8 °C

Брутални издевателства над германски деца в румънския Марамуреш

Брутални "възпитателни методи": месеци наред германски младежи са били малтретирани в рамките на социален проект в румънския Марамуреш. Сега румънската прокуратура повдигна обвинение срещу 14 души.

"Децата са били държани в условия, сходни с робските", гласи обвинението на DIICOT - специалните румънски части за борба срещу организираната престъпност. Обвинителният акт на румънската прокуратура е нещо като хроника на един безкраен кошмар: говори се за "варварски методи", "редовен бой", "лишаване от храна", "физически труд до пълно изтощение", "унижения и действия, сходни с изтезания", "лишаване от свобода" и дори "принудителни медицински намеси".

Всичко това са изпитали на свой гръб германски тийнейджъри с проблемно поведение на възраст между 12 и 18 години, изпратени от един германски социален проект за превъзпитание в идиличното селце Вишеу де Сус в севернорумънския регион Марамуреш. Но вместо да получат помощ, те били изложени на брутални издевателства.

В петък (14 февруари) румънската прокуратура повдигна обвинение срещу 14 души, за които се предполага, че са били замесени в тези издевателства. Сред тях са ръководителят на проекта от германска страна Берт Шуман и съпругата му. Тяхната задача всъщност е била да се погрижат за социалната реинтеграция на младежите с проблемно поведение - в рамките на проекта "Марамуреш".

Става дума и за "пране на пари"

Разходите по проекта не са били никак малки: за всеки младеж Германия е плащала месечно суми до 6000 евро. От румънска страна проектът е бил одобрен от две институции: Службата за закрила на децата и румънското министерство на труда, което издало и лиценз на проекта, макар юридическият му статут да е неясен. Освен това, по данни на румънските разследващи органи, хора от Службата за закрила на децата дори са предупреждавали ръководителите на проекта в Марамуреш кога да очакват посещения за проверка. В тези случаи младежите били "укротявани" с помощта на медикаменти, за да не изразят недоволство от нечовешките условия, в които са поставени. Мениджърът на румънската Служба за закрила на децата, който е отговарял за проекта, също е сред обвиняемите.

Замесени в скандала са и някои местни институции, които явно са знаели какво се случва в идиличното румънско селце. Същото се отнася и до голям брой жители на селото, които са се облагодетелствали от безплатния труд на малолетните. Младежите са вършели тежка работа по полето.

Първите месеци германските тийнейджъри прекарвали в централата на проекта. Но след тази "фаза на привикване" те били настанявани в приемни семейства от различни села в околността. За целта тези домакинства са получавали по няколкостотин евро месечно - а това са страшно много пари за жителите на селските региони в Румъния. В тези отдалечени от цивилизацията села архаичните семейни традиции често пъти са по-силни от съзнанието, че има универсални човешки права. Въпросните селяни явно никога не са се питали дали експлоатацията на детски труд не е престъпление.

Специалните румънски части за борба срещу организираната престъпност DIICOT повдигат обвинение и по още няколко точки - търговия с малолетни и пране на пари. В рамките на разследването се оказало, че отпусканите от германската държава парични средства за проекта "в голямата си част не са били използвани по предназначението им". Освен това в личните банкови сметки на членовете на семейството на германския ръководител на проекта Берт Шуман имало общо 137 000 евро. Семейство Шуман обаче не било в състояние да обясни произхода на тези пари.

В рамките на разследването става ясно и друго: че на германските тийнейджъри са им били отнемани дори личните карти и паспортите, че са били поставени в изолация от външния свят и не са били допускани до учебни занятия. Много от младежите заявяват, че с бой са били принуждавани да извършват тежката физическа работа по полето.

Страхът от изолатора

Към "възпитателните методи" на екипа на Берт Шуман спадали и различни по тежест наказания - те били наричани "1 към 1" или "2 към 1" в зависимост от броя на "надзирателите". При "2 към 1" децата били заключвани в стая с метални решетки на прозорците и охранявани от двама румънски "надзиратели". Те имали право, в зависимост от моментното си настроение, да разрешават или забраняват на заключеното дете да ходи до тоалетната или да се храни. Едно от момичетата в проекта разказва, че е била принудена да приема противозачатъчни хапчета. Тя се съгласила да ги пие - от страх да не попадне в изолатора при режим "2 към 1".

В открито писмо до румънския печат германският ръководител на проекта Берт Шуман се оплака от суровите условия, в които е задържан от румънските власти от август 2019 насам, откогато се води предварителното следствие. Той говори за тъмно помещение с малки прозорчета и метална решетка. Твърди, че бил хранен с някаква отвратителна каша, както и че не му дават да разговаря със съпругата си и със свои роднини. Всичко това всъщност напомня за условията, за които разказват и германските младежи в своите свидетелски показания.

Дойче Веле отправи няколко въпроса към съпругата на Берт Шуман и адвоката на проекта "Марамуреш" Йоан Сас. Засега обаче те остават без отговор.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден ще ви предложи много предизвикателства. Това ви стимулира да се развихрите и да покажете на околните способността си да се справяте с какви ли не ситуации. Не поемайте обаче излишни рискове, за да не съжалявате след това.
05 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате далеч по-добре, ако се постараете да изчистите недоразуменията, които има между вас и близките ви, задълбочаването им ще създаде повече проблеми. Не се изкушавайте да пренебрегвате въпроси, чието решение е належащо. Ще имате послания, стига да можете да вниквате в тях и да ги разчитате.
05 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще следвате събитията и с тях ще съобразявате програмата си днес. Предстои да вземете решения, предвид на скъсените срокове и ново възникнали въпроси. Няма да сгрешите, ако се доверите на интуицията си. Самочувствието ви чувствително ще се подобри, равнявайки постиженията си с най-добрите от сферата на интересите ви.
05 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Вътрешното ви усещане за нещата не е лъжливо чувство, вслушвайте се и няма да сгрешите. Погрижете се за духовния си комфорт, избягвайте теми, които ви натоварват и съсипват настроението ви. Гледайте на случващото се философски и търсете поуката от всяка ситуация. По често си отговаряйте на въпроса “защо ми се случва това“. Има какво да научите за себе си.
05 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате нужда от промяна, затова няма да сгрешите, ако заминете някъде с приятна компания. Не мислете за неща, които ви натоварват, отпуснете се и си починете добре. Гледайте оптимистично на живота и се замислете за всички, които обичате.
05 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
05 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Покажете широта на мисленото и проявете отзивчивостта си и към онези, които мислят различно от вас. С такт и усмивка ще наложите елегантно мнението си, и без усилия ще си осигурите предимство пред някого, с когото се съревновавате. Към близките си не превръщайте умората в причина за недоволство и враждебност.
05 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Радвате се на прекрасни отношения със сърдечния си партньор днес. Имате възможност да си починете, да се разтоварите и да се заредите с нови сили за всичко, което ви предстои от тук нататък. Ще останете поласкани от вниманието, което получавате днес. Не обръщайте внимание на дреболии.
05 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Вътрешната ви сила се нуждае от обновление. Енергия и добро настроение може да получите от природата, потърсете я сами или с приятели. Подемът, който следва ще засили решимостта ви и ще ви направи успешни във всичко. Материални придобивки и свързаните с тях удобства ще ви подскажат, че вървите по вярната пътека.
05 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Благодарение на старанията си, печелите уважението на хора, към които е насочен интересът ви. Взаимоотношенията в семейството също се подобряват. Близките ви са благосклонни да приемат ваша идея и може да очаквате съдействие. В любовта от вас се очаква повече внимание и съпричастност към проблемите на партньора.
05 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Овладейте вълненията си, независимо от причините, които са ги предизвикали. Запазете присъствие на духа и не предприемайте действия в състояние на афект. Ще си спестите нечии гняв, ако се въздържате от ненужни коментари, а и себе си ще натоварите по-малко. Добре ще ви се отрази чистия въздух, природата ще ви зарежда с енергия и повече оптимизъм.
05 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Заели сте се с много неща наведнъж. Ако не сте достатъчно съсредоточени, това може да доведе до разпиляване на енергията ви. Постарайте се да бъдете и в помощ на близките си, те ще оценят усилията ви. Радвате се на добро самочувствие, но все има нещо, което не ви достига за да бъдете доволни от себе си.
05 апр 2020
Последни новини