Безработицата в Първомай не е достигнала 25%, но ги гони

Разпространената вчера от няколко информационни сайта новина, че безработицата в община Първомай е достигнала до 25%  се оказаха малко пресилени и породиха две новини. Добрата е, че точният процент е 23,42, а лошата – че и така тя е два пъти по-голяма от тази за страната. По-висок е процентът на безработни в община Садово, които също се отчитат в Дирекция „Бюро по труда“ – Първомай.

Регистрираните  безработни само в  Първомай са 2060 лица, а от тях около 65% са без специалност и професия. Повечето- и без средно образование.

Въпреки огромната армия от хора без работа, очевидно бизнесът се нуждае от кадри каквито няма, а безработните не са доволни от предлаганите заплати и условия на труд.

На проведеното вчера интервю за работа в „АББ – България“ от Първомай са се явили едва около 30 човека. Проблем за търсещите работа е липсата на средно образование – едно от изискванията към кандидатите. В същото време образованите не са доволни от условията – да се пътува, да се работи на смени, а може би и от заплащането (което не е официално обявено).

Най – малко специалисти без работа са тези в областта на математиката и обществознанието. Безработните мъже са малко повече от безработните жени, които са 49,18%. Запазва се тенденцията и във възрастово отношение – най- много безработни да има при хората над 50 и 55 години.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини