22 °C

Лютеничната война започна отново. „Булконс“ атакува

Войната между „Булконс“ и „Консервинвест“ за правото да ползват обозначение за лютениците си, че са от Първомай, навлезе в нова фаза.  Според редица информационни сайтове Софийски градски съд е постановил, че конкуренцията на православенската фабрика е нелоялна. В складовете ѝ е  влязла икономическа полиция, която иззема „фалшивата стока“. Според СГС  единствените, които имат регистрирано географско означение са "Булконс Първомай" АД и само те имат право да го поставят върху етикетите на продуктите си. По тази причина от "Консервинвест" ООД, както и от техните търговски партньори, ще бъдат иззети всички продукти, които носят означението "Първомайска лютеница" (т.е. продуктите "Първомайска лютеница", Домашна едросмляна", "Първомайска лютеница" и "Първомайска лютеница Ръченица" ).

Според собствениците на Консервинвест регистрираното географско указание „Лютеница Първомай“ на „Булконс Първомай“ АД е неправомерно поради наличието на по-ранни марки, съдържащи словната част Лютеница Първомай и Първомайска лютеница. За да се регистрира това географско указание от Министерство на земеделието и храните е издало заповед в  противоречие на действащ закон. Те твърдят, че срещу тази заповед и срещу регистрацията на географското указание многократно са писали писма и възражения в Патентно ведомство и в МЗХ, като отговорът е, че няма проблем марките и географското указание да съществуват едновременно, без да си пречат и да бъдат използвани от собствениците на правата едновременно.

В същото време десетки първомайски домакини затвориха в буркани при домашни условия лютеница, произведена в трета консервена фабрика в Първомай.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

 • 1
  Уч
  Учителка
  6 -1
  15:11, 1 окт 2014
  Двама се карат, трети печели!
  • Ко
   колега
   4 -2
   19:56, 1 окт 2014
   В това време лютеницата от ББП на бат ти Даци и бат ти Жоро печели пазарите им!
 • 2
  25
  2567
  4 -1
  15:20, 1 окт 2014
  Е тази последната е уникална защо не сте я споменали!?Точно като на баба е!
 • 3
  Ял
  ял лютеница
  3 -2
  19:44, 1 окт 2014
  Така е!На бат Жоро лютеничката е страхотна!
 • 4
  Ко
  колега
  9 -1
  20:02, 1 окт 2014
  Изключително некоректна постъпка от собствениците на булконс, които нямат нищо общо с първомай
 • 5
  Ce
  cenitel na kachestvoto
  3 -1
  13:40, 2 окт 2014
  Нужно е да се знае,че през далечната 1998 именно консервинвест първа регистрира в патентно ведомство търговската марка " първомайска лютеница" с изобразени хора танцуващи хоро на етикета. Година по-късно са принудени поради тогавашната политическа обстановка да дадат съгласие на булконс да използват и те етикета с хорцето. През 2005 консервинвест регистрира и международна търговска марка с хорцето. По време на служебното правителство през 2013, "на тъмно" без да обявят на останалите фирми в региона, булконс успяват да регистрират географско означение и започват да изнудват останалите производители в първомай. Имайки в предвид, че негласните собственици на булконс са офшорки и хора без ясна ориентация, случващото се не ни учудва.
  • Лю
   Лютеничко
   2 -3
   15:43, 3 окт 2014
   А бе много философстваш, но си далече от истината! първо проби на пазара с етикетите с хорцето, което си е чисто плагиатство, а дали на етикетите са 4 или 15 хора , това няма никакво значение, защото много хора като си купуваха лютеница гледат че е хорото и изобщо не четат кой е производителя и благодарение на това хорце на етикета пробиха на пазара! Затова че не ми поши кой какво патентовал, а ми кажи кога е основана и кога Партизанин и тогава ме говори кой чий етикет е откраднал ! Партизанин съществува още когато собствениците на са били на бащите си в ония работи ! А що се отнася до патента, за пръв път още Петко Димитров като беше директор е патентовал етикета с хорцето ! Друг е въпроса че КОНСЕРВИНВЕСТ не е в Първомай , за да ми пише "Първомайска лютеница" !
 • 6
  Ce
  cenitel na kachestvoto
  1 0
  14:21, 17 окт 2014
  Абе "лютеничко" или по скоро СМЕШКО, какъв Партизанин бе мойто глупаче, като Булконс АД няма нищо общо с Партизанин от 1939, Булконс АД се регистрират 2005г. И само да ти обясня, че етикета на Петко ти Димитров е със кукли, не хора!!! Първо научи значението на думата плагиатство, после ми обяснявай дали има значение или не. Хорцето е патентована марка на Консервинвест, и тук не говорим само за марки ами и за качество на продукта. Влизал ли си някога във фабриката на Булконс, съмнявам се. Е, аз съм и повярвай ми ако имах възможност щях да ги затворя заради мизерни условия и щипалкитете, които се разхождат в продуктите им!!! Консервинвест първи имат правото да ползват означението "Първомайска лютеница", сърди се на тези които са го дали. Не мисля, че има нужда да ти обяснявам каквото и да било, защото скоро истината ще излезе, нали знаеш който се смее последен се смее най-добре! ( ХАХАХА)

Хороскоп за 01.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В момента не виждате по-далече от носа си. Събудете се, огледайте се, животът не е само в ежедневните душевадни проблеми. За тези от вас, които работят над себе си, с други думи учат нещо, звездите вещаят пълен успех.
01 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес работата ще ви донесе удовлетворение, дори не е изключено да получите похвала от вашите работодатели. Определено имате нужда от повече контакти, не се ограничавайте единствено с добре познатия ви кръг от хора. Потърсете път към семейната хармония.
01 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате силното желание днес да се заловите здраво за работа, за да реализирате ново начинание. Това ще ви отнеме доста усърдност и енергия, но пък резултата си заслужава. Не се спирайте пред никакви трудности и ще успеете.
01 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Времето ви ще минава в работа и делови разговори, с които ще договаряте бъдещите си проекти. Ако не се разсейвате ще си спестите главоболия. Всичко може да мине и по-леко, от вас зависи, като пестите разумно силите си. Други от вас ще се занимават с неща, които ги карат да се чувстват спокойни и удовлетворени.
01 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Известно напрежение в отношенията ви с околните ще намали активността ви на работното място. Не, че отдавате голямо значение на това, но ще бъдете възпрени по други причини. Помислете дали не допускате грешка в подхода си към служебен проблем, защото тя може да ви струва повече.
01 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес ще ви се налага да се занимавате с много и различни дела и да сте в непрекъснато движение. В това обаче е стихията ви, затова се справяте блестящо със задълженията си. Колега ще бъде очарован от ваша постъпка, с която значително го улеснявате в работата му. Подходете с разбиране към вълненията на свой близък, дори да не сте съгласни с намеренията, които има.
01 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Част от представителите на знака ще прекарат този ден сред приятелско обкръжение, което ще ви даде възможност да се разтоварите от грижите си напоследък. Разработвате идея, в която има бъдеще, но избързвате твърде много и това рискува да я осуети. Отношенията ви с постоянни партньор се стабилизират, скоро ще се радвате на хармонична връзка.
01 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не пропускате да изтъкнете заслугите си за развитието на обща задача, но днес са възможни недоразумения. Замисляте ходове, които е добре да огледате от всичките им страни, има риск да бъдете отстранени или да ви атакуват от към слабото ви място. Включете се в подготовката на предстоящо мероприятие, в семейството или в службата.
01 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Добре е да оцените подкрепата, която ви се дава, бъдете благодарни на хората и им покажете това. Но не участвайте в собствените им битки, щом това е извън вашите интереси. Стресът може да бъде овладян, ако отделяте повече време за лични занимания, в това число да слушате музика и се наслаждавате на красиви неща.
01 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Успешен ден за индивидуални изпълнения. Самостоятелната ви дейност ще даде резултати, както в творческата работа, така и в бизнеса. Не се претоварвайте. Щадете сърцето си, а също и крайниците. Много любов витае около вас и с романтичната си наг-ласа ще създадете настроение и радост в околните. Не забравяйте приятелите си.
01 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Заслугата ви за решаването на общ проблем и ще ви донесе популярност. Умората и грижите ще ви накарат да потърсите по-приятни занимания, с които да разнообразите деня си. Приятелска покана или друга интересна среща ще внесе настроение и подтикне към сближаване с цел печалба.
01 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Обърнете внимание на нещата, които имат пряко отношение към вас. Едни от тях са работата, партньорите, любимите ви хора и времето. Добрите отношения в семейството ще ви позволят заедно да планирате идващите дни. Опитайте се да внесете спокойствие там, където то липсва, като се погрижите и за собствените си удоволствия.
01 окт 2020
Последни новини