Стотици ранени в Турция от труса, скачали от балкони (обзор)

Стотици хора са ранени в Западна Турция при силното земетресение в Егейско море вчера.Според сайта на в. “Хюриет” 266 души са получили наранявания. Повечето са пострадали леко в паниката след труса, мнозина скачали в ужас от балВ Чанаккале над 50 души са потърсили болнична помощ, има пострадали в Одрин и на остров Гьокчеада, който се намира най-близо до епицентъра на труса. От турската правителствена Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации съобщиха, че земетресението е било с магнитуд 6,5 по Рихтер. То е станало в 12,25 часа и е продължило приблизително 20 секунди. От истанбулската сеизмична обсерватория отначало обявиха, че земетресението е от 6,5-а степен по Рихтер, но след това обявиха 6,7-а степен.

Земетресението е било близо до гръцките острови Лимнос и Самотраки на дълбочина около 25 км в Егейско море и е усетено в обширен район на Турция - от западната граница Одрин, Текирдаа, Къркларели през Истанбул, Чанаккале, Балъкесир, Маниса до южния град Измир. В Гьокчеада са били ранени около 15 души, докато бягали или скачали от балконите.

В Одрин, където трусът е бил усетен много силно, са съборени комините на няколко сгради. Там също има пострадали, които са лекувани в болница. Съобщава се за разрушения по някои сгради в града. Телефонните връзки били прекъснати. Населението изпаднало в паника.

“Хюриет” съобщава за тежкоранен мъж, който се уплашил от земетресението и скочил от терасата в дома си в Балъкесир. Има нанесени щети по сгради в доста голям район на Северна Турция.

Ужас преживяха и жителите на Истанбул. След първата уплаха в най-големия турски град, където трусът силно разлюля анадолския бряг, хората хукнаха на улиците. Трусът бил силен и продължителен. Специалисти отбелязват, че земетресението е разлюляло по-силно азиатския бряг на мегаполиса, където теренът се смята за по-устойчив на земетръси в сравнение с европейския бряг.

Земетресението в Егейско море рани хора и причини материални щети и в Гърция. За трима леко ранени туристи на гръцкия остров Лимнос съобщи сайтът “Лимносрепорт”. При труса се срутил част от покрива на местното летище. Британска туристка е сред пострадалите, когато част от тавана паднал върху крака ѝ. Тя получила лекарска помощ на място.

Има нанесени щети по стари къщи, църква и каменни огради. На Лимнос земетресението е било 6,3 по Рихтер. Последвали са вторични трусове с магнитуд 5,7 и 4,7. Пострадали са и стари сгради на гръцкия остров Самотраки, има изпочупени прозорци. Трусът е бил почувстван в Солун и Атина и е предизвикал паника сред хората на няколко гръцки острова.

В Западна Турция е имало около 70 вторични труса. Специалистите предупреждават, че поне още денонощие ще има остатъчни трусове, но се очаква те да бъдат с отслабващ интензитет. Гръцките агенции акцентират върху информацията на американския геофизичен институт и на ИТАР-ТАСС, че магнитудът е бил 7,2 по Рихтер.

Според турски сеизмолози земетресението е произлязло по северноанадолския разлом, който минава по дъното на Мраморно море и по който стана катастрофалното земетресение през 1999 г., което отне живота на около 20 000 души.

Премиерът на Гърция Андонис Самарас поддържа постоянна връзка с местните власти в района на земетресението, посочват гръцки медии. На министрите на отбраната и на вътрешните работи е разпоредено да направят всичко възможно за отстраняването на всички щети и оказване на помощ на населението, ако се налага.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини