Лютеничната война започна отново. „Булконс“ атакува

Войната между „Булконс“ и „Консервинвест“ за правото да ползват обозначение за лютениците си, че са от Първомай, навлезе в нова фаза.  Според редица информационни сайтове Софийски градски съд е постановил, че конкуренцията на православенската фабрика е нелоялна. В складовете ѝ е  влязла икономическа полиция, която иззема „фалшивата стока“. Според СГС  единствените, които имат регистрирано географско означение са "Булконс Първомай" АД и само те имат право да го поставят върху етикетите на продуктите си. По тази причина от "Консервинвест" ООД, както и от техните търговски партньори, ще бъдат иззети всички продукти, които носят означението "Първомайска лютеница" (т.е. продуктите "Първомайска лютеница", Домашна едросмляна", "Първомайска лютеница" и "Първомайска лютеница Ръченица" ).

Според собствениците на Консервинвест регистрираното географско указание „Лютеница Първомай“ на „Булконс Първомай“ АД е неправомерно поради наличието на по-ранни марки, съдържащи словната част Лютеница Първомай и Първомайска лютеница. За да се регистрира това географско указание от Министерство на земеделието и храните е издало заповед в  противоречие на действащ закон. Те твърдят, че срещу тази заповед и срещу регистрацията на географското указание многократно са писали писма и възражения в Патентно ведомство и в МЗХ, като отговорът е, че няма проблем марките и географското указание да съществуват едновременно, без да си пречат и да бъдат използвани от собствениците на правата едновременно.

В същото време десетки първомайски домакини затвориха в буркани при домашни условия лютеница, произведена в трета консервена фабрика в Първомай.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Уч
    Учителка
    6 -1
    15:11, 1 окт 2014
    Двама се карат, трети печели!
    • Ко
      колега
      4 -2
      19:56, 1 окт 2014
      В това време лютеницата от ББП на бат ти Даци и бат ти Жоро печели пазарите им!
  • 2
    25
    2567
    4 -1
    15:20, 1 окт 2014
    Е тази последната е уникална защо не сте я споменали!?Точно като на баба е!
  • 3
    Ял
    ял лютеница
    3 -2
    19:44, 1 окт 2014
    Така е!На бат Жоро лютеничката е страхотна!
  • 4
    Ко
    колега
    10 -1
    20:02, 1 окт 2014
    Изключително некоректна постъпка от собствениците на булконс, които нямат нищо общо с първомай
  • 5
    Ce
    cenitel na kachestvoto
    3 -1
    13:40, 2 окт 2014
    Нужно е да се знае,че през далечната 1998 именно консервинвест първа регистрира в патентно ведомство търговската марка " първомайска лютеница" с изобразени хора танцуващи хоро на етикета. Година по-късно са принудени поради тогавашната политическа обстановка да дадат съгласие на булконс да използват и те етикета с хорцето. През 2005 консервинвест регистрира и международна търговска марка с хорцето. По време на служебното правителство през 2013, "на тъмно" без да обявят на останалите фирми в региона, булконс успяват да регистрират географско означение и започват да изнудват останалите производители в първомай. Имайки в предвид, че негласните собственици на булконс са офшорки и хора без ясна ориентация, случващото се не ни учудва.
    • Лю
      Лютеничко
      2 -3
      15:43, 3 окт 2014
      А бе много философстваш, но си далече от истината! първо проби на пазара с етикетите с хорцето, което си е чисто плагиатство, а дали на етикетите са 4 или 15 хора , това няма никакво значение, защото много хора като си купуваха лютеница гледат че е хорото и изобщо не четат кой е производителя и благодарение на това хорце на етикета пробиха на пазара! Затова че не ми поши кой какво патентовал, а ми кажи кога е основана и кога Партизанин и тогава ме говори кой чий етикет е откраднал ! Партизанин съществува още когато собствениците на са били на бащите си в ония работи ! А що се отнася до патента, за пръв път още Петко Димитров като беше директор е патентовал етикета с хорцето ! Друг е въпроса че КОНСЕРВИНВЕСТ не е в Първомай , за да ми пише "Първомайска лютеница" !
  • 6
    Ce
    cenitel na kachestvoto
    1 0
    14:21, 17 окт 2014
    Абе "лютеничко" или по скоро СМЕШКО, какъв Партизанин бе мойто глупаче, като Булконс АД няма нищо общо с Партизанин от 1939, Булконс АД се регистрират 2005г. И само да ти обясня, че етикета на Петко ти Димитров е със кукли, не хора!!! Първо научи значението на думата плагиатство, после ми обяснявай дали има значение или не. Хорцето е патентована марка на Консервинвест, и тук не говорим само за марки ами и за качество на продукта. Влизал ли си някога във фабриката на Булконс, съмнявам се. Е, аз съм и повярвай ми ако имах възможност щях да ги затворя заради мизерни условия и щипалкитете, които се разхождат в продуктите им!!! Консервинвест първи имат правото да ползват означението "Първомайска лютеница", сърди се на тези които са го дали. Не мисля, че има нужда да ти обяснявам каквото и да било, защото скоро истината ще излезе, нали знаеш който се смее последен се смее най-добре! ( ХАХАХА)
Последни новини