19 °C

Министър Танева откри нова поточна линия за 80-годишнината на „Булконс Първомай“

Изображение 1 от 4

  Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева официално откри новите мощности на „Булконс Първомай“ на 1 октомври 2019г. Предприятието отбеляза 80 години от създаването си и е първото за промишлено производство на лютеница в България. Някогашната фабрика „Витекс“, а по-късно „Партзанин“ събираше над 1000 работници по време на сезона.

  „Пожелавам още 80 години да произвеждате качествена лютеница. Радвам се, че по Програмата за развитие на селските райони е модернизирано преработвателното предприятие в този програмен период и се надявам да подкрепяме и през новия програмен период още такива успешни инвестиции“, заяви министър Танева.

  „Булконс Първомай“ ООД вложи 5 млн. лв. в модернизиране на производствения процес за лютеница, заяви на церемонията Георги Банялиев, управител на компанията. Средствата са собствени и европейско съфинансиране по Програмата за развитие на селските райони. Обновени са напълно цеховете и са закупени изцяло нови машини. Новост е оборудване за производство на малки кутийки с лютеница „Първомай“ за бързо хранене. Новите опаковки от 70 и 125 грама вече са в търговската мрежа. Великолепният вкус на българската лютеница е пренесен от стъкления буркан в по-лека и по-удобна опаковка, за улеснение на тези които искат да хапнат вкусна филийка с лютеница на закуска в къщи, в офиса или на семеен пикник.

  Лютеница "Първомай" се произвежда единствено от български суровини, подчерта Георги Банялиев. Подбират се най-качествените и добре узрели български зеленчуци и се приготвят така, както са го правели тези, от които сме наследили оригиналните рецепти. Съставките на всяко бурканче „Лютеница Първомай“ и Сосове „Първомай“ минават за преработка на поточни линии в три производствени помещения с обща площ от 82 000 кв. м. Всяка година „Булконс Първомай“ ООД изкупува хиляди тонове пресни български зеленчуци от производители в страната. Технологията на производство позволява съхранение на доматените и пиперкови пюрета като единични концентрати в специални съдове. Така се запазва оригиналният, неповторим вкус и цвят на продуктите "Първомай".

  Компанията работи с широка гама от чуждестранни клиенти, разработвайки специални рецептури за различните пазари – както под собствена, така и под чужда марка. Основните експортни пазари на фирмата са Канада, Великобритания, САЩ, Германия, Русия и др.

  „Лютеница Първомай“ се произвежда в град Първомай по традиционна технология вече 80 години от далечната 1939 г. През годините градът и землищата около него са се утвърдили като център за отглеждане на домати и чушки – основни суровини при производството на лютеница. Характерното за географския район е, че използвайки местни продукти (домати и чушки) и преработвайки ги по традиционния метод за производство на лютеница - чрез изваряване, включително в домашни условия е постигнато масово производство на един от най-традиционните български продукти, наложен през десетилетия в страната и в чужбина.

  Parvomai.NET

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (23)

  • 1
   Хо
   Хорце
   19 0
   09:08, 2 окт 2019
   Абе, какво става тука??? Уж ГЕРБ ще бори статуквото, а тя каква стана!!! Всички на хорцето, Папаза го води и вее байрака, а отзад приклякат с по една филия с лютеничка!!!
   • Ге
    Герб
    11 -2
    17:26, 2 окт 2019
    Съпругата на господин Банялиев е кандидат за общински съветник от листата на А.Папазов. За другото, се досещайте.
   • Хо
    Хорце + кючек
    11 0
    19:18, 2 окт 2019
    Още от Евровота Папазов се осъзна и бе припознат като *********. За филията с лютеница и колаборацията с Попова гражданството се е убедило отдавна.
  • 2
   Дж
   джонгата
   11 -1
   09:09, 2 окт 2019
   Хайде откриха се няколко работни места....., иначе града запада....
  • 3
   От
   От какво са я направили
   18 -2
   12:12, 2 окт 2019
   Тази година няма нито чушки, нито домати. От какво правят лютеницата?
   • Пи
    ПИТАГОР
    8 -5
    14:58, 2 окт 2019
    Лютеницата я правят от куроглед
  • 4
   Ар
   Архимед
   1 -2
   19:33, 2 окт 2019
   За кого ще гласувате на изборите бе хора?
   • Ле
    Леонидас
    6 -2
    21:17, 2 окт 2019
    Сега и ДАНС ги по натисна, този път може да излезе късмета на Хубенов
   • Пъ
    Първомай
    5 0
    23:49, 2 окт 2019
    За този който ще промени Първомай.
  • 5
   Бо
   Борокекс
   5 -9
   21:32, 2 окт 2019
   Хубенов фалира. Във всеки аспект и политически и в... Виж коментара
   • То
    Токо
    9 -4
    23:47, 2 окт 2019
    Тая Давчева може ли да е толкова нагла.
   • Цр
    ЦРУ
    8 -5
    06:20, 3 окт 2019
    Хубинов, Давчева винаги е разкривала тайните на групата да знаеш. На това се казва подливане на вода. Тя ти е шпионин пратеник на съуправителя на фирма ХАДЕС.
   • 78
    78
    4 0
    12:32, 3 окт 2019
    Скрийте Давчева и д-р Хубинов ще стане кмет.
  • 6
   Се
   Север Юг
   11 -16
   21:37, 2 окт 2019
   Следващия кмет на община Първомай ще се казва, Асе... Виж коментара
   • 12
    12 3
    5 0
    12:40, 3 окт 2019
    Кичуков отиде в Брюксел, Папазов в Чорлу, кой е по Българин не знам сами преценете.
  • 7
   11
   1111
   18 0
   22:11, 2 окт 2019
   Тия двечките с носиите не трябва ли да са на работа, едната в Милицията, а другата в Общинъта, по т'ва време на деня.
   • Дж
    джонгата
    13 0
    06:26, 3 окт 2019
    Те не са на държавна служба за да работят, а за да вземат пари....
   • Ар
    Архимед
    12 -1
    06:33, 3 окт 2019
    Те затова Евридиките са тамън. Хем безплатни хем им намират занимания за да не спят на работните си места. Общината е била пак без персонал цял ден.
    Можеше лентата да я опъва елита от някое училище ама как, общинските танцьорки ще ревнат.
    Въпрос загадка...! Колко работника преброихте? Аз двама. Май лютеницата там само ще я бурканират или преетикират.
  • 8
   Ха
   Хасан Кючук
   11 -1
   22:58, 2 окт 2019
   От 28 октомври задължително изучаване на Корана и Кючека! Гарантирано от Герб!
   • Дж
    джонгата
    8 -3
    06:33, 3 окт 2019
    Може и по програма да действат:
    1. мюезин
    2. такия
    3. джихад срещу неверниците
    и т.н.
   • Ар
    Архимед
    10 0
    06:36, 3 окт 2019
    Герб са така. Махкат силните фигури и оставят само послушковци. При БКП беше същото.
  • 9
   Ра
   Работник
   11 -2
   07:33, 3 окт 2019
   Защо другаря Митков го нямаше?Той вечно е с Папазов голям пропуск за Митков!
   • Фи
    Филия
    12 -1
    08:04, 3 окт 2019
    Няма го др. Митков в кадър, ама иначе е там - маже филиите с лютеница и нагъва остатъците от р-т "Бели брези"!

  Хороскоп за 21.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  От близките си ще получите стимул и мотивация за творчески и професионални изяви. Все по-убедително ще налагате присъствието си в сфери, носещи ви пари и популярност. Съдбата ви дава благоприятни възможности, възползвайте се, за да получите това, което искате за себе си.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не се скъпете да харчите парите си днес, покупките ви ще са удачни и ще ви направят доволни. Имате желания, реализацията за които изисква повече яснота и подготовка. Те не са пречка, нужно ви е да вземете решение за стартирането им и да действате. В семейството ще имате повод за празнуване.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Очаква ви ден, пълен с емоции и добро настроение. Пропускате проблемите покрай себе си, без да им позволявате да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, с които се работи леко и които са готови да ви съдействат по всяко време. Прекалено самонадеяни сте в личен план, по-скоро в отношението си с човек, който владее сърцето ви.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Запазвайки доброто си настроение, ще отхвърляте задачите си една след друга. Започващите нов бизнес се нуждаят от допълнителна информация по интересуващите ги теми, за това ще потърсят мнението на специалисти или чрез интернет ще обогатят знанията си. Ще успеете да се включите в сроковете.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изисква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Имате разнообразни планове за този ден, но най-вероятно е да успеете да осъществите само част от замислите си. Непредвидени обстоятелства ще ви попречат да го сторите, но това не бива да ви разочарова. Напротив ще ви позволи да се насочите към нещо ново и градивно. Вечерта ще станете част от интересно мероприятие, което ще ви даде възможност да се разтоварите.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Този ден е изпълнен с нови предизвикателства, които стимулират творческото във вас. Идеите ви са ценни и оригинални и ако се заемете сериозно с реализацията им, ще срещнете одобрението на всичко около вас. Подкрепата на приятел в това отношение ще ви бъде от особена полза, защото той ще ви мотивира да се захванете с нещо перспективно.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днешният ден ще е сравнително натоварен, свързан е с много ангажименти, срещи и контакти. Имате достатъчно енергия и търпение да се справите с повечето си дела. В определен момент обаче ще трябва да отложите конкретни действия за по-късен етап. Вечерта ще имате нужда от тишина и спокойствие за пълноценна почивка
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Добре е да планирате внимателно ангажиментите си днес. Полезно ще ви е да имате повече време да реагирате адекватно на непредвидена ситуация. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви притеснява. Сърдечният партньор ви вдъхва надежда за нещо, което отдавна желаете.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Имате различни ангажименти през този ден, които изискват повишеното ви внимание. Близки хора ви търсят за съвет и вие подхождате отговорно към молбите им. Може би ситуацията не е новост за вас, но все пак внимавайте. Не се обвързвайте прибързано, дайте си повече време да се запознаете с детайлите.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Спокоен и приятен ден очаква онези, които не планират далечно пътуване. Занимания с вашето хоби ще ви донесат най-пълно удовлетворение. Душевното ви равновесие е стабилно и нищо не е в състояние да ви обезпокои. Ще прекарате приятна вечер вкъщи, ако поканите близки приятели на гости.
  21 сеп 2020
  Последни новини