27 °C

Преди празника в "Бендида" правят по 400 знамена на ден

Атанаска Велчева е собственик на първата фирма за български знамена "Бендида". В дните преди националния празник обикновено е затрупвана с поръчки и интервюта. 

Как избра нишата и се намести на този пазар?

Преди 1995 година  замествах  началника на Просвета и тогавашният министър на образованието спусна една заповед, според която учебната година трябваше да стартира с издигането на националното знаме във всички училища. Тогава събрахме всички директори, за да проверим имат ли знамена. Оказа се, че почти никъде няма сносно знаме. Когато се върна титулярят аз напуснах, но вече имах ценна информация. Дойде ми на ум, че ще има търсене, но няма да има предлагане. Регистрирах фирма и с наличните ми пари започнах. Община Първомай ми беше първият клиент. Купих плат, уших знамената, продадох ги на общината и със спечеленото купих още плат. Разпратих оферти по всички общински администрации и започнаха да се обаждат от почти цяла България. И така стартирах – първо само с българското знаме, а после всяка година артикулите ставаха все повече, но все в този аспект – национални символи. Конкуренция в този момент нямаше – имаше огромно търсене и почти никакво предлагане.

Какви размери знамена се харчат най- много?

Най – поръчваният размер са 70/120 и 90/150, но хората си купуват за къщите най- различни. Интересен случай имах с един дядо от Чирпан. Сигурно беше на 90 и кусур години и казва: искам знаме! Ама какъв размер да е дядо, а той: „да е два лакътя широко и да стига до терасата на съседа“.

Разпознаваш ли своите знамена?

Да, защото аз ползвам плат, който се тъче само и единствено за мен. И по шиенето мога да  ги позная и по пръчките… Да – мога да ги разпозная моите знамена между всички други.

Най – голямото знаме, което сме шили е  15 на 25 метра за морската градина във Варна.

Преди 3 март се говори много за знамената, но най- болезненият въпрос е този с китайските артикули. Как един гражданин може да различи китайското от българското знаме?

Преди всичко искам да кажа, че да се прави българско знаме в Китай не е незаконно. Незаконно е това, че знамената, правени в Китай не отговарят в нито един пункт  на изискванията, записани в Държавен вестник. Те нямат нито качеството, нито характеристиките на едно българско знаме. Това е нередното и незаконното в случая. Българското знаме не е какъв да е търговски продукт, то е символ на обединението на нацията според Българската конституция и в качеството си на такъв символ то има характеристики, на които задължително трябва да отговаря. Характеристиките са записани в закон и те трябва да се спазват.  Китайските знамена се разпознават лесно, защото те не са шити, а са печатани. Платът е тънък и с много ниско качество и на всичко отгоре имат поставен герб, нещо, което е в пълно противоречие  със закона. Затова искам да подчертая, че в Закона за българското знаме и в Конституцията е записано, че българското знаме е без герб. Българското знаме е просто бяло, зелено, червено, а гербът е друг символ, конституционно определен, който се поставя на места определени с акт на министерски съвет. Никой не може да го поставя на знамето или където му дойде на акъла. Това е против закона.

Колко знамена се шият във фирмата годишно?

Вчера сме изпратили 400 знамена по всички точки на България. Мислех си, че може да ме питат за това  си направих труда да проверя как стоят нещата за вчера. За една година не мога да кажа.

Коя е политическата сила, която е най- големият клиент на фирмата?

БСП – но това е само при мен. Атака също поръчват, но те не поръчват българското знаме, а тяхното си. Симпатично е, че има села и градове, които поръчват знамена всяка година за своите жители. Има едно село, което от 5 години поръчва всяка година за всяка къща знаме. Знамената трябва да се сменят. Чисто естетически се дразня от избелели и разпокъсани  знамена.

А гражданите купуват ли си знамена?

Много българи, живеещи в чужбина идват и специално си купуват български знамена. Имам клиент, който живее в Испания и има магазин за всякакви неща. Той прави големи поръчки на български знамена, тениски с български мотиви и други български артикули. Българите в чужбина искат да има частица от България.

Знамето е символ, който съществува от хилядолетия и са се появили… в Китай. Още от създаването си те са били символ на обединението на определена група хора – на верски принцип, национален, футболни пристрастия и т.н. но всички заставяйки под българското знаме се освобождават от своите групови пристрасти и стават само и единствено българи. Това е смисълът на едно знаме – обединяващ символ на всички хора живеещи в една страна, без значение дали са комунисти, слависти, професионалисти или някакви други.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Както и до сега, ще поддържате осведомеността си по въпросите, които ви интересуват и с отношение по социалните проблеми, които вълнуват всички. Ще търсите подкрепата и на други хора, с които да работите за подобряване на настоящето. С решенията си днес ще влияете върху бъдещето, своето и на другите.
27 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Предпочитанията ще ви отведат навън сред природата, със семейството или приятелите. Където и да сте, ще се чувствате добре, удовлетворявайки страстта си към приключения. Не унивайте, дори и да не сте сред инициаторите, това е начин да се разтоварите от стреса. Среща с човек, който не спира да ви вълнува.
27 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Успявате да помогнете на свой близък без да променяте особено плановете си. Постарайте се да свършите работата, която сте планирали за днес, за да не останете недоволни от себе си по странични причини. Печелите доверието на човек, който е имал съмнения към вас. Направете всичко възможно, за да не го разочаровате отново.
27 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Поставяте си различни задачи за днешния ден, но има вероятност голяма част от плановете ви да не се осъществят точно според замисъла ви. Въпреки това бъдете сигурни, че ще останете доволни от нещата, които ще свършите днес. На някои от вас предстои интересно запознанство, което може да даде началото на нещо многоочаквано за вас.
27 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не възлагайте прекалено много надежди на операции със значителен риск. Шансът днес ще дойде от съвсем неочаквана за вас посока. Бъдете готови да действате бързо и точно. Приятели са ви подготвили желана изненада.
27 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Няма да се чувствате в добра физическа форма и това ще се отрази на всичко, с което се занимавате. Помислете за активна почивка - разходки или спорт. Оставането в къщи не е добър избор - имате нужда от движение. Радостни ще останете от новините, които пътуват към дома ви. Приятелите очакват от вас повече внимание.
27 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се отнесете отговорно към започната вече задача, чиито срок е днес. Няма да ви остане много лично време, за съжаление на други, които търсят компанията ви. Новите ангажименти ще изискват от вас повече съсредоточеност и енергия, за това отделете време за отдих. Без усилия ще решите финансов проблем.
27 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят ви ще е спорен и с по-малко усилия ще постигате повече. Намеренията ви ще срещнат разбиране, което ще се отрази благоприятно на реализацията им. По-спокойни ще се погрижите за идващите дни, така, че да зарадвате близките си. Търсете компанията на онези, сред които се чувствате добре.
27 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
От днес за вас започва период на стабилизация. Чувствате в себе си достатъчно сила и ентусиазъм да се справите с предизвикателствата на вашата дейност. Не след дълго очаквайте финансов еквивалент на успехите си и не забравяйте хората, които са ви подкрепяли. Изграждане на здрава и дълготрайна връзка, но не непременно интимна.
27 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Довършете всичко започнато до тук, и ако ви остане време, подгответе делата си за утре. Не се предвиждат изненади в рутинната ви работа. Погрижете се за гардероба си и зарадвайте някой с вече ненужни за вас аксесоари. Очаква ви приятна вечер с близък на сърцето ви човек.
27 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
В добро самочувствие ще приемете предизвикателствата на деня. Ще отделите голяма част от времето си на личните си дела и ще оползотворите по най-добрия начин даденостите. В откровен разговор с близките си ще решавате семейни проблеми и ще планирате заедно предстоящото.
27 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще бъде един приятен ден за представителите на знака. Ще останете доволни от начина, по който околните се отнасят към работата ви. Получавате примамливо предложение, което ще ви накара да се заинтересувате по редица нови въпроси. Привлечени сте от личност от другия пол, може да се получи нещо вълнуващо.
27 сеп 2020
Последни новини