Убийства и напрежение в нощта преди изборите в Украйна

В Украйна ще се проведат предсрочни президентски избори, които се смятат за ключови за нейното бъдеще след месеци на трусове, които тласнаха бившата съветска страна до ръба на гражданска война. Вотът, който ще се проведе днес, идва на фона на високото напрежение след активизирането на боевете.Премиерът на страната Арсений Яценюк отправи призив към гражданите да участват във вота, за да „защитят Украйна”, която изпадна в дълбока криза, след като уличните протести свалиха подкрепяното от Кремъл ръководство на страната през февруари.
„Това ще бъде израз на волята на украинците от Запада, Изтока, Севера и Юга”, каза той.

Сепаратистите обаче предупредиха, че ще попречат на гласуването в техните укрепления в източните части до руската граница. „Ако е необходимо, ще прибегнем до използването на сила”, каза Денис Пушилин, лидер на самопровъзгласилата се Донецка народна република.

Много хора в украинския регион Донбас се опасяват за своята сигурност по време на президентските избори в Украйна.
В същото време от Централната избирателна комисия признаха, че ще могат да отворят само две от 12 окръжни комисии в провинция Луганск.

В Донецка област пък ще работят 9 от 22 окръжни избирателни комисии, но голяма част от работещите окръзи все още не са получили избирателни бюлетини. В окръзите, където не са получени бюлетини, гласуването е в опасност от провал.
Най-напрегната е ситуацията в Горловка, Донецк, Краматорск и Славянск. Относително стабилна е обстановката в Доброполя, Красноармейск, както и в Александровския, Великоновоселския и Доброполския район.

Същевременно, руският президент Владимир Путин каза в петък, че ще уважи резултатите от вота. В събота той заяви, че твърденията, че цели възраждането на Съветската империя „са абсолютно неверни”. Путин е провел също телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд, в който тримата лидери са „изразили интерес в мирното и спокойно провеждане на президентските избори в Украйна”.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) не вижда основания за обявяването на президентските избори в Украйна за нелегитимни. Това заяви генералният секретар на парламентарната асамблея на ОССЕ Спенсър Оливър.
„Опитваме се да оценим доколко е безопасно за хората да идват на избирателните секции. Събираме информация от специалната мониторингова мисия, имаме дългосрочни наблюдатели, които се намират там в региона”, каза Оливър. Той призна, че в Източна Украйна изборите се сблъскват със сериозни проблеми.

„Абсолютно съм уверен, че тези избори ще бъдат признати за легитимни като волеизявление на болшинството от хората”, допълни той.
Мониторинговата мисия на ОССЕ очаква президентските избори в Украйна да се проведат успешно, въпреки неспокойната обстановка в крайните източни части. „Особено важно е избори да се проведат в цялата територия на единна Украйна. И което е много важно за нас, като международни наблюдатели, е идвайки тук да видим със собствените си очи и да дадем сигнал, че вярваме в целостта на Украйна, в единството на Украйна, и вярваме, че тези избори могат и ще се проведат”, каза депутатът от канадския парламент Кристина Фриленд, която се намира в Донецка област.

Тя посочи, че много от хората в региона имат желание да гласуват, но призна, че на места гласуването може да бъде възпрепятствано. Фриленд изрази увереност, че избирателната активност в Украйна ще бъде по-висока, отколкото на изборите за евродепутати, които ще се проведат същия ден в много страни от ЕС.

Междувременно, вътрешният министър на страната Арсен Аваков оповести, че бюлетините на президентските избори ще трябва да бъдат преброявани ръчно заради пробив в системата на ЦИК. „На 22 май бе унищожена информационно-аналитичната система „Избори” на Централната избирателна комисия, включително на териториалните избирателни комисии. Престъпната небрежност на отделни длъжностни лица на ЦИК доведе до това, че МВР и Службата за сигурност са били информирани твърде късно. Програмистите на ЦИК не успяват да възстановят работата на оборудването”, съобщи Аваков. Той отбеляза, че да се възстанови работата на системата до началото на изборите е невъзможно. В тази връзка ще се наложи бюлетините да бъдат броени ръчно, каза още министърът и увери, че въпреки това резултатите ще бъдат надеждни.

В същото време напрежението в Източна Украйна остава високо. Двама членове на украинските сили за сигурност са загинали, а четирима са ранени, след като въоръжени лица са се опитали да щурмуват пропускателен пункт в Славянск, съобщават украинските медии. Контролно-пропускателните пунктове на украинската армия в района на града на няколко пъти са били атакувани.Нападателите са използвали автоматично оръжие, минохвъргачки и гранатомети. Украинските сили са отразили атаките. 

Междувременно бе съобщено, че италиански журналист и неговият преводач са убити, а френски репортер е ранен в село Андреевка. По данни на привържениците на федерализацията, автомобилът на журналистите е попаднал под обстрел. По-късно се появи информация, че убитият италианският журналист е Андреа Рокели. Той и преводачът му, Андрей Миронов, са загинали тази нощ при обстрел в селото. Италианската агенция ANSA, позовавайки се на информирани източници, също назовава убития Андреа Рокели – 30-годишен фоторепортер, работил в зоната на военните действия. Посолството на Италия в Киев се опитва да провери информацията, съобщи италианското външно министерство. 

Това е първият смъртен случай на журналист в хода на конфликта в Югоизточна Украйна.
В същиото време стана известно, че двамата задържани в Украйна руски журналисти Олег Сидякин и Марат Сайченко са освободени, съобщи президентът на Чеченската република Роман Кадиров. „Руските журналисти Олег Сидякин и Марат Сайченко са на свобода! Самолетът с тях излетя от Киев за Грозни”, съобщи Кадиров в социалните медии. Политикът от името на жителите на Чечня изрази благодарност на руския президент Владимир Путин за спасяването на журналистите, но не уточни в какво именно се е състояла помощта на руския държавен глава. 

За потвърждение на думите си, Кадиров добави и видео, на което се вижда, че журналистите се намират в самолета и заявяват, че това е най-щастливият ден в живота им. Двамата бяха задържани в средата на май от Националната гвардия на Украйна в района на Краматорск, където се водят боеве между украинските военнослужещи и въоръжени сепаратисти. По-рано представители на Донецката народна република са похитили началник на окръжната избирателна комисия в град Маринка и са ограбили помещенията на комисията.
По данни на очевидци , представители на ДНР нахлули в сградата на комисията, изнесли цялата документация и я запалили. Като си тръгнали взели със себе си председателя Валентина Полякова.

Маринка е град с районно значение в Донецка област, население около 10 000 души. Новият и.д. кмет на Краматорск Андрей Борсук, назначен на тази длъжност на мястото на излезлия в оставка Генадий Костюков, обеща „конструктивно взаимодействие с представителите на Донецката народна република По-рано Костюков се оттегли от поста си „във връзка със здравословното си състояние”. В Донецката област въоръжени лица са опитали да пресекат границата откъм руската страна.Неразрешеното преминаване на границата е било установено от военнослужещи от Граничната служба на Украйна в района на контролно-пропускателния пункт „Дубровка” в Донецката област. 

Украинските власти изразиха подозрение, че руските гранични служители са съдействали за преминаването на автомобилите през границата. Терористи от Донецката народна република завзеха сградата на Централната градска наборна служба в източния украински град Донецк, съобщи източник от силите за сигурност. Снощи около 50 въоръжени лица, облечени в камуфлажни дрехи, са обкръжили военната сграда.

Източник: Блиц

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини