1 °C

Общината ще управлява отпдъците с нова наредба

Организацията на дейностите по управление  на различните видове отпадъци се регламентира в нова наредба. Тя е изготвена съгласно новия Закон за управление на отпадъците  и трябва да бъде приета от общинските съветници на предстоящата на 19 юни редовна сесия.

Проектът на наредбата беше предложен за обществено обсъждане и въпреки, че засяга всяко едно домакинство, фирма или публична сграда, към нея беше проявен нулев интерес.

Новото в Закона е изграждането на система за разделно събиране на:

1. битови отпадъци от следните отпадъчни материали: хартия, метал, пластмаса и стъкло. Тази система  е различна от съществуващата вече система за разделно събиране на отпадъци от опаковки от същите материали. Всяко домакинство е длъжно да разделя тези отпадъци (както това става в редица западни страни), а общината се задължава да организира система за събирането им. Ползвателите на търговски обекти, стопански, административни и производствени сгради в населените места с над 5000 жители са длъжни да събират разделно отпадъците от хартия и картон, стъкло, пластмаси и метали и да ги предават  на  лица, притежаващи разрешение, комплексно разрешително или регистрационен документ по чл.35 от ЗУО  и /или с организация по оползотворяване,  или да ползват общинската система по събирането им.

2. биоотпадъците. След събирането им от общинските площи, паркове и градини и площите към търговските обекти, промишлени и административни сгради трябва да се третират  чрез компостиране или чрез анаеробно разграждане.

3. опасни битови отпадъци, включващи - бои, химикали, пестициди и  химически вещества и др. За разделното им събиране общината трябва да сключи договор със  специализирана фирма , след което всяко домакинство притежаващо такъв вид отпадък ще може да го предаде . Предаването ще се извършва на площадка за разделно събрани отпадъци или  чрез кампании за разделно събиране на отпадъци от домакинствата, организирани от общината.

За масово разпространени отпадъци се считат излезлите от употреба електрическо и електронно оборудване, излезлите от употреба батерии, машинни масла, гуми и други. Забранено е те да се смесват с битовите отпадъци и отпадъците от опаковки.  Предаването им става на специално предназначените за целта места или по време на специални кампании, организирани от общината.

Друга новост е че физическите лица ще могат да  предават  отпадъци от черни и цветни метали само с битов характер при наличие на декларация за произхода им. Предаването им ще се извършва на площадки за разделно събрани отпадъци или чрез кампании за разделно събиране на отпадъци от домакинствата, организирани от общината, безвъзмездно за всяка от страните.Според вносителите това трябва да ограничи кражбите на цветни и черни метали.

Общината е длъжна да публикува регистър на площадките, на които се събират хартия, картон, стъкло,пластмаса и метал.

Предвидените глоби в новия закон, както и в наредбата са завишени спрямо предишните неколкократно.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С адекватни и навременни действия ще спечелите добри позиции в една надпревара, освен, че ще постигнете и финансов успех. Всичко това ще ви подтикне по-смело да изразите претенциите си и да покажете, че е добре да се съобразяват с вас. Срещи с хора, които ви обичат трайно ще затвърдят усещането ви за значимост.
16 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Поради различия в гледните точки с подчинените или хората, с които работите са възможни недоразумения и изкривяване на информацията. Следвайте разума си и не се поддавайте на измамни обещания.Отговорни към задълженията си, бъдете внимателни и да не допускайте грешки. Постепенно затрудненията ще отстъпят място на по-успешния ви период, който предстои.
16 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Кратко пътуване извън града е като че ли най- доброто решение за днешния ден. Имате нужда да се откъснете от заобикалящата ви среда и да останете насаме със себе си. Възползвайте се от всяко предложение в тази насока.
16 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви ще бъде спокойна днес, което ви дава възможност да се захванете с нещо, което отдавна ви интересува. Разбирате се чудесно с хората около вас и нищо чудно заедно с близък колега да успеете да направите нещо наистина впечатляващо. В личен план ще ви се наложи да бъдете по-предпазливи, тъй като са възможни недоразумения.
16 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добре е да прекарате повече време извън дома си, защото наистина имате нужда от разнообразие. Ако и хората около вас са на същата вълна, толкова по – добре. Това наистина може да ви помогне да си организирате истинско забавление. Отношенията ви с постоянния партньор са обтегнати, но можете да направите много за да промените ситуацията.
16 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Наложете си да не мислите за трудностите около вас, споделеното време с близките ви е по-добрият вариант за деня. В личен план ще бъдете в изгодна позиция и осъзнавайки това, ще предприемате решителни стъпки, водещи към целта ви. Ако ви обхване желание да се освободите от излишните неща около себе си, не ги изхвърляйте. Част от тях може отново да ви заинтригуват.
16 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Везни Пътешествията, които предприемете днес може да дадат възможност за романтичен флирт, от който ще останат чудесни спомени. За други благополучно решаване на семейни проблеми. Възползвайте се от предложена услуга.
16 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Семейни задачи ще отнемат от времето и енергията ви днес. Навлизате във важен период от живота си и не си позволявайте отпускане, каквото и да ви струва това. Децата са неделима част от вас, дори и вече пораснали и съдбата им зависи в много отношения от действията, които ще предприемете в тяхна полза.
16 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С различни очаквания и нагласи ще започне деня за повечето от вас. Деловите Стрелци ще насочат вниманието си върху бизнес-задачите, чрез които ще подобрят финансите си. Не позволявайте работата да ви отдалечи от хората, които обичате. Все по-често ще ви се налага да балансирате между желанията и задълженията си.
16 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поставили сте си много задачи, но дали ще успеете сами да се справите. Бъдете деликатни към проблемите на близките си, не ги пресирайте в желанието си да наложите своето. Има факти, които ще ви изненадат, но трябва да ги приемете. Потърсете по-прагматични решения за въображаемите ви проблеми.
16 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не се отказвайте от амбициите си, дори да се струват нереални за някои. Ще изпъкнете с идеи и видими постижения. Ще останете привлечени от личност, която не е безразлична към вас. Това ще разнообрази чувствата ви, а за някои означава и нова, стабилна връзка. Доверието, което ще получите ще ви накара да помислите повече върху поведението си.
16 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Всяка отзивчивост се възнаграждава, дори и да не си давате сметка за това. Въпросите, които ще ви занимават днес ще ви накарат да се обърнете към някого за съдействие. Ако трябва, направете компромис, за да преодолеете непредвидена ситуация. Притесненията ви са излишни, ще се справите.
16 яну 2021
Последни новини