Управляващите обсъждат ротацията и назначенията в регулаторите

Лидерите от  управляващото мнозинство ще обсъдят на среща премиерската ротация и назначенията в регулаторите. Днес е последният срок ден за подаване на кандидатури за двете вакантни места от парламентарната квота в Конституционния съд. Днес е и първият работен ден на Парламента в новата година.

Лидерите на управляващите формации ще се съберат преди началото на пленарното заседание. Очаква се те да водят разговори освен за ротацията на премиерите Денков и Габриел, и евентуална смяна на министри от сега действащия състав. Посоченото вече условия за промяна е одобрение едновременно и от двамата ротационни премиер-министри.

От ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС вече обявиха, че първата селекция ще е на Николай Денков и Мария Габриел и след това решенията ще се обявят пред партиите.

На дневен ред е и постигане на споразумение за условията, по които ще се попълват в регулаторните и контролните органи. 16 са регулаторите с изтекъл мандат.

По отношение на предложения за членове на КС за попълване от парламентарната квота на две места, до този момент е обявена номинацията на ПП ДБ -бившият съдия от ВКС Борислав Белазелков.

Като варианти, но неофициално обявени, се въртят и имената на Десислава Атанасова, Радомир Чолаков и Екатерина Захариева, като предложения от ГЕРБ.

От "Възраждане" също обявиха, че са готови с номинация, но името на кандидата им ще бъде обявено днес.

А в пленарна зала председателите на парламентарни групи ще представят приоритетите си за новия политически сезон. Първият закон, който ще бъде гласуван тази година, са промени в Закона за закрила и развитие на културата на първо четене.

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини