Ето как са разпределени парите за спортни клубове и сдружения

Изображение 1 от 2

    Общо 145 000 лв. ще получат спортните клубове и сдружения с нестопанска цел от хазната на община Първомай.

    Тази година беше разработена система с критерии, по която кандидатстващите отбори и сдружения бяха оценени, а според получените точки бяха разпределени и средствата. Отново най-голямата сума е отделена за футбола в общината. ФК „Борислав“ получава 66000 лв., а по-малките отбори получават суми между 4000 и 8000 лв.

    Според представената справка отборът на кв. Любеново получава 8000 лв., „Марица“ – Градина и „Сокол“ – Буково  по 4000 лв., „Ботев“ – Дебър – 5000 лв. Играещите в тези отбори са мъже, непрофесионалисти, които участват в шампионати на ниско ниво и би трябвало да го правят за собствено удоволствие. Средствата в никакъв случай не са много – те покриват основни разходи по транспорт и заплащане на такси за участие. Но на фона на тези суми, детският отбор СНЦ „Футболен клуб Първомай 2020“, който би трябвало да създава състезатели и също има разходи по транспорт и плащане на такси, получава още „по-мижавите“ 1500 лв. Оказва се, че сдружението е регистрирано едва през май 2020 година и не изпълнява важен критерий – да е съществувало повече от 1 година. Въпреки това, по настояване на председателя на Комисията по младежта и спорта Илия Ганчев, клубът получава тези минимални средства.

    Отборът се издържа и ще  продължава да се издържа с помощта на родителите на децата. Последната инвестиция, която те направиха беше да поставят лампи на тренировъчния стадион.

    Странно изглежда и фактът, че в Първомай има 2 клуба, които се занимават с водомоторни спортове. Общият брой на членовете им е по-малко от пръстите на двете ни ръце. Единият дори носи парадоксално името „Морски“. Двата клуба получават общо 3500 лв., които знаем, че са крайно недостатъчни за този вид спортове. Друг е въпросът, че това е скъпо хоби и едва ли някъде по света се издържа с парите на данъкоплатците.

    Бадминтонистите получават 26 000 лева, а клубът по киокушин карате „Шампион“– 11 000 лв.

    За Сдружението на туристите „Траки“ са предвидени 5000 лв.

    Толкова получава и СНЦ „Подай лапа“ за спасителния си център за кучета. Членовете му успяха да убедят Общинския съвет, че ще се погрижат за скитащите кучета, получиха подкрепата на обществото и сега очакванията към тях са да спомогнат за намаляване на популацията на уличните кучета.

    По 2000 лева получават танцовите клубове „Евридика“, „Тракийка“ и „Марица“. Всеки от клубовете може да се похвали както с масовост, така и с занимания с ученици и дори детски състави – два от важните критерии за отпускане на средства.

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини