Консервените фабрики възразиха срещу патента на "Булконс"

Три фирми, произвеждащи лютеница от регион Първомай са подали възражение срещу решението „Булконс  Първомай“ АД да получи патент за специфично географско название. Собствениците на „ББП“, „Витал“ и „Консервинвест“ оспорват заповедта заради това, че не е спазено правилото преди издаването ѝ тя да бъде обсъдена със засегнатите местни консервни фабрики. Другото тяхно възражение е срещу това,  че технологията, използвана в „Булконс Първомай“ и която след това трябва да бъде спазвана, за да могат и те да носят името Първомайска лютеница, е по- стара от техните. Според засегнатите, заповедта и решението са взети по време на безвластието на служебния кабинет, в разрез с изискванията и морала диктуван от лоялната конкуренция.

И трите фирми – „ББП“, „Витал“ и „Консервинвест“ имат етикети, които са добре познати на българския пазар, а „Консервинвест“ работят по браншови стандарт.

Румен Казаков – собственик на „Консервинвест“ сподели, че премахването на „Първомайска лютеница“ от техния етикет няма да е голяма загуба за присъствието им на чуждите пазари, защото за там е по- важна марката „Хорцето“. Въпреки това, се чувстват засегнати и приемат това решение като поредния опит конкуренцията да бъде унищожена.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини