Експерт посочи кой е отговорен за трагедия в "Ечемишка"

Има едни въпроси, на които трябва да се отговори, но преглеждайки пирамидата на отговорностите, нещата тръгват, според мен, от министъра на регионалното развитие и благоустройството. Не на сегашния – министърът на регионалното развитие и благоустройството преди сегашния министър. Това каза Димитър Ганев – председател на УС на сдружение „Обществен съвет за пътна безопасност” на пресконференция за това кой носи вината за последната катастрофа в тунел „Ечемишка“, съобщи БГНЕС.

Въпросите, на които той посочи, че трябва да се отговори, за да почне да се разплита възелът с тунела „Ечемишка“ са: 

1. Има ли определен служител по безопасността и кой е той, да стане известен поименно?

2. Този служител трябва да е определен от началника на областното управление?

3. Има ли доклади от този служител за извършени проверки?

4. Ако има такива те да станат публично достояние, за да се види какво е правено за поддръжката на тунела?

5. Има ли назначено специализирано звено, то назначено ли е със заповед на председателят на УС на АПИ и кои са хората, които влизат в това звено?

6. Това звено, ако е работело, има ли извършени проверки, кога са тези проверки и какво е установило за състоянието на тунела?

7. Ако са правени проверки, нормално е да има доклади, нека и тези доклади да бъдат публични и да видим какво пише в тях, каза Ганев.

Той посочи и че би било хубаво Управителният съвет да извади договорите, които са сключени, след тяхно решение от председателят на УС на АПИ за поддържане на тунела веднъж и отделно за ремонт.

„След като се отговори на тези въпроси, аз мисля че може да се тръгне нататък и да се опитаме да определим кой е виновен, но на върха на пирамидата АПИ стои министърът на регионалното развитие и благоустройството.

Това е човекът, без когото нищо в АПИ не може да се случи. Той назначава Управителния съвет. Всички други приказки, с които ни баламосват от два дни, че не е ремонтиран тунелът от 30 години, че корозията го е изляла в рамките на два месеца - от септември досега, са несъстоятелни и имат за задача да отвлекат вниманието на обществото от истинското положение на нещата“, посочи председателят на сдружение „Обществен съвет за пътна безопасност“.

„Да се отговори на тези въпроси и след това вече можем да се питаме кой персонално е виновен“, категоричен е той.

Димитър Ганев посочи въпросите, след като обясни регламентите в Наредба Номер 1 за минималните изисквания за безопасност в тунелите. Административния орган, който издава разпореждания за тунелите е председателят на УС на АПИ. Директното управление се осъществява от съответното областно пътно управление, на чиято територия е разположен тунела. За всеки тунел със заповед на началника съответно областно управление се определя служител по безопасността. „Наредбата вменява и задължение и на по-високото ниво – на централната администрация. В чл. 14 е казано,че проверката, оценката, изпитанията за установяване на състоянието на тунелите се провежда от специализирани звена за инспекция назначени от председателя на УС на Пътната агенция. Тези звена са длъжни да правят инспекциите си на период не по-малък от 5 години“, заяви той. Всяка експертна проверка приключва с доклад. „Оказва се, че за безопасността на движението по тунелите има нелошо сглобена структура и организация за действия, която би трябвало да гарантира безопасността и тук се появява въпрос, кой поддържа тунела?“, посочи експертът.

Той посочи, че го поддържа фирма, с която е сключен договор. Председателят на УС на АПИ е сключил договор за поддръжка с „Автомагистрали“ ЕАД, които трябва да поддържат тунел „Ечемишка“.

„Всички тези доклади трябва да бъдат описани в едно досие за безопасност, което е част от приетата документацията още от самото изграждане на самият този тунел. Дали това е досие, досие паспорт, това е като здравната книжка на един човек“, заяви инж. Йонко Иванов – председател на УС на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка (СПАМП). Той посочи, че хората. Които се занимават с това нещо да извадят тези неща и да кажат действително има ли ремонт или този ремонт е направен на книга. „Досието да излезе на светло, искайте това досие. Тогава ще стане ясно. Ние сме притеснени, че такова досие няма или че то в последния момент ще бъде скалъпено“, каза експертът. 

Димитър Ганев обясни и че в Закона за пътищата има текст, който задължава АПИ всяка година два пъти в годината да прави интроспекция на пътната мрежа. „Това е различно от всички тези неща, които казах по реда на Наредба 1. Там прегледите, които прави служителя по безопасност са едно, прегледите на специализираните експертни групи са съвсем друго нещо. Или върху един тунел се натрупват бая прегледи и огледи и проверки за да се окаже в крайна сметка, че лампите падат от тавана – нещо генерално не е наред“, каза Ганев

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини