Испания иска референдум за бъдещето на монархията

Хиляди испанци демонстрираха снощи в центъра на Мадрид с искане за премахване на монархията в Испания след обявената абдикация на крал Хуан Карлос.
"Бурбоните на избори", беше един от лозунгите, които можеха да се прочетат на плакатите, издигнати от демонстрантите, които развяха знамена на Втората испанска република, провъзгласена през 1931 г.

Демонстрацията е в отговор на призивите на партии и организации от лявата част на политическия спектър, които се надяват подобни демонстрации да се състоят и в други испански градове, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Вижте снимки >>

Опасявайки се от безредици, полицията затвори улиците, водещи към кралския дворец в центъра на Мадрид.

В понеделник Крал Хуан Карлос обяви в телевизионно обръщение, че абдикира в полза на сина си принц Фелипе.

В обръщението си Хуан Карлос припомни, че във всеки човек има стремеж към обновление, към поправяне на грешките, към надхвърляне на способностите. Той изрази увереност, че принц Фелипе има зрелостта, подготовката и чувството на отговорност, необходими му, за да застане начело на държавата и да постави началото на нов етап на надежда за испанския народ.

По повод абдикацията премиерът Мариано Рахой насрочи за за днес спешно заседание на Министерския съвет. Той изрази надежда, че в кратки срокове испанският парламент ще одобри съответните конституционни промени, позволяващи на краля да се оттегли.

В репортаж от Мадрид Франс прес съобщава, че испанци и туристи са реагирали на новината за абдикацията с думите "Време беше".
"Очевидно това трябваше да се случи. Кралят е възрастен", казва 55-годишната Мария Гонсалес.
"Сега е моментът той да се оттегли", посочва 52-годишната Кристина Алварес.
"Ако иска синът му принц Фелипе да направи нещо, сега е моментът, за да се променя имиджът на монархията", изрази мнение 74-годишният италиански турист от Торино Джузепе Волпе.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини