8 °C

Китай предвижда от затвор до смъртно наказание за преднамерено разпространяване на коронавируса

Опитвайки се да спрат разпространението на епидемията от коронавируса китайските власти провеждат безпрецедентна силова операция на територията на цялата страна. В тази операция са задействани стотици хиляди военнослужещи, полицаи и доброволци. В специални карантинни лагери и на практика под домашен арест в средата на февруари се държат не по-малко от 760 милиона китайски граждани. Но тези мерки не помагат и властите заявиха, че може да се прилага разстрел за хората, които нарочно способстват за разпространението на епидемията и скриват своето здравословно състояние и местата, които са посещавали. Това вече не е конспиративна теория – The New York Times публикува официални материали за случващото се.

Пристигащата от Китай информация е противоречива. От една страна властите отчитат постепенно понижаване на броя заразени в цялата страна. Въпреки че общият брой на заболелите от новия коронавирус достигна 70 хиляди души, денонощната статистика показва, че през последните 10 дни заразата намалява, а в епицентъра на епидемията – провинция Хубей, спадът е започнал преди 3 дни. Оказа се, че на тази статистика никой не вярва – нито в Китай, нито извън пределите на страната. В събота Белият дом дори директно заяви, че не вярва на китайските числа относно коронавируса, но поради липсата на каквито и да било други данни, всички се ориентират именно по тази статистика.

От друга страна, огромен резонанс предизвика съобщението в китайския вестник Beijing Daily, който цитира Втория народен съд на Пекин, че властите възнамеряват да въведат наказателни санкции срещу всички, способстващи за увеличаване разпространението на заразата.

Съдът се произнесе, че наказателна отговорност ще носят всички, които не съобщават на властите или медицинските органи, че имат симптомите на тази болест, посещавали са Ухан през последните няколко седмици или са били близко до хора, в които по-късно е открит коронавируса. За криминално деяние ще се считат и случите, когато пациентите с диагностицирана пневмония, знаейки за това са посещавали обществени места. Тези действия ще се считат за преднамерено разпространяване на инфекцията, за което се дават от 3 до 10 години затвор.

А ако скриването на заболяването постави под заплаха обществената безопасност, доведе до „сериозни травми и смърт“ на друг човек или до „значителен ущърб да държавна и/или частна собственост“, то виновният може да бъде осъден на над 10 години затвор, на доживотен затвор или да получи смъртно наказание. Отбелязва се, че най-тежкото наказание ще се прилага в краен случай.

Интересно е, че това не е нов параграф в китайските закони, а действаща алинея 115 от Наказателния кодекс на КНР, който властите засега не използват във връзка с епидемията. Не е ясно защо се налага да се налагат толкова тежки наказания, ако заболеваемостта според официалните данни пада.

Има сериозни подозрения, че Китай продължава да манипулира числата в официалните статистики и пикът на епидемията тепърва предстои. Косвено доказателство за това е засилената до краен предел карантина в изцяло блокирания 11-милионен Ухан. Ако там епидемията е започнала да спада, едва ли биха потрябвали наложените нови забрани – в събота властите забраниха каквото и да било движение извън жилищните комплекси. Влизането става чрез специални пропуски за посещаване на държавните институции, болниците и складовете с хранителни продукти.

И още, считано от изминалия петък започна раздаването на купони за ориз и други хранителни продукти. Всички веднага обърнаха внимание, че купони има не само до края на февруари, но и за целия месец март.

Според пресмятанията на The New York Times, към днешен в Китай, в карантинни лагери, в болници и под домашен арест са изолирани не по-малко от 760 милиона души. За мащабите на задействаните сили в провеждането на тази специална операция, можем само да гадаем – известно е, че само доброволците са над 1 милион души, а има и армейски части и полицейски сили.

Всички медицински експерти са уверени, че тези засилени мерки рано или късно ще дадат резултат.

Но засега избухването на епидемията от китайския коронавирус си остава извънредна ситуация за Китай, заяви Тедрос Гебрейсус (Tedros Ghebreyesus), ръководителят на Световната здравна организация, по време на конференцията по безопасност, която се проведе тези дни в Мюнхен. Той счита, че засега не може да се предскаже в какво направление и как ще се разраства епидемията от COVID-19. Много тревожен е и фактът, че бързо започна да расте броят на заболелите от коронавируса извън Китай.

И още нещо много важно. В края на миналата седмица водещи вирусолози от два научни центъра в Германия заявиха, че китайският коронавирус COVID-19 може да живее върху повърхностите на различни предмети до 9 дни в лабораторна среда и до 5 дни в обикновена, стандартна среда. По-конкретно, тези вируси могат да оцеляват от четири до пет дни на повърхности от алуминий, дърво, пластмаса, хартия и стъкло. Ако експертите са прави, то това ще означава, че всички пратки от Китай, до които са се докоснали заболели от COVID-19, могат да съдържат активен коронавирус. А това са работници и служители на в различни заводи и фабрики, пощенски служби и т.н. Засега не е проверено дали човек е възможно да се зарази след като пипне подобна заразена повърхност, а след това докосне лицето си. Но германските специалисти препоръчват на всички да бъдат предпазливи и стриктно да спазват личната хигиена.

Източник: kaldata

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден ще ви предложи много предизвикателства. Това ви стимулира да се развихрите и да покажете на околните способността си да се справяте с какви ли не ситуации. Не поемайте обаче излишни рискове, за да не съжалявате след това.
05 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате далеч по-добре, ако се постараете да изчистите недоразуменията, които има между вас и близките ви, задълбочаването им ще създаде повече проблеми. Не се изкушавайте да пренебрегвате въпроси, чието решение е належащо. Ще имате послания, стига да можете да вниквате в тях и да ги разчитате.
05 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще следвате събитията и с тях ще съобразявате програмата си днес. Предстои да вземете решения, предвид на скъсените срокове и ново възникнали въпроси. Няма да сгрешите, ако се доверите на интуицията си. Самочувствието ви чувствително ще се подобри, равнявайки постиженията си с най-добрите от сферата на интересите ви.
05 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Вътрешното ви усещане за нещата не е лъжливо чувство, вслушвайте се и няма да сгрешите. Погрижете се за духовния си комфорт, избягвайте теми, които ви натоварват и съсипват настроението ви. Гледайте на случващото се философски и търсете поуката от всяка ситуация. По често си отговаряйте на въпроса “защо ми се случва това“. Има какво да научите за себе си.
05 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате нужда от промяна, затова няма да сгрешите, ако заминете някъде с приятна компания. Не мислете за неща, които ви натоварват, отпуснете се и си починете добре. Гледайте оптимистично на живота и се замислете за всички, които обичате.
05 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
05 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Покажете широта на мисленото и проявете отзивчивостта си и към онези, които мислят различно от вас. С такт и усмивка ще наложите елегантно мнението си, и без усилия ще си осигурите предимство пред някого, с когото се съревновавате. Към близките си не превръщайте умората в причина за недоволство и враждебност.
05 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Радвате се на прекрасни отношения със сърдечния си партньор днес. Имате възможност да си починете, да се разтоварите и да се заредите с нови сили за всичко, което ви предстои от тук нататък. Ще останете поласкани от вниманието, което получавате днес. Не обръщайте внимание на дреболии.
05 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Вътрешната ви сила се нуждае от обновление. Енергия и добро настроение може да получите от природата, потърсете я сами или с приятели. Подемът, който следва ще засили решимостта ви и ще ви направи успешни във всичко. Материални придобивки и свързаните с тях удобства ще ви подскажат, че вървите по вярната пътека.
05 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Благодарение на старанията си, печелите уважението на хора, към които е насочен интересът ви. Взаимоотношенията в семейството също се подобряват. Близките ви са благосклонни да приемат ваша идея и може да очаквате съдействие. В любовта от вас се очаква повече внимание и съпричастност към проблемите на партньора.
05 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Овладейте вълненията си, независимо от причините, които са ги предизвикали. Запазете присъствие на духа и не предприемайте действия в състояние на афект. Ще си спестите нечии гняв, ако се въздържате от ненужни коментари, а и себе си ще натоварите по-малко. Добре ще ви се отрази чистия въздух, природата ще ви зарежда с енергия и повече оптимизъм.
05 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Заели сте се с много неща наведнъж. Ако не сте достатъчно съсредоточени, това може да доведе до разпиляване на енергията ви. Постарайте се да бъдете и в помощ на близките си, те ще оценят усилията ви. Радвате се на добро самочувствие, но все има нещо, което не ви достига за да бъдете доволни от себе си.
05 апр 2020
Последни новини