Дадоха сертификат за специфично географско указание на "Лютеницата с хорото"

ЕК е издала заповед, с която признава „Лютеницата с хорото“ на „Булконс Първомай“ АД за втория български продукт със сертификат за специфично географско указание на пазара на ЕС. С решението  се  похвали  Георги Банялиев – изпълнителен директор на фирмата. Според думите му това се е случило още в края на март, но едва сега са получени всички документи. „Тази лютеница се прави в нашия завод от 60-те години на миналия век и специфичното е, че я правим по технологията на нашите баби, адаптирана към условията на завода. Използваме само български домати и пиперки" казва още Банялиев.

След дни фабриката  „Булконс Първомай“ АД стартира изкупната кампания за зеленчуци от български производители. След 10 август по време на кампания 2013 се планира да бъдат изкупени около 3 000 тона домати, 1 500 тона червена капия, 150 тона патладжан, 10 тона тиквички и 40 тона корнишони от български произход.

Любопитен е фактът, че такава лютеница вече ще може да се произвежда не само в тази фирма, но само в региона на Първомай. За да получат разрешение, останалите подобни фабрики, ще трябва да минат през проверка от Агенция по храните за спазване на технологията на производство.

Първият продукт със специфично указан регион е „Горнооряховски суджук“.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини