Фестивалното жури оцени по достойнство Влашкия танц на "Евридика"

Хореографията, с която Танцов клуб “Евридика“ се включи във Втория балкански фолклорен фестивал „Хопни ми, тропни ми“ е класирана на 5 място. Тя е дело на Мартин Мочков и е изградена на ритмите на влашко хоро.

Евридиките получиха правото да се явят на финала на фестивала след участие в надиграване през месец октомври, водени от Ваня Димитрова. По регламент в заключителния етап, на 14 юни, в Антични театър, участие взеха 21 формации от България. Всеки от съставите имаше 3 минути за автентично хоро в първи кръг и още 5- за хореографска разработка във втори. Първомайки показаха Петрунино хоро. Между двата кръга, извън класирането, на сцената  излязоха и танцьорите на два атински състава – „Палмос“ и „Илиуполис“, а специален гост беше Роси Пейчева. Събитието започна с пищно шествие по главната улица на Пловдив и завърши с голямо хоро на сцената на античния театър, секунди преди да паднат първите капки от проливния съботен дъжд.

Победителите от Танцовия клуб на Лесотехническия университет и  формацията „Седенчица“ – Пловдив получиха правото да представят България в големия международен фестивал през август в Пловдив.

ТК „Евридика“ не за първи път работи с Мочков. Негова разработка е и познатия на първомайската публика танц „Розобер“.

Фестивалът беше страхотен - похвалиха се танцьорките - Атмосферата, настроението, красивите костюми правят преживяването незабравимо.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини