27 °C

"Подкрепа за независимост" ще разшири дейността на социалния патронаж

На информационна конференция беше обяснена същността и целите на проект „Подкрепа за независимост“ . Бяха направени  разяснения по финансирането и осъществяването му.

Проектът беше представен от екипа му - ръководител Петя Калоферова – Кръстева, координатор – Петя Павлова  счетоводител Елена Кичукова.

Общата цел е да се създаде звено за услуги в домашна среда. Безработни, но обучени лица ще предоставят три вида услуги . 4-ма специалисти в социална услуга  ще оказват подкрепа и  съдействие за социално включване  на потребителите -да излязат на разходка, да отидат до определени институции, да участват в обществения живот. Домашните санитари ще са два вида. 13 за комунално – битова дейност. Те ще помагат за поддържането на дома,хигиената, приготвянето на храна на ползвателите на услугата и др. Други 13 ще са санитарите за лична помощ - те ще помагат на хора с увреждания да поддържат личната си хигиена и да се обслужват. Днес приключи и приемът на документи. За едно работно място има по повече от 3  кандидати. Предстои подбор на персонал, обучение,а след това и „напасване“ между потребител и санитар. От началото на месец май те ще бъдат назначени и ще започнат да предоставят услугата.

Този проект трябва да разшири дейността на социалния патронаж и предоставяните от него услуги и да създаде нови работни места. Негова задача е и да се подобрят условията на живот на хора с увреждания и на самотно живеещите, като предотврати настаняването им в институции.От „Подкрепа занезависимост“ могат да се възползват като потребители лица с трайни увреждания с ограничения или невъзможност от самообслужване, в това число и деца, и възрастни хора – общо 70 човека. Желаещите да станат потребители могат да подават молби във всеки момент докато тече проекта.

След представянето към ръководителя Петя Калоферова бяха отправени няколко въпроса. Стана ясно, че има списък по реда на който ще бъдат удовлетворявани нуждите на потребителите. Услугата може да бъде прекратена при различни условия, включително и ако ползвателят постъпи в болница. Проектът предвижда да се заплащат командировъчни, ако на санитаря се налага да пътува от едно населено място до друго. Допустимо е услугата да се предоставя за определено време,но няма гаранция в кой момент ще дойде реда на даден потребител. Така например, ако искате ваш възрастен роднина да го оставите на грижите на санитар докато пътувате за чужбина, трябва своевременно да подадете документи, за да не се окаже, че можете да се възползвате от услугата едва когато вече сте се върнал.

Стойността на проекта е 204 798.60лв, а осигурените средства са за минимална работна заплата на санитарите. Финансите са осигурени по ОП „Развитие а човешките ресурси“.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
18 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
18 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
18 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
18 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
18 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
18 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
18 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
18 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
18 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
18 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
18 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
18 сеп 2020
Последни новини