Общината ще управлява отпдъците с нова наредба

Организацията на дейностите по управление  на различните видове отпадъци се регламентира в нова наредба. Тя е изготвена съгласно новия Закон за управление на отпадъците  и трябва да бъде приета от общинските съветници на предстоящата на 19 юни редовна сесия.

Проектът на наредбата беше предложен за обществено обсъждане и въпреки, че засяга всяко едно домакинство, фирма или публична сграда, към нея беше проявен нулев интерес.

Новото в Закона е изграждането на система за разделно събиране на:

1. битови отпадъци от следните отпадъчни материали: хартия, метал, пластмаса и стъкло. Тази система  е различна от съществуващата вече система за разделно събиране на отпадъци от опаковки от същите материали. Всяко домакинство е длъжно да разделя тези отпадъци (както това става в редица западни страни), а общината се задължава да организира система за събирането им. Ползвателите на търговски обекти, стопански, административни и производствени сгради в населените места с над 5000 жители са длъжни да събират разделно отпадъците от хартия и картон, стъкло, пластмаси и метали и да ги предават  на  лица, притежаващи разрешение, комплексно разрешително или регистрационен документ по чл.35 от ЗУО  и /или с организация по оползотворяване,  или да ползват общинската система по събирането им.

2. биоотпадъците. След събирането им от общинските площи, паркове и градини и площите към търговските обекти, промишлени и административни сгради трябва да се третират  чрез компостиране или чрез анаеробно разграждане.

3. опасни битови отпадъци, включващи - бои, химикали, пестициди и  химически вещества и др. За разделното им събиране общината трябва да сключи договор със  специализирана фирма , след което всяко домакинство притежаващо такъв вид отпадък ще може да го предаде . Предаването ще се извършва на площадка за разделно събрани отпадъци или  чрез кампании за разделно събиране на отпадъци от домакинствата, организирани от общината.

За масово разпространени отпадъци се считат излезлите от употреба електрическо и електронно оборудване, излезлите от употреба батерии, машинни масла, гуми и други. Забранено е те да се смесват с битовите отпадъци и отпадъците от опаковки.  Предаването им става на специално предназначените за целта места или по време на специални кампании, организирани от общината.

Друга новост е че физическите лица ще могат да  предават  отпадъци от черни и цветни метали само с битов характер при наличие на декларация за произхода им. Предаването им ще се извършва на площадки за разделно събрани отпадъци или чрез кампании за разделно събиране на отпадъци от домакинствата, организирани от общината, безвъзмездно за всяка от страните.Според вносителите това трябва да ограничи кражбите на цветни и черни метали.

Общината е длъжна да публикува регистър на площадките, на които се събират хартия, картон, стъкло,пластмаса и метал.

Предвидените глоби в новия закон, както и в наредбата са завишени спрямо предишните неколкократно.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини