Повече от 30 години момчетата, направили буковския лъв, се връщат към него само в спомена си

Всички момчета, работили върху лъва, изобразен на скала в Буковския балкан днес са хора на изкуството.

Преди повече от 33 години Димитър, Светлозар, Петър, Георги и Тодор, водени от Иван Петров изработват паметник посветен на 1300-годишнина на Българската държава. „Да се знае, че тук е било българско“ – казва бай Иван – патриот до мозъка на костите си и любител историк.

Един от помагачите им е Паун Ташев. Преди година parvomai.net писа за голямото му желание да се срещне отново с момчетата. В съвременния свят на комуникации това се оказа лесно. Един ден, след нотка на носталгия, Димитър Кабаков решава да провери дали в Интернет пише нещо за Буковския лъв. И открива албума със снимки в сайта. А след това  лесно установява връзка с Теодора Кирякова, с внука на Паун Ташев - Живко и правнука на Иван Петров – Кирил. След ден публикува снимки от „онова време“.

Момчетата от тогава вече са пораснали, имат своите професии и занимания, но всичките до един творят изкуство. Четирима от тях продължават да изявяват духа си чрез изображения, а единият -  чрез сцена. Към спомените им ги връщат и няколко черно-бели снимки.

Най вляво е Тодор Стоименов – завършил

приложни изкуства, днес се занимава с керамика.

До него е Светлозар Чавдаров – скулптор, директор на Националната художествена гимназия „Цанко Ларвенов“ – Пловдив. Има над 15 самостоятелни изложби. Освен образование в областта на изобразителното изкуство, е завършил и Православна теология в Софийски университет.

Най-възрастният мъж е бай Иван Петров. След него е Петър Генов.  

След завършване на НХА "Николай Павлович", се занимава с промишлен дизайн, работи като графичен дизайнер, илюстратор на детски книжки. В настоящия момент работи в геймърската индустрия , като концепт артист.

Последният прав, вдясно е Георги Савов – таланливият художник се е превърнал в утвърден архитект. 

Пред всички останали, приклекнал на снимката е самият Димитър Кабаков –

продуцент и режисьор, собственик и управител на импресарска къща “Credi arte”.

И на петимата животът е устроен в София. С носталгия си спомнят за онова далечно лято, а с много любов и уважение за Иван Петров и Паун Ташев. На 19 юли Димитър, заедно с дъщерите си и съмишленици от Туристическо дружество „Траки – Първомай“ ще посетят Лъва. Двама от петимата Петър и Георги няма да бъдат в България, но се надяваме да се срещнем с Тодор и Светлозар.

 Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини