16 °C

Министър Танева откри нова поточна линия за 80-годишнината на „Булконс Първомай“

Изображение 1 от 4

  Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева официално откри новите мощности на „Булконс Първомай“ на 1 октомври 2019г. Предприятието отбеляза 80 години от създаването си и е първото за промишлено производство на лютеница в България. Някогашната фабрика „Витекс“, а по-късно „Партзанин“ събираше над 1000 работници по време на сезона.

  „Пожелавам още 80 години да произвеждате качествена лютеница. Радвам се, че по Програмата за развитие на селските райони е модернизирано преработвателното предприятие в този програмен период и се надявам да подкрепяме и през новия програмен период още такива успешни инвестиции“, заяви министър Танева.

  „Булконс Първомай“ ООД вложи 5 млн. лв. в модернизиране на производствения процес за лютеница, заяви на церемонията Георги Банялиев, управител на компанията. Средствата са собствени и европейско съфинансиране по Програмата за развитие на селските райони. Обновени са напълно цеховете и са закупени изцяло нови машини. Новост е оборудване за производство на малки кутийки с лютеница „Първомай“ за бързо хранене. Новите опаковки от 70 и 125 грама вече са в търговската мрежа. Великолепният вкус на българската лютеница е пренесен от стъкления буркан в по-лека и по-удобна опаковка, за улеснение на тези които искат да хапнат вкусна филийка с лютеница на закуска в къщи, в офиса или на семеен пикник.

  Лютеница "Първомай" се произвежда единствено от български суровини, подчерта Георги Банялиев. Подбират се най-качествените и добре узрели български зеленчуци и се приготвят така, както са го правели тези, от които сме наследили оригиналните рецепти. Съставките на всяко бурканче „Лютеница Първомай“ и Сосове „Първомай“ минават за преработка на поточни линии в три производствени помещения с обща площ от 82 000 кв. м. Всяка година „Булконс Първомай“ ООД изкупува хиляди тонове пресни български зеленчуци от производители в страната. Технологията на производство позволява съхранение на доматените и пиперкови пюрета като единични концентрати в специални съдове. Така се запазва оригиналният, неповторим вкус и цвят на продуктите "Първомай".

  Компанията работи с широка гама от чуждестранни клиенти, разработвайки специални рецептури за различните пазари – както под собствена, така и под чужда марка. Основните експортни пазари на фирмата са Канада, Великобритания, САЩ, Германия, Русия и др.

  „Лютеница Първомай“ се произвежда в град Първомай по традиционна технология вече 80 години от далечната 1939 г. През годините градът и землищата около него са се утвърдили като център за отглеждане на домати и чушки – основни суровини при производството на лютеница. Характерното за географския район е, че използвайки местни продукти (домати и чушки) и преработвайки ги по традиционния метод за производство на лютеница - чрез изваряване, включително в домашни условия е постигнато масово производство на един от най-традиционните български продукти, наложен през десетилетия в страната и в чужбина.

  Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (23)

  • 1
   Хо
   Хорце
   19 0
   09:08, 2 окт 2019
   Абе, какво става тука??? Уж ГЕРБ ще бори статуквото, а тя каква стана!!! Всички на хорцето, Папаза го води и вее байрака, а отзад приклякат с по една филия с лютеничка!!!
   • Ге
    Герб
    11 -2
    17:26, 2 окт 2019
    Съпругата на господин Банялиев е кандидат за общински съветник от листата на А.Папазов. За другото, се досещайте.
   • Хо
    Хорце + кючек
    11 0
    19:18, 2 окт 2019
    Още от Евровота Папазов се осъзна и бе припознат като гербераст. За филията с лютеница и колаборацията с Попова гражданството се е убедило отдавна.
  • 2
   Дж
   джонгата
   11 -1
   09:09, 2 окт 2019
   Хайде откриха се няколко работни места....., иначе града запада....
  • 3
   От
   От какво са я направили
   18 -2
   12:12, 2 окт 2019
   Тази година няма нито чушки, нито домати. От какво правят лютеницата?
   • Пи
    ПИТАГОР
    8 -5
    14:58, 2 окт 2019
    Лютеницата я правят от куроглед
  • 4
   Ар
   Архимед
   1 -2
   19:33, 2 окт 2019
   За кого ще гласувате на изборите бе хора?
   • Ле
    Леонидас
    6 -2
    21:17, 2 окт 2019
    Сега и ДАНС ги по натисна, този път може да излезе късмета на Хубенов
   • Пъ
    Първомай
    5 0
    23:49, 2 окт 2019
    За този който ще промени Първомай.
  • 5
   Бо
   Борокекс
   5 -9
   21:32, 2 окт 2019
   Хубенов фалира. Във всеки аспект и политически и в... Виж коментара
   • То
    Токо
    9 -4
    23:47, 2 окт 2019
    Тая Давчева може ли да е толкова нагла.
   • Цр
    ЦРУ
    8 -5
    06:20, 3 окт 2019
    Хубинов, Давчева винаги е разкривала тайните на групата да знаеш. На това се казва подливане на вода. Тя ти е шпионин пратеник на съуправителя на фирма ХАДЕС.
   • 78
    78
    4 0
    12:32, 3 окт 2019
    Скрийте Давчева и д-р Хубинов ще стане кмет.
  • 6
   Се
   Север Юг
   11 -16
   21:37, 2 окт 2019
   Следващия кмет на община Първомай ще се казва, Асе... Виж коментара
   • 12
    12 3
    5 0
    12:40, 3 окт 2019
    Кичуков отиде в Брюксел, Папазов в Чорлу, кой е по Българин не знам сами преценете.
  • 7
   11
   1111
   18 0
   22:11, 2 окт 2019
   Тия двечките с носиите не трябва ли да са на работа, едната в Милицията, а другата в Общинъта, по т'ва време на деня.
   • Дж
    джонгата
    13 0
    06:26, 3 окт 2019
    Те не са на държавна служба за да работят, а за да вземат пари....
   • Ар
    Архимед
    12 -1
    06:33, 3 окт 2019
    Те затова Евридиките са тамън. Хем безплатни хем им намират занимания за да не спят на работните си места. Общината е била пак без персонал цял ден.
    Можеше лентата да я опъва елита от някое училище ама как, общинските танцьорки ще ревнат.
    Въпрос загадка...! Колко работника преброихте? Аз двама. Май лютеницата там само ще я бурканират или преетикират.
  • 8
   Ха
   Хасан Кючук
   11 -1
   22:58, 2 окт 2019
   От 28 октомври задължително изучаване на Корана и Кючека! Гарантирано от Герб!
   • Дж
    джонгата
    8 -3
    06:33, 3 окт 2019
    Може и по програма да действат:
    1. мюезин
    2. такия
    3. джихад срещу неверниците
    и т.н.
   • Ар
    Архимед
    10 0
    06:36, 3 окт 2019
    Герб са така. Махкат силните фигури и оставят само послушковци. При БКП беше същото.
  • 9
   Ра
   Работник
   11 -2
   07:33, 3 окт 2019
   Защо другаря Митков го нямаше?Той вечно е с Папазов голям пропуск за Митков!
   • Фи
    Филия
    12 -1
    08:04, 3 окт 2019
    Няма го др. Митков в кадър, ама иначе е там - маже филиите с лютеница и нагъва остатъците от р-т "Бели брези"!

  Хороскоп за 21.10.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Следвайте намеренията си, независимо, че ще се намерят хора около вас, които да ви пречат. Отнесете се с уважение към нуждата на близък човек и му помогнете. Наред с всичко друго не пренебрегвайте и собствените си нужди. Отделяйки време и за духовни занимания ще привлечете на своя страна щастието, богатството и успеха.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Независимият ви дух ще отхвърли всяка намеса в личните ви дела. Приятна новина ще ви мотивира да работите още по-усърдно. Въздържайте се от семейни спорове, дори и да мислите, че сте прави. Нуждата от оздравителни процедури ще ви изправи пред дилема, но предимството трябва да е в полза на здравето ви.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Част от вас ще прекарат този ден на път. Имате доста неща за вършене и предпочитате да не губите ценно време. Разбирате се добре с човек, с когото се познавате отскоро. Възможно е да промените поведението си относно въпрос, които досега сте считали да сигурен. Радвате се на нова покупка, която отдавна обмисляте да направите.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Този ден със сигурност ще е наситен с много нови впечатления за вас и с доста неща, които ще ви накарат да се замислите. Учете се от всичко и споделяйте възторга си с хора, на които държите. Очакват ви хармонични отношения с вашия сърдечен партньор. Имате възможност да прекарате желаното време заедно.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще насочите предпочитанията си към занимания на открито, очаквайки те да ви разведрят и откъснат от напрегнатите ви мисли. Приятели ще ви поканят на среща, което идва точно навреме. Решаването на личен проблем не търпи отлагане, колкото по-скоро го направите, толкова по-добре за всички около вас.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Запазете ведрото си настроение. Не допускайте недоразуменията в семейството да помрачат деня ви. Ще откриете интересни предизвикателства, заради които си струва да сте в кондиция. Бъдете предпазливи при даването на съвети. Несъзнателно може да подведете, за което да съжалявате в последствие.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Близките ще ви натоварват с проблемите си и ще настояват за повече от вниманието и средствата ви. Забравете за притесненията си свързани с проект, по който работите. Деловият ви нюх ще ви помогне да избегнете усложненията. Финансовият резултат ще надмине очакванията ви и ще имате повод да празнувате. Всичко ще бъде наред.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Увеличение на разходите ви очаква днес. Предстои ви взимането на важно решение, което е най-добре да обсъдите с партньора си. Обмислете много добре всяко свое действие. От това зависи позицията ви за в бъдеще. Склонността ви да правите компромиси е решаваща за отношенията ви със сърдечния партньор.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Повечето от вас ще отделят време за дома и близките си, осъзнавайки, че заетостта им ги лишава от общуване с тях. Настроението ви ще се повиши и от добра новина, свързана с децата или друг близък ви човек. Ако имате претенции за по-високо заплащане се подгответе за среща с шефа, информираността ви ще е от полза.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Като любители на разнообразието и екстремизма не ви съветвам днес да си останете вкъщи. Много по-добре бихте се почувствали практикувайки любимия си спорт или ако изберете каквато и да е форма на движение. Ще ви се наложи да сте инициатори.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Възползвайте се от благоприятните възможности за действие, които ще ви доближат до целите ви. Не бъдете прекалено непостоянни в личните си взаимоотношения, това може да отблъсне партньора ви. Бъдете внимателни, особено, ако държите на връзката си. Пазете тайните си. Снабдяването ви с повече средства ще ви позволи да отделите повече на духовността си.
  21 окт 2019
  Последни новини