ВКС реши: "Булконс" не може да има претенции за географско название към "Консервинвест"

Върховният касационен съд разреши окончателно спора между „Булконс“ и „Консервинвест“ за използването на географското название в етикетите на произведената  в село Православен лютеницата.

С произнесеното на 5 юли 2022 г.  решение е отхвърлен искът на фирма „Булконс“  да бъде  установено, че „Консервинвест“ извършва нарушение на правата ѝ с географското указание „Лютеница Първомай“.

През 2019 г. този иск беше уважен от Софийски градски съд и чрез него собствениците на православенската фирма бяха осъдени да платят имуществени вреди и пропуснати ползи в размер на 636 284.16лв., както и изземването на продукцията в складовете ѝ. В решението се изискваше публикуването на това решение в два ежедневника и в подходящ часови пояс на телевизионно предаване. По-късно на ниво Европейски съд бе установено, че този спор не може да има правен характер и беше върнат за разглеждане от Върховния касационен съд в България.

Днес един от собствениците на "Консервинвест“ Румен Казаков заяви, че ще съди както „Булконс“, така и държавата, от която ще търсят сметка за продължаващата 8 години гавра с техния труд. „Който сее вятър, ще жъни бури“, заключи Казаков.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Последни новини