Ученици от гимназията по туризъм в топ 5 на национално състезание по професии

    Ученици от хасковската Професионална гимназия по туризъм „Александър Паскалев“ записаха престижно участие в Национално състезание по професии от сферата на туризма - готвач, сервитьор, хлебар-сладкар, барман, хотелиер и аниматор, провело се от 24 до 26 април в курорта Златни пясъци. Организатор на събитието бе Министерството на образованието и науката, а домакин - гимназията по туризъм във Варна.

    В състезанието участваха 180 ученици от 48 училища по туризъм. Младите таланти от ПГТ „Александър Паскалев“ показаха умения в готварството, сладкарството и сервирането.

    Филис Ерхан от 12 клас, специалност „Производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия“, се представи отлично и завоюва трето място в категория „Най-добър млад хлебар-сладкар на България“ в конкуренция със състезатели от 24 училища, като само половин точка я раздели от второто място.

    По регламент състезателите трябваше да демонстрират умения по темпериране на шоколад като приготвят шоколадов милфьой и хлебно изделие - поничка. За перфектния си десерт Филис получи от „HRC Culinary Academy“ чек за 1000 евро, чек за 500 евро от Висшето училище по мениджмънт и предметни награди. Ученичката бе подготвена от дългогодишния преподавател и специалист в областта на хлебопроизводството и сладкарството Ваня Михова, чийто ученици традиционно завоюват призови места на национални състезания.

    В топ 5 на младите готвачи в България се нареди Стефан Железанов от 11 клас, специалност „Кетъринг“. За отличното си представяне той получи специален приз „за сръчност и находчивост“ и награда - уред за нискотемпературно готвене су вид. Стефан впечатли журито със съчетаването на продукти и иновативно представяне на приготвените ястия аранчини с брънза и агнешко бон филе с билкова коричка. За подготовката на Стефан се погрижи преподавателят Красимир Тодоров - бивш възпитаник на гимназията.

    В категория „Най-добър млад сервитьор“ Надежда Георгиева от 11 клас, специалност „Кетъринг“, получи грамота „Най-добра комуникация на чужд език“ и предметна награда. Ръководител на състезателката е Николай Славов.

    На събитието присъстваха министърът на туризма Евтим Милошев и заместник- министърът Ирена Георгиева, Весела Караянева - главен експерт в дирекция „Професионално образование и обучение“ в МОН.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини