1 °C

Лютеничната война започна отново. „Булконс“ атакува

Войната между „Булконс“ и „Консервинвест“ за правото да ползват обозначение за лютениците си, че са от Първомай, навлезе в нова фаза.  Според редица информационни сайтове Софийски градски съд е постановил, че конкуренцията на православенската фабрика е нелоялна. В складовете ѝ е  влязла икономическа полиция, която иззема „фалшивата стока“. Според СГС  единствените, които имат регистрирано географско означение са "Булконс Първомай" АД и само те имат право да го поставят върху етикетите на продуктите си. По тази причина от "Консервинвест" ООД, както и от техните търговски партньори, ще бъдат иззети всички продукти, които носят означението "Първомайска лютеница" (т.е. продуктите "Първомайска лютеница", Домашна едросмляна", "Първомайска лютеница" и "Първомайска лютеница Ръченица" ).

Според собствениците на Консервинвест регистрираното географско указание „Лютеница Първомай“ на „Булконс Първомай“ АД е неправомерно поради наличието на по-ранни марки, съдържащи словната част Лютеница Първомай и Първомайска лютеница. За да се регистрира това географско указание от Министерство на земеделието и храните е издало заповед в  противоречие на действащ закон. Те твърдят, че срещу тази заповед и срещу регистрацията на географското указание многократно са писали писма и възражения в Патентно ведомство и в МЗХ, като отговорът е, че няма проблем марките и географското указание да съществуват едновременно, без да си пречат и да бъдат използвани от собствениците на правата едновременно.

В същото време десетки първомайски домакини затвориха в буркани при домашни условия лютеница, произведена в трета консервена фабрика в Първомай.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

 • 1
  Уч
  Учителка
  6 -1
  15:11, 1 окт 2014
  Двама се карат, трети печели!
  • Ко
   колега
   4 -2
   19:56, 1 окт 2014
   В това време лютеницата от ББП на бат ти Даци и бат ти Жоро печели пазарите им!
 • 2
  25
  2567
  4 -1
  15:20, 1 окт 2014
  Е тази последната е уникална защо не сте я споменали!?Точно като на баба е!
 • 3
  Ял
  ял лютеница
  3 -2
  19:44, 1 окт 2014
  Така е!На бат Жоро лютеничката е страхотна!
 • 4
  Ко
  колега
  9 -1
  20:02, 1 окт 2014
  Изключително некоректна постъпка от собствениците на булконс, които нямат нищо общо с първомай
 • 5
  Ce
  cenitel na kachestvoto
  3 -1
  13:40, 2 окт 2014
  Нужно е да се знае,че през далечната 1998 именно консервинвест първа регистрира в патентно ведомство търговската марка " първомайска лютеница" с изобразени хора танцуващи хоро на етикета. Година по-късно са принудени поради тогавашната политическа обстановка да дадат съгласие на булконс да използват и те етикета с хорцето. През 2005 консервинвест регистрира и международна търговска марка с хорцето. По време на служебното правителство през 2013, "на тъмно" без да обявят на останалите фирми в региона, булконс успяват да регистрират географско означение и започват да изнудват останалите производители в първомай. Имайки в предвид, че негласните собственици на булконс са офшорки и хора без ясна ориентация, случващото се не ни учудва.
  • Лю
   Лютеничко
   2 -3
   15:43, 3 окт 2014
   А бе много философстваш, но си далече от истината! първо проби на пазара с етикетите с хорцето, което си е чисто плагиатство, а дали на етикетите са 4 или 15 хора , това няма никакво значение, защото много хора като си купуваха лютеница гледат че е хорото и изобщо не четат кой е производителя и благодарение на това хорце на етикета пробиха на пазара! Затова че не ми поши кой какво патентовал, а ми кажи кога е основана и кога Партизанин и тогава ме говори кой чий етикет е откраднал ! Партизанин съществува още когато собствениците на са били на бащите си в ония работи ! А що се отнася до патента, за пръв път още Петко Димитров като беше директор е патентовал етикета с хорцето ! Друг е въпроса че КОНСЕРВИНВЕСТ не е в Първомай , за да ми пише "Първомайска лютеница" !
 • 6
  Ce
  cenitel na kachestvoto
  1 0
  14:21, 17 окт 2014
  Абе "лютеничко" или по скоро СМЕШКО, какъв Партизанин бе мойто глупаче, като Булконс АД няма нищо общо с Партизанин от 1939, Булконс АД се регистрират 2005г. И само да ти обясня, че етикета на Петко ти Димитров е със кукли, не хора!!! Първо научи значението на думата плагиатство, после ми обяснявай дали има значение или не. Хорцето е патентована марка на Консервинвест, и тук не говорим само за марки ами и за качество на продукта. Влизал ли си някога във фабриката на Булконс, съмнявам се. Е, аз съм и повярвай ми ако имах възможност щях да ги затворя заради мизерни условия и щипалкитете, които се разхождат в продуктите им!!! Консервинвест първи имат правото да ползват означението "Първомайска лютеница", сърди се на тези които са го дали. Не мисля, че има нужда да ти обяснявам каквото и да било, защото скоро истината ще излезе, нали знаеш който се смее последен се смее най-добре! ( ХАХАХА)

Хороскоп за 16.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С адекватни и навременни действия ще спечелите добри позиции в една надпревара, освен, че ще постигнете и финансов успех. Всичко това ще ви подтикне по-смело да изразите претенциите си и да покажете, че е добре да се съобразяват с вас. Срещи с хора, които ви обичат трайно ще затвърдят усещането ви за значимост.
16 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Поради различия в гледните точки с подчинените или хората, с които работите са възможни недоразумения и изкривяване на информацията. Следвайте разума си и не се поддавайте на измамни обещания.Отговорни към задълженията си, бъдете внимателни и да не допускайте грешки. Постепенно затрудненията ще отстъпят място на по-успешния ви период, който предстои.
16 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Кратко пътуване извън града е като че ли най- доброто решение за днешния ден. Имате нужда да се откъснете от заобикалящата ви среда и да останете насаме със себе си. Възползвайте се от всяко предложение в тази насока.
16 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви ще бъде спокойна днес, което ви дава възможност да се захванете с нещо, което отдавна ви интересува. Разбирате се чудесно с хората около вас и нищо чудно заедно с близък колега да успеете да направите нещо наистина впечатляващо. В личен план ще ви се наложи да бъдете по-предпазливи, тъй като са възможни недоразумения.
16 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добре е да прекарате повече време извън дома си, защото наистина имате нужда от разнообразие. Ако и хората около вас са на същата вълна, толкова по – добре. Това наистина може да ви помогне да си организирате истинско забавление. Отношенията ви с постоянния партньор са обтегнати, но можете да направите много за да промените ситуацията.
16 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Наложете си да не мислите за трудностите около вас, споделеното време с близките ви е по-добрият вариант за деня. В личен план ще бъдете в изгодна позиция и осъзнавайки това, ще предприемате решителни стъпки, водещи към целта ви. Ако ви обхване желание да се освободите от излишните неща около себе си, не ги изхвърляйте. Част от тях може отново да ви заинтригуват.
16 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Везни Пътешествията, които предприемете днес може да дадат възможност за романтичен флирт, от който ще останат чудесни спомени. За други благополучно решаване на семейни проблеми. Възползвайте се от предложена услуга.
16 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Семейни задачи ще отнемат от времето и енергията ви днес. Навлизате във важен период от живота си и не си позволявайте отпускане, каквото и да ви струва това. Децата са неделима част от вас, дори и вече пораснали и съдбата им зависи в много отношения от действията, които ще предприемете в тяхна полза.
16 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С различни очаквания и нагласи ще започне деня за повечето от вас. Деловите Стрелци ще насочат вниманието си върху бизнес-задачите, чрез които ще подобрят финансите си. Не позволявайте работата да ви отдалечи от хората, които обичате. Все по-често ще ви се налага да балансирате между желанията и задълженията си.
16 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поставили сте си много задачи, но дали ще успеете сами да се справите. Бъдете деликатни към проблемите на близките си, не ги пресирайте в желанието си да наложите своето. Има факти, които ще ви изненадат, но трябва да ги приемете. Потърсете по-прагматични решения за въображаемите ви проблеми.
16 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не се отказвайте от амбициите си, дори да се струват нереални за някои. Ще изпъкнете с идеи и видими постижения. Ще останете привлечени от личност, която не е безразлична към вас. Това ще разнообрази чувствата ви, а за някои означава и нова, стабилна връзка. Доверието, което ще получите ще ви накара да помислите повече върху поведението си.
16 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Всяка отзивчивост се възнаграждава, дори и да не си давате сметка за това. Въпросите, които ще ви занимават днес ще ви накарат да се обърнете към някого за съдействие. Ако трябва, направете компромис, за да преодолеете непредвидена ситуация. Притесненията ви са излишни, ще се справите.
16 яну 2021
Последни новини