Започна Празникът на тракийската музика в Първомай

Изображение 1 от 5

    Първомай започна да бие в ритъма на тракийската музика. В града бяха официално открити XXII-ят Празник на тракийската народна музика и народна песен. След двугодишно прекъсване заради ковид, най-после градът събра почитатели и изпълнители на ритмите от Тракийската низина.

    По традиция Празникът съвпадна с есенния панаир в града. Организатори, официални гости и изпълнители поднесоха цветя пред скулптурата, увековечаваща гения, създател на уникалната българска народна музика и песен.

     Събитието беше открито от кмета Николай Митков, а на сцената до него беше и председателят на читалище „Св.св. Кирил и Методий“ Ана Сиракова.

    Празникът на тракийската музика е значимо събитие за съвременния културен живот на града, каза кметът. Богатството на ритмите и песните на нашите предшественици са живото народно творчество. То е емблема на нашия град.

    По време на официалната част бяха връчени отличията на Кичка Петкова – 38-годишен ръководител на певчески ансамбъл „Първомай“. Развълнувана тя благодари на общината за подкрепата, на оркестър Дионис, с който я свързва дългогодишна творческа дейност и на певците - всички, които отделят от времето си, за да задоволят своята вътрешна потребност да популяризират българския фолклор. Наградени бяха и Недялка Стоева и Димо Димитров - художествени ръководители на женска певческа група към НЧ „Селска пробуда“, с. Градина и Донка Тодорова – ръководител на танцови състави.

    През дните на Празника ще се изявят общо 8 оркестъра, а сцената ще се превърне в път към сърцата на стотици почитатели на народната музика. Заключителното участие ще е на оркестър „Канарите“, на 10 септември от 21 часа.

    Теодора Кирякова

    Facebook коментари

    Последни новини