Безспорен закон за лекарската дейност на болничните директори доведе до предизборен скандал

Безспорен законопроект, с който се дава възможност на директорите на държавни и общински болници да имат договори и като лекуващи лекари, т.е. да упражняват медицинска дейност, доведе до предизборен спор в парламента за състоянието на здравеопазването.

Промените, които са внесени от председателя на здравната комисия и шеф на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова и бяха подкрепени почти единодушно на първо и второ четене, решават създаден преди малко повече от година законодателен проблем, който пречи на директорите на болници да лекуват. Това води до трудности особено в малките общини, където директори на болници са често най-добрите или единствените специалисти.

И Даниела Дариткова от ГЕРБ, и Калин Поповски от "Обединени патриоти", които са лекари, обясниха, че преди година и половина тази възможност е премахната покрай транспонирането на законодателство, необходимо за влизането на България в чакалнята за еврозоната. Няколко месеца след това обаче на директорите на болници се разрешава да преподават, а сега - и да работят като лекари.

Според проф. Георги Михайлов, който е бил национален консултант по клинична хематология, това е поправка на поредната законодателна нелепица на ГЕРБ в здравеопазването. В изказването си по законопроекта той се върна към решения, с които тежко болни доплащали за скъпи лекарства; на законопроекти, с които не се решавала здравната криза заради коронавируса и др. Зам.-председателят на парламента Нигяр Джефер от ДПС обяви, че пак се работи по практиката "проба-грешка", която води до законодателен хаос.

Според Лъчезар Иванов от ГЕРБ има грешки и слабости още от създаването на здравната система, но трябва да се има предвид, че в управленската програма на БСП - т.нар. Визия за България, се предлага системата да се върне във времената преди 1989 г., всички болници да получават еднакви пари и да заработи принципа на Семашко (всеки гражданин със самото си раждане е здравно осигурен и на това основание има право на всестранна безплатна медицинска помощ - бел. авт.). В отговор Драгомир Стойнев от БСП попита докъде ГЕРБ е докарала българското здравеопазване.

Депутатът от ДПС Хасан Адемов обяви, че усещането за самодостатъчност, на която и да е управленска формация, води до лоши резултати. После посъветва управляващите да се научат да правят разлика между секирата, скалпела и перото. Колегата му от БСП доц. Георги Йорданов призова управляващите за смиреност.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини