5 °C

Министър Танева откри нова поточна линия за 80-годишнината на „Булконс Първомай“

Изображение 1 от 4

  Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева официално откри новите мощности на „Булконс Първомай“ на 1 октомври 2019г. Предприятието отбеляза 80 години от създаването си и е първото за промишлено производство на лютеница в България. Някогашната фабрика „Витекс“, а по-късно „Партзанин“ събираше над 1000 работници по време на сезона.

  „Пожелавам още 80 години да произвеждате качествена лютеница. Радвам се, че по Програмата за развитие на селските райони е модернизирано преработвателното предприятие в този програмен период и се надявам да подкрепяме и през новия програмен период още такива успешни инвестиции“, заяви министър Танева.

  „Булконс Първомай“ ООД вложи 5 млн. лв. в модернизиране на производствения процес за лютеница, заяви на церемонията Георги Банялиев, управител на компанията. Средствата са собствени и европейско съфинансиране по Програмата за развитие на селските райони. Обновени са напълно цеховете и са закупени изцяло нови машини. Новост е оборудване за производство на малки кутийки с лютеница „Първомай“ за бързо хранене. Новите опаковки от 70 и 125 грама вече са в търговската мрежа. Великолепният вкус на българската лютеница е пренесен от стъкления буркан в по-лека и по-удобна опаковка, за улеснение на тези които искат да хапнат вкусна филийка с лютеница на закуска в къщи, в офиса или на семеен пикник.

  Лютеница "Първомай" се произвежда единствено от български суровини, подчерта Георги Банялиев. Подбират се най-качествените и добре узрели български зеленчуци и се приготвят така, както са го правели тези, от които сме наследили оригиналните рецепти. Съставките на всяко бурканче „Лютеница Първомай“ и Сосове „Първомай“ минават за преработка на поточни линии в три производствени помещения с обща площ от 82 000 кв. м. Всяка година „Булконс Първомай“ ООД изкупува хиляди тонове пресни български зеленчуци от производители в страната. Технологията на производство позволява съхранение на доматените и пиперкови пюрета като единични концентрати в специални съдове. Така се запазва оригиналният, неповторим вкус и цвят на продуктите "Първомай".

  Компанията работи с широка гама от чуждестранни клиенти, разработвайки специални рецептури за различните пазари – както под собствена, така и под чужда марка. Основните експортни пазари на фирмата са Канада, Великобритания, САЩ, Германия, Русия и др.

  „Лютеница Първомай“ се произвежда в град Първомай по традиционна технология вече 80 години от далечната 1939 г. През годините градът и землищата около него са се утвърдили като център за отглеждане на домати и чушки – основни суровини при производството на лютеница. Характерното за географския район е, че използвайки местни продукти (домати и чушки) и преработвайки ги по традиционния метод за производство на лютеница - чрез изваряване, включително в домашни условия е постигнато масово производство на един от най-традиционните български продукти, наложен през десетилетия в страната и в чужбина.

  Parvomai.NET

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (23)

  • 1
   Хо
   Хорце
   19 0
   09:08, 2 окт 2019
   Абе, какво става тука??? Уж ГЕРБ ще бори статуквото, а тя каква стана!!! Всички на хорцето, Папаза го води и вее байрака, а отзад приклякат с по една филия с лютеничка!!!
   • Ге
    Герб
    11 -2
    17:26, 2 окт 2019
    Съпругата на господин Банялиев е кандидат за общински съветник от листата на А.Папазов. За другото, се досещайте.
   • Хо
    Хорце + кючек
    11 0
    19:18, 2 окт 2019
    Още от Евровота Папазов се осъзна и бе припознат като гербераст. За филията с лютеница и колаборацията с Попова гражданството се е убедило отдавна.
  • 2
   Дж
   джонгата
   11 -1
   09:09, 2 окт 2019
   Хайде откриха се няколко работни места....., иначе града запада....
  • 3
   От
   От какво са я направили
   18 -2
   12:12, 2 окт 2019
   Тази година няма нито чушки, нито домати. От какво правят лютеницата?
   • Пи
    ПИТАГОР
    8 -5
    14:58, 2 окт 2019
    Лютеницата я правят от куроглед
  • 4
   Ар
   Архимед
   1 -2
   19:33, 2 окт 2019
   За кого ще гласувате на изборите бе хора?
   • Ле
    Леонидас
    6 -2
    21:17, 2 окт 2019
    Сега и ДАНС ги по натисна, този път може да излезе късмета на Хубенов
   • Пъ
    Първомай
    5 0
    23:49, 2 окт 2019
    За този който ще промени Първомай.
  • 5
   Бо
   Борокекс
   5 -9
   21:32, 2 окт 2019
   Хубенов фалира. Във всеки аспект и политически и в... Виж коментара
   • То
    Токо
    9 -4
    23:47, 2 окт 2019
    Тая Давчева може ли да е толкова нагла.
   • Цр
    ЦРУ
    8 -5
    06:20, 3 окт 2019
    Хубинов, Давчева винаги е разкривала тайните на групата да знаеш. На това се казва подливане на вода. Тя ти е шпионин пратеник на съуправителя на фирма ХАДЕС.
   • 78
    78
    4 0
    12:32, 3 окт 2019
    Скрийте Давчева и д-р Хубинов ще стане кмет.
  • 6
   Се
   Север Юг
   11 -16
   21:37, 2 окт 2019
   Следващия кмет на община Първомай ще се казва, Асе... Виж коментара
   • 12
    12 3
    5 0
    12:40, 3 окт 2019
    Кичуков отиде в Брюксел, Папазов в Чорлу, кой е по Българин не знам сами преценете.
  • 7
   11
   1111
   18 0
   22:11, 2 окт 2019
   Тия двечките с носиите не трябва ли да са на работа, едната в Милицията, а другата в Общинъта, по т'ва време на деня.
   • Дж
    джонгата
    13 0
    06:26, 3 окт 2019
    Те не са на държавна служба за да работят, а за да вземат пари....
   • Ар
    Архимед
    12 -1
    06:33, 3 окт 2019
    Те затова Евридиките са тамън. Хем безплатни хем им намират занимания за да не спят на работните си места. Общината е била пак без персонал цял ден.
    Можеше лентата да я опъва елита от някое училище ама как, общинските танцьорки ще ревнат.
    Въпрос загадка...! Колко работника преброихте? Аз двама. Май лютеницата там само ще я бурканират или преетикират.
  • 8
   Ха
   Хасан Кючук
   11 -1
   22:58, 2 окт 2019
   От 28 октомври задължително изучаване на Корана и Кючека! Гарантирано от Герб!
   • Дж
    джонгата
    8 -3
    06:33, 3 окт 2019
    Може и по програма да действат:
    1. мюезин
    2. такия
    3. джихад срещу неверниците
    и т.н.
   • Ар
    Архимед
    10 0
    06:36, 3 окт 2019
    Герб са така. Махкат силните фигури и оставят само послушковци. При БКП беше същото.
  • 9
   Ра
   Работник
   11 -2
   07:33, 3 окт 2019
   Защо другаря Митков го нямаше?Той вечно е с Папазов голям пропуск за Митков!
   • Фи
    Филия
    12 -1
    08:04, 3 окт 2019
    Няма го др. Митков в кадър, ама иначе е там - маже филиите с лютеница и нагъва остатъците от р-т "Бели брези"!

  Хороскоп за 02.04.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Прекалено припрени и раздразнителни сте днес. Неприятното е, че това може да се отрази на работата ви, която също е с променлив успех. Тъкмо сега не позволявайте да ви влияят емоции, имате шансове за реализация на професионалното поприще. Взимате решение, което ще се окаже много важно за бъдещето ви.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Можете, ако искате да вникнете и съдействате за решаването на чужди проблемите, от вас зависи да го направите. Това ще ви превърне в уважаван и търсен съветник. А вие на свой ред не бягайте от тези, които щедро ви предлагат подкрепата си. Ще ви е необходима, предвид целите, които си поставяте.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Може би най-сетне ще успеете да разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате остра необходимост от промяна и същевременно не знаете кое точно да промените. Едно от решенията е просто да освежите обстановката в жилището си като разместите мебелите или промените цвета на стените.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес зарадвайте приятно семейството си, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. С желание сте да задълбочите връзката си, но за това е нужно да балансирате поведението си, като не изпадате в крайности. Имате много път да извървите заедно. Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Едно предизвикателство ще ви мобилизира и мотивира да дадете всичко от себе си. Приятелите ви ще се отзоват на нуждите ви, но вие сте длъжни да не забравяте този жест. Допълнителни доходи ще ви позволят да осъществите мечтано пътуване или да заделите таксата за обучението на децата. Пазете нервите си.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Приведете в активност себе си, и ако може хората около вас. Денят е важен със свършената работа и с посланията, които ще дадете на света. Обърнете внимание на онези въпроси, които до сега са стояли на втори план и въпреки затрудненията си ги решете. Приятел има нужда от съдействието ви, не му отказвайте.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Денят е благоприятен за изглаждане на недоразумения с хората около вас. Разумно е да се извините, щом сте сгрешили и да продължите ведро напред. Възможно е да срещнете човека, когото отдавна търсите. Става дума за любов, но не бъдете прибързани. Работното място ще ви предложи нови предизвикателства.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Притежавате завидна издръжливост и се оказвате по-устойчиви от околните на всякакви затруднения. Проблем може да се окаже обаче нещо, което е трябвало отдавна да свършите и не сте успели. Намерете време за всичките си ангажименти, като не подценявате нито един от тях. Вечерта ще се окажете на място, където ще сте обградени с внимание.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  В добро настроение ще премине денят ви, насищайки атмосферата около себе си с ведрина и хубави емоции. Добронамерени сте и сте готови да помагате на всеки, имащ нужда от подкрепата ви. Можете да го постигнете с конкретни дела, като се съобразите с желанията им. Това ще ви спечели уважение и привързаност.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Амбицирани сте да се справите без отлагане с въпроси, които ви създават притеснения и ще го направите. Паралелно с това, със самочувствие и в добро състояние на духа, ще налагате идеите си, убедени в правотата им. Бъдете гъвкави и не поставяйте условия там, където срещате съгласие.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Денят ви ще премине според очакванията, разбира се с малки изключения. За да елиминирате неприятните изненади бъдете толерантни и по-смирени. Има какво да научите от онези, които не одобрявате. Можете да имате повече, стига да не стигате до крайности в мисленето и поведението си.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни, за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към него и да импровизирате. Важното е да бъдете себе си. Доверете се на интуицията си. Едва ли ще ви подведе.
  02 апр 2020
  Последни новини