Творци от Южна България поискаха да се сдружат

28 майстори на перото се събраха в Първомай, за да обсъдят възможността за създаване на регионално сдружение на писателите от Южна България. Освен местните , среща си дадоха и творци от Димитровград, Тополово, Стара Загора Кърджали, Сливен, Пловдив и др.

Инициативата е на Мая Вапцарова и нейните колеги от димитровградското дружество на писателите.

Домакин на срещата стана кметът на община Първомай – Ангел Папазов, получил комплиментите на режисьорката за неговото отношение към културата и историята на общината, към местните и гостуващи творци.

Няма кой да ни обедини, ако не го направим ние. Държавата с култура на трето място в Европа и на последно по бюджет заделен за нея не прави никакви усилия в тази посока – каза госпожа Вапцарова и се обърна към колегите с призив да започнат обединението на регионално ниво.

Както поетично се изрази кметът – писателите от три поречия – Марица, Тунджа и Арда се обединиха около идеята. Бяха набелязани предстоящите стъпки - изработване на устав и организиране на учредително събрание. Творците подкрепиха  и идеята  техен лидер да стане племенницата на големия поет Никола Вапцаров – Мая Вапцарова, която доказано носи в себе си частица от неговия талант.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини