КЗК санкционира "Булконс"

Поредната битка от войната между "Консервинвест" и "Булконс" е спечелена от православенската фабрика. С решение 520 от 15.04.2014 година на Комисията за защита на конкуренцията на конкурента е наложена санкция в размер на 178490 лв и разноски по загубеното дело в размер на 1553 лв. Решението не е окончателно.

Предисторията на спора между двете страни е дълга, почти колкото е дълго съществуването на „Консервинвест“. Този път предмет на съдебното дело са били писмата, разпратени от първомайската фирма до големи хранителни вериги, в които географското указание „първомайска лютеница“ според тях е неправомерно използвано от конкурентите им.

На 12 март 2013 година заявка за това название е подадена от „Консервинвест“, два дни по- късно го прави и другата фирма. Въпреки възраженията на няколко местни преработвателни предприятия, „Булконс“ става притежател на правото да има марка с регистриран географски произход. На 11.09.2013 г. на „Булконс - Първомай“ АД е изпратено копие на искането за заличаване на регистрираното географско означение, т.е. те са знаели, че регистрираното географско означение не е безспорно. Въпреки това, инициират кампания, включваща разпращане на писма до съконтрагенти и дистрибутори, работещи и доставящи стоки, произведени от „Консервинвест“ ООД. В писмата е посочено следното: „В нарушение на правата на притежателя на географското означение и без да са вписани като ползватели, производителите „Консервинвест“ ООД и „Витал“ ООД използват регистрираното географско означение „Лютеница Първомай“ и негови имитации за лютеница…Продуктите на „Консервинвест“ ООД и „Витал“ ООД с тези неправомерни означения се предлагат за продажба и във Вашите магазини.“

В резултат на тези писма, част от съконтрагентите и доставчиците на „Консервинвест“ ООД са изпратили до дружеството писма, с които заявяват желание за преустановяване на доставките на негови стоки.

В същото време е установено, че Булконс продължават да използват неправомерно етикети и рекламни послания, за които КЗК е наложила забрана.

Един от собствениците на „Консервинвест“ – Румен Казаков за подчерта относно наложената на Булконс Първомай АД санкция, че Консервинвест ООД  нямат никаква вина. „При положение, че те са наясно, че имаме марка от 1999 г.- каза той- започнаха да пишат писма към нашите клиенти, с което ги уверяват, че ние нямаме право да изписваме „Първомайска лютеница”. Ние имаме право да си изписваме „Първомайска лютеница”, защото сме притежатели както на Българска марка, така и на Международна  марка с този надпис. Не ни е приятно, че се налага да даваме хиляди левове за адвокатски хонорари и съдебни такси, но в крайна сметка, трябва да защитим хляба на нашите семейства. Уверяваме Ви, че от няколко години се опитваме да се свържем със собствениците на тази фирма за да ги помолим да се спре с тази война, но не можем да ги открием и се свързваме само с изпълнителния ѝ директор Георги Банялиев.“

Първомайската лютеница е един от идентификаторите на района и повод за гордост на местните. Непрекъснатите съдебни дела не са от полза за никого, особено за работещите във фирмите. Скорошното прекратяване на ежбите и споровете би позволило работа в по- спокойна обстановка и далеч по- смислени инвестиции.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини