни сте ....!
    • 26
      Въ
      Въй
      2 0
      19:38, 23 дек 2019
      Ко прави....ко прави...ха. йа..ха .
    • 27
      №№
      №№№№№
      2 0
      18:50, 14 яну 2020
      А Папазов като лапаше 16 години,защо не го коментирате?Чак се задави от лапане!Тлъста сумичка е дефицитът на общината!Не само той е лапал,ами и определени хора,на който той е давал 3000 лв,освен заплата,2000 лв.освен заплата.....и т.н.Това не го коментирате,защото така ви оттърва!
      Този ,който яко лапаше нищо не казвате за него!Митков ви е виновен за всичкото!
      Не можаха да си прикрият бакиите,кой на кого колко заплатА и пари е давал,някои се опитват да си заличат диричките,ама не става!
    Последни новини