"Консервинвест" поведе в "лютеничавата война"

След произнасянето на Съда на Европейския съюз е на път да приключи „лютеничавата война“ в Първомайско. Преди почти 8 години „Булконс“, Първомай и „Консервинвест“,  Православен започнаха спор за ползването на „Първомай“ и „Първомайска“ като географско означение в названието на своите продукти. От тълкуването  на Съда в Люксембург  става ясно, че регистрирането на географско указание се прилага само по споровете между търговци от държави – членки на ЕС, но не и от една държава. Т.е. закрилата на квалифицирани географски означения на селскостопански продукти и храни не е предвидена на национално ниво.

Всичко започва през 2014 година, когато "Булконс“ завежда искове в Софийски градски съд срещу "Консервинвест" на основание и на няколко вече отменени разпоредби от Закона за марките и географските означения. Тезата на “Булконс” е, че тя е регистрирала географското указание “Лютеница Първомай”, а “Консервинвест” не е вписана като ползвател, поради което неправомерно използва регистрираното географско указание в продуктите си и заблуждава потребителите.

От своя страна “Консервинвест” претендира, че има право да използва регистрираните от нея марки.

Първоначално Софийски градски съд отхвърля иска на “Булконс“,  Първомай, но две години по-късно Софийски апелативен съд отменя това решение и изцяло уважава исковете на “Булконс”, а  “Консервинвест” е осъден  да плати над 100 000 лева разноски по делото. Апелативният съд приема, че след като има уредба за регистриране на географско название в Европейския съюз, то действа и на национално ниво.

Тогава собствениците на “Консервинвест” се обръщат към  Върховния касационен съд (ВКС). ВКС  поставя въпроса пред Съда на Европейския съюз в Люксембург с преюдициално запитване, за да получи тълкуване по въпроса дали в случая може да има национална защита на географските указния.

Решението е взето на 9 февруари 2022 година. То е записано на цели 21 страници и в него се обяснява, че такъв спор между фирми от една и съща държава не може да има. Предстои окончателното произнасяне на ВКС.

Един от собствениците на фабриката в Православен, Румен Казаков сподели пред Parvomai.NET, че е удовлетворен от това тълкуване: „То доказва, че по никакъв начин не сме нарушили закона, а в същото време години наред работихме под натиск, при унизителни условия, със запорирани сметки, смачкани…Оттук нататък очакваме произнасянето и на ВКС, допълни Казаков –За съжаление ще съдим и държавата – за нанесените вреди. Ще се обърнем към главния прокурор, който и да е той, и към Комисията за защита на конкуренцията, ще търсим възмездие“.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Още новини

Последни новини