3 °C

Преди празника в "Бендида" правят по 400 знамена на ден

Атанаска Велчева е собственик на първата фирма за български знамена "Бендида". В дните преди националния празник обикновено е затрупвана с поръчки и интервюта. 

Как избра нишата и се намести на този пазар?

Преди 1995 година  замествах  началника на Просвета и тогавашният министър на образованието спусна една заповед, според която учебната година трябваше да стартира с издигането на националното знаме във всички училища. Тогава събрахме всички директори, за да проверим имат ли знамена. Оказа се, че почти никъде няма сносно знаме. Когато се върна титулярят аз напуснах, но вече имах ценна информация. Дойде ми на ум, че ще има търсене, но няма да има предлагане. Регистрирах фирма и с наличните ми пари започнах. Община Първомай ми беше първият клиент. Купих плат, уших знамената, продадох ги на общината и със спечеленото купих още плат. Разпратих оферти по всички общински администрации и започнаха да се обаждат от почти цяла България. И така стартирах – първо само с българското знаме, а после всяка година артикулите ставаха все повече, но все в този аспект – национални символи. Конкуренция в този момент нямаше – имаше огромно търсене и почти никакво предлагане.

Какви размери знамена се харчат най- много?

Най – поръчваният размер са 70/120 и 90/150, но хората си купуват за къщите най- различни. Интересен случай имах с един дядо от Чирпан. Сигурно беше на 90 и кусур години и казва: искам знаме! Ама какъв размер да е дядо, а той: „да е два лакътя широко и да стига до терасата на съседа“.

Разпознаваш ли своите знамена?

Да, защото аз ползвам плат, който се тъче само и единствено за мен. И по шиенето мога да  ги позная и по пръчките… Да – мога да ги разпозная моите знамена между всички други.

Най – голямото знаме, което сме шили е  15 на 25 метра за морската градина във Варна.

Преди 3 март се говори много за знамената, но най- болезненият въпрос е този с китайските артикули. Как един гражданин може да различи китайското от българското знаме?

Преди всичко искам да кажа, че да се прави българско знаме в Китай не е незаконно. Незаконно е това, че знамената, правени в Китай не отговарят в нито един пункт  на изискванията, записани в Държавен вестник. Те нямат нито качеството, нито характеристиките на едно българско знаме. Това е нередното и незаконното в случая. Българското знаме не е какъв да е търговски продукт, то е символ на обединението на нацията според Българската конституция и в качеството си на такъв символ то има характеристики, на които задължително трябва да отговаря. Характеристиките са записани в закон и те трябва да се спазват.  Китайските знамена се разпознават лесно, защото те не са шити, а са печатани. Платът е тънък и с много ниско качество и на всичко отгоре имат поставен герб, нещо, което е в пълно противоречие  със закона. Затова искам да подчертая, че в Закона за българското знаме и в Конституцията е записано, че българското знаме е без герб. Българското знаме е просто бяло, зелено, червено, а гербът е друг символ, конституционно определен, който се поставя на места определени с акт на министерски съвет. Никой не може да го поставя на знамето или където му дойде на акъла. Това е против закона.

Колко знамена се шият във фирмата годишно?

Вчера сме изпратили 400 знамена по всички точки на България. Мислех си, че може да ме питат за това  си направих труда да проверя как стоят нещата за вчера. За една година не мога да кажа.

Коя е политическата сила, която е най- големият клиент на фирмата?

БСП – но това е само при мен. Атака също поръчват, но те не поръчват българското знаме, а тяхното си. Симпатично е, че има села и градове, които поръчват знамена всяка година за своите жители. Има едно село, което от 5 години поръчва всяка година за всяка къща знаме. Знамената трябва да се сменят. Чисто естетически се дразня от избелели и разпокъсани  знамена.

А гражданите купуват ли си знамена?

Много българи, живеещи в чужбина идват и специално си купуват български знамена. Имам клиент, който живее в Испания и има магазин за всякакви неща. Той прави големи поръчки на български знамена, тениски с български мотиви и други български артикули. Българите в чужбина искат да има частица от България.

Знамето е символ, който съществува от хилядолетия и са се появили… в Китай. Още от създаването си те са били символ на обединението на определена група хора – на верски принцип, национален, футболни пристрастия и т.н. но всички заставяйки под българското знаме се освобождават от своите групови пристрасти и стават само и единствено българи. Това е смисълът на едно знаме – обединяващ символ на всички хора живеещи в една страна, без значение дали са комунисти, слависти, професионалисти или някакви други.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е прекрасен за вас, но поради дреболиите, в които сте се заровили има опасност да не го усетите. Отърсете се за миг от неприятностите и се огледайте. Имате чудесни възможности да направите деня си приятен. Семейството ви с готовност ще се отзове на предложението ви за излет в планината.
26 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ви предлага много възможности. От вас зависи как ще предпочетете да работите, затова се спрете на най-доброто за момента. Сътрудничеството на работното място днес е особено ползотворно, благодарение на него ще постигнете неща, които не сте и очаквали. Имате време да обмислите отношенията си с любимия човек и може би да преосмислите поведението си.
26 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Убедени сте, че вървите по своя си път и трудно ще се поддадете на внушения, въпреки желанието на някои да ви разколебае. Бъдете последователни в действията си и планирайте дългосрочната си програма, като не пренебрегвате и маловажните детайли в нея. Предстояща визита ще ви направи по-активни в организацията й.
26 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Решавайте възникващите въпроси своевременно, не ги оставяйте да се натрупват. Последователност в работата и дипломатични отношения, това са част от условията да имате повече свобода в действията. Изберете подходящ момент, за да съобщите своето решение на партньора си, с което да го зарадвате.
26 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Почти не съществуват неща, които да са в състояние да ви откажат от намеренията в. И резултатите ще са налице. Амбицията ви по отношение на един проект е особено голяма и сте склонни да действате рисковано. Помислете сериозно какво да направите, за да задържите вниманието на някой, който вече губи търпение.
26 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес някои от вас отделят прекалено много време за дреболии. Незначителни спречквания с близките ви в къщи може да развалят настроението ви. Добре е да прекарате деня извън дома, далеч от всякакви проблеми. Възможности в тази насока няма да ви липсват и остава само да проявите нужната решимост. Не се поддавайте на инерцията.
26 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сега е момента да осигурите финансово бъдещето си. Изключителният успех на проект, който завършвате ще ви позволи да инвестирате средства в много доходоносен бизнес. Интуицията и трезвата ви преценка ще ви подскажат на кого да се доверите.
26 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще успеете да свършите по-голяма част от планираното. При добра организация и реална преценка на възможностите ви, няма да ви притесни нищо. Оставяте на втори план сърдечния си партньор и това може да доведе до нежелани последици. Поговорете и обяснете добре намеренията си.
26 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще са ви необходими немалко усилия днес, за да осъществите набелязаните цели. Вие обаче сте твърдо решени да постигнете намеренията си и едва ли нещо ще е в състояние да ви откаже. На моменти обаче сте твърде напористи и това може да остави грешно впечатление у околните, така че опитайте се да контролирате емоциите си. Не действайте прибързано.
26 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Личните предпочитания и деловите задачи ще се превърнат в приоритетни за вас, но те ще ви носят добро настроение и печалби. Желанията ви днес ще се сбъдват и без да си давате много труд.. Едно пътуване ще ви срещне с интересни хора. У дома ще научите новини, свързани с по-младите представители на семейството.
26 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако се освободите от натоварващи мисли имате предпоставки денят ви да е приятен. Не се лишавайте от нещата, които ви карат да се чувствате свободни и да живеете пълноценно, търсете ги, ако ви липсват. Не пренебрегвайте почивката и мислете за бъдещето си, ще си помогнете от сега, ако подредите добре програмата си.
26 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С желание и готовност сте да свършите всичко, което планирате. Въпреки съботния ден програмата ви е натоварена, но ще се справите. Нещо приятно и очаквано ще внесе много светлина и радост в живота ви. До вас ще има някой, който ще ви помогне по-добре да се организирате и да осъзнаете значимостта си за другите.
26 яну 2021
Последни новини