Спешните ни медици подкрепят само неформално протестиращите в страната

Работещите в Спешна  медицинска помощ в Първомай официално не са предприели действия за присъединяване към протеста на колегите си. Всеки един от тях, с когото се опитахме да разговаряме каза, че подкрепя действията им, но неофициално.

Шефът на първомайската спешна помощ д-р Желязков е в отпуска. Той коментира по телефона, че е съгласен с исканията за защита на екипите, за по- добри и безопасни условия на труд и увеличаване на възнагражденията им, но не беше в течение за предприетите действия на място.

Тези, с които се срещнахме не пожелаха да направят изявление, но разказаха, че се случва да са обект на агресия. По-често вербална – обиждат ги, заплашват ги. Преди години е имало и случай на нападение. Една от медицинските сестри каза, че понякога съчувства и разбира придружаващите или пациентите, но работата на медиците е високорискова и повече се страхува за себе си. Влиза се в домове на непознати хора, много често в нетрезво състояние. В деня на лекуващите с чудо Св.св. Козма и Дамян и местните медици имат нужда от чудо, за да помагат напациентите си. 

Повод за протестите в национален мащаб е петъчното нападение над лекар по време на нощно дежурство. Междувременно от Асоциацията на работещите в центровете за спешна медицинска помощ (НАРСМП) излязоха с протестна декларация срещу проявите на саморазправа със спешните екипи, а на линейките ще бъдат разлепени стикери с надпис „Спрете саморазправата с нас“.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини