13 °C

Община Първомай подписа Меморандум за развитието на "Тракия икономическа зона"

Кметът на община Първомай Ангел Папазов и представители на местните самоуправления в още 8 общини и два клъстера подписаха Меморандум за сътрудничество при развитие на икономически проекти на територията на Област Пловдив.  Официално, в сградата на КЦМ подписи положи кметовете на общините Асеновград, Калояново, Куклен, Марица, Първомай, Раковски, Родопи, председателят на общинския съвет на Стамболийски,  зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов, инж. Пламен Панчев, председател  на УС на „Клъстер проектиране и строителство” и Красимир Стоянов, зам.-председател на УС на „Клъстер информационни и комуникационни технологии Пловдив”.

9-те общини и 2-те сдружения декларираха общата си воля за съвместна работа и активна подкрепа на инвестиционната инициатива за реализация на мега проекта „Тракия икономическа зона“. В Меморандума е записано, че чрез развитието на икономическата зона, която обединява 6-те индустриални зони в района на Пловдив, ще се постигнат няколко стратегически цели - Развитие на регион Пловдив; подобряване мобилността на работната сила; осигуряване достъп до работни места в индустриални, логистически и търговски обекти; подобряване на обществената, жилищната и бизнес средата

„Сега ние продължихме процеса  на обединяване на публично-частните действия в привличането на инвеститори и разкриване на нови работни места, започнат през месец май миналата година. Тогава 8 общини подписаха Меморандум за сътрудничество при разработването и изграждането на железопътен ринг за развитието на Пловдивски регион“, коментира инж. Пламен Панчев. Според него включването на двата клъстера към публично-частното партньорство ще допринесе  „Тракия икономическа зона“ да се превърне в средище за високотехнологичните компании. Квалифицираната, а не евтината работна ръка ще привлича инвеститорите.

„Днешното споразумение ще улесни проектирането и изграждането на индустриални, логистически и търговски обекти“, смята доц. д-р инж. Никола Добрев. Председателят на Съвета на  директорите на КЦМ 2000 АД и Председател на Съвета на директорите на промишлено-търговска зона „Куклен” АД бе домакин на подписването на Меморандума.

По време на срещата стана ясно, че оперативното ръководство на проект „Тракия икономическа зона“ е възложено на “Клъстер проектиране и строителство”.  Сдружението с нестопанска цел е учредено с оглед проучване и разработване на политики касаещи индустриалните зони, съдействане за развитието на високотехнологични компании, изследователски и научни институти, създаване на среда, благоприятстваща иновациите, приложните изследвания и разпространението на научни резултати, подпомогне разработване на Общи Устройствени Планове, предвиждащи инфраструктурното развитие на промишлените/индустриалните и логистичните терени.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.01.2021

Последни новини