18 °C

Общината ще управлява отпдъците с нова наредба

Организацията на дейностите по управление  на различните видове отпадъци се регламентира в нова наредба. Тя е изготвена съгласно новия Закон за управление на отпадъците  и трябва да бъде приета от общинските съветници на предстоящата на 19 юни редовна сесия.

Проектът на наредбата беше предложен за обществено обсъждане и въпреки, че засяга всяко едно домакинство, фирма или публична сграда, към нея беше проявен нулев интерес.

Новото в Закона е изграждането на система за разделно събиране на:

1. битови отпадъци от следните отпадъчни материали: хартия, метал, пластмаса и стъкло. Тази система  е различна от съществуващата вече система за разделно събиране на отпадъци от опаковки от същите материали. Всяко домакинство е длъжно да разделя тези отпадъци (както това става в редица западни страни), а общината се задължава да организира система за събирането им. Ползвателите на търговски обекти, стопански, административни и производствени сгради в населените места с над 5000 жители са длъжни да събират разделно отпадъците от хартия и картон, стъкло, пластмаси и метали и да ги предават  на  лица, притежаващи разрешение, комплексно разрешително или регистрационен документ по чл.35 от ЗУО  и /или с организация по оползотворяване,  или да ползват общинската система по събирането им.

2. биоотпадъците. След събирането им от общинските площи, паркове и градини и площите към търговските обекти, промишлени и административни сгради трябва да се третират  чрез компостиране или чрез анаеробно разграждане.

3. опасни битови отпадъци, включващи - бои, химикали, пестициди и  химически вещества и др. За разделното им събиране общината трябва да сключи договор със  специализирана фирма , след което всяко домакинство притежаващо такъв вид отпадък ще може да го предаде . Предаването ще се извършва на площадка за разделно събрани отпадъци или  чрез кампании за разделно събиране на отпадъци от домакинствата, организирани от общината.

За масово разпространени отпадъци се считат излезлите от употреба електрическо и електронно оборудване, излезлите от употреба батерии, машинни масла, гуми и други. Забранено е те да се смесват с битовите отпадъци и отпадъците от опаковки.  Предаването им става на специално предназначените за целта места или по време на специални кампании, организирани от общината.

Друга новост е че физическите лица ще могат да  предават  отпадъци от черни и цветни метали само с битов характер при наличие на декларация за произхода им. Предаването им ще се извършва на площадки за разделно събрани отпадъци или чрез кампании за разделно събиране на отпадъци от домакинствата, организирани от общината, безвъзмездно за всяка от страните.Според вносителите това трябва да ограничи кражбите на цветни и черни метали.

Общината е длъжна да публикува регистър на площадките, на които се събират хартия, картон, стъкло,пластмаса и метал.

Предвидените глоби в новия закон, както и в наредбата са завишени спрямо предишните неколкократно.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В момента не виждате по-далече от носа си. Събудете се, огледайте се, животът не е само в ежедневните душевадни проблеми. За тези от вас, които работят над себе си, с други думи учат нещо, звездите вещаят пълен успех.
02 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес работата ще ви донесе удовлетворение, дори не е изключено да получите похвала от вашите работодатели. Определено имате нужда от повече контакти, не се ограничавайте единствено с добре познатия ви кръг от хора. Потърсете път към семейната хармония.
02 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате силното желание днес да се заловите здраво за работа, за да реализирате ново начинание. Това ще ви отнеме доста усърдност и енергия, но пък резултата си заслужава. Не се спирайте пред никакви трудности и ще успеете.
02 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Времето ви ще минава в работа и делови разговори, с които ще договаряте бъдещите си проекти. Ако не се разсейвате ще си спестите главоболия. Всичко може да мине и по-леко, от вас зависи, като пестите разумно силите си. Други от вас ще се занимават с неща, които ги карат да се чувстват спокойни и удовлетворени.
02 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Известно напрежение в отношенията ви с околните ще намали активността ви на работното място. Не, че отдавате голямо значение на това, но ще бъдете възпрени по други причини. Помислете дали не допускате грешка в подхода си към служебен проблем, защото тя може да ви струва повече.
02 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес ще ви се налага да се занимавате с много и различни дела и да сте в непрекъснато движение. В това обаче е стихията ви, затова се справяте блестящо със задълженията си. Колега ще бъде очарован от ваша постъпка, с която значително го улеснявате в работата му. Подходете с разбиране към вълненията на свой близък, дори да не сте съгласни с намеренията, които има.
02 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Част от представителите на знака ще прекарат този ден сред приятелско обкръжение, което ще ви даде възможност да се разтоварите от грижите си напоследък. Разработвате идея, в която има бъдеще, но избързвате твърде много и това рискува да я осуети. Отношенията ви с постоянни партньор се стабилизират, скоро ще се радвате на хармонична връзка.
02 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не пропускате да изтъкнете заслугите си за развитието на обща задача, но днес са възможни недоразумения. Замисляте ходове, които е добре да огледате от всичките им страни, има риск да бъдете отстранени или да ви атакуват от към слабото ви място. Включете се в подготовката на предстоящо мероприятие, в семейството или в службата.
02 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Добре е да оцените подкрепата, която ви се дава, бъдете благодарни на хората и им покажете това. Но не участвайте в собствените им битки, щом това е извън вашите интереси. Стресът може да бъде овладян, ако отделяте повече време за лични занимания, в това число да слушате музика и се наслаждавате на красиви неща.
02 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Успешен ден за индивидуални изпълнения. Самостоятелната ви дейност ще даде резултати, както в творческата работа, така и в бизнеса. Не се претоварвайте. Щадете сърцето си, а също и крайниците. Много любов витае около вас и с романтичната си наг-ласа ще създадете настроение и радост в околните. Не забравяйте приятелите си.
02 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Заслугата ви за решаването на общ проблем и ще ви донесе популярност. Умората и грижите ще ви накарат да потърсите по-приятни занимания, с които да разнообразите деня си. Приятелска покана или друга интересна среща ще внесе настроение и подтикне към сближаване с цел печалба.
02 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Обърнете внимание на нещата, които имат пряко отношение към вас. Едни от тях са работата, партньорите, любимите ви хора и времето. Добрите отношения в семейството ще ви позволят заедно да планирате идващите дни. Опитайте се да внесете спокойствие там, където то липсва, като се погрижите и за собствените си удоволствия.
02 окт 2020
Последни новини