Разполагат ракети земя-въздух в Конуш

Изображение 1 от 6

    Мемориален комплекс на ракетното поделение ще е най-новата придобивка в хасковското село Конуш. Той ще се намира в градинката до църквата в селото.

    Идеята е да има белези от воинската слава и е съвместна на кмета Младен Марчев и на Дружеството на запасните офицери и сержанти на чело със секретаря Марчо Запрянов. Мемориалът все още не е готов, но в селото са доставени две 12-метрови ракети, които се съхраняват в двора на фирма в началото на селото. „Водих 4 г. борба, за да издействам ракетите. Писали сме писма до много държавници, но накрая получихме подкрепата от премиера Бойко Борисов и бившият министър на отбраната Николай Ненчев“, обясни кметът Младен Марчев. Така след като управниците дали зелена светлина ракетите били доставени от старозагорско поделение в Конуш. Те бяха транспортирани безвъзмездно от братя Пилеви, каза още селският управник.

    Преди години ракетите били съхранявани в ракетното поделение в хасковското село, което съществувало от 1961 до 2002 г. След закриването му са преместени в Стара Загора. Ракетите са модел „С-75 Двина“, съветско производство. Поразявали са самолети на разстояние до 45 км височина. Снабдени са с бойни глави с експлозив от 195 кг, с възможност за носене и на ядрена бойна глава с мощност от 15 кт. С такава ракета през на 1 май 1960 г. е свален американския пилот Гари Пауърс, който е пленен при изпълнение на шпионска мисия над СССР. Ракетите масово са използвани и във Виетнамската война.

    Двете ракети в Конуш са обезопасени и ще бъдат издигнати на 3-метров фундамент, за да не може децата да се качват по тях, за да си правят опасни селфита, каквато е модата напоследък, заяви още Младен Марчев. Той допълни, че край ракетите ще има и паметна плоча с имената на командирите на закритото поделение.

    За изграждане на паметника е изготвен проект от архитект Татяна Мирчева. За построяването му обаче ще са необходими около 3000 лева, смята кметът. „Поискахме съдействие от община Хасково, но ни отказаха и заради това ще разчитаме на дарители“, каза той.

    След реализиране на идеята паметникът ще е 13-тият в селото. Той ще е и първият ракетен паметник в страната. „Такива има само в някои поделения, но не и по селата. Например самолет има в село Узунджово, в село до Сапарева баня има танк и самолет, но такъв като нашия няма в България“, с гордост заяви 85-годишният краевед Марчо Запрянов.

    Инициаторите за изграждане на паметника искали да го издигнат до 1 октовмри – Деня на ракетните войски, но това едва ли ще се случи, тъй като за осъществяване на идеята се чакат редица административни процедури.

    За откриване на ракетния паметник инициаторите възнамеряват да поканят президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (9)

    • 1
      Ху
      Хулиган
      23 -2
      18:13, 27 юли 2017
      Браво Младене! Меките китки /амбреажите / съсипаха държавата. Поне спомена да остане!
      • 11
        111
        7 -2
        08:04, 28 юли 2017
        Биваше да окосите поне малко! От тези тръни и треви няма да се вижда в скоро време какво сте сложили.
    • 2
      Пр
      Предсмъртно
      22 -1
      18:39, 27 юли 2017
      От Армията ни и поделенията ѝ останаха само ръждиви железа и срутени сгради. По принцип е похвално да споменем, че някога си сме имали армия, но е и тъжно, много тъжно...
    • 3
      Со
      сополанко
      18 0
      20:11, 27 юли 2017
      За осъществяване на идеята ИМАЛО АДМИНИСТРАТИВНИ ПРОЦЕДУРИ Какви процедури бе кмета осигурил ракетите транспорта безплатен мястото за монтаж осигурено Е каква процедура трябва може би от попа или ходжата или от ФИЛАНКИШИЯТА Каква е тая бюрокрация Марчев мисля че трябва още един паметник да се построи СИМВОЛ на СОЦИАЛИСТИЧЕСКОТО ЗЕМЕДЕЛИЕ в КОНУШ --на един постамент да се издигне едно Т-150 К а в подножието му една МОТИКА символ на ДЕМОН крацията и РАЗРУХАТА
    • 4
      Пр
      приятел
      15 -2
      22:06, 27 юли 2017
      Поздравления , Младене!
      Служил съм в ракетни войски. В дивизиона на Бяла черква , над хижа Здравец в Родопите. Бил съм и в Конушкия дивизион. Има доста хасковлии служили в ракетни войски. Твоето начинание е прекрасно.! Живея в София, но ще дойда специално при теб, познавам те, ще даря лични средства за начинанието ти. Ще ме подкрепят приятели, служили и в Конушкото поделение и на Бяла черква, доста сме. Ще дарим всички по малко и нещата ще се получат.
      Бъди здрав , Младене!
    • 5
      Ид
      Идиоти
      5 -11
      22:28, 27 юли 2017
      на гол тумбак-чифте пищови. Виж коментара
    • 6
      Аг
      Агггг
      10 -5
      07:37, 28 юли 2017
      Направете първо питейната вода после течовете по улиците после мислете за средства за паметници
    • 7
      Ni
      NIKO
      3 -1
      08:55, 28 юли 2017
      Поздравления за инициативата.Само да коригирам лека неточност.От години съществува "паметник" на ракета в едно от селата около Сонгурларе,мисля че беше в Подвис.И даже ракетата е също земя-въздух, част от ЗРК "КРУГ".
    • 8
      Гь
      Гьотере видял
      3 -7
      10:07, 28 юли 2017
      И от едната страна на мемориала бюст на Сталин пос... Виж коментара
    Последни новини