За незаконното сметище ще отговарят собствениците на земята

Според правилата и наредбите, ако  някъде възникне незаконно сметище, на собствениците на земята ще бъде предписано да го почистят. Ако не го направят – ще бъдат глобени. Положението звучи парадоксално, защото не се наказват тези, които замърсяват, а тези, които са потърпевши. Обяснението е, че ако не се знае кой е виновникът за замърсяването, няма кой друг освен собствениците да почистят.

Това е отговорът, който получихме в Община Първомай по повод сигнала на Делчо Пенев за незаконно сметище между сградата на АДФ и жп линията.

Все още се прави проучване чии са земите. Ако се окажат общински – ще бъдат почистени веднага от Общината. Ако обаче се окаже, че са частни, то отговорността за почистването се пада на собствениците им.

Проблемът с изхвърлянето на строителни отпадъци в общината е сериозен, но не е нерешим. Ако предприемете ремонтни дейности, не бива строителните отпадъци да бъдат изхвърляни във варелите за битов отпадък, защото можете да бъдете глобени. Не може да се оставят на тротоарите, защото оттам няма никой да ги вдигне. Не е редно да се плаща и да се разчита на каруци за смет. Ако искате да спазите закона, редът е следният – искате разрешение от община Асеновград да използвате тяхната клетка за строителни отпадъци. След което плащате такса и оставяте там инертните материали. Със собствен превоз.

Същото можете да направите и в Чирпан, въпреки че е в друга област. Освен, че разстоянието до там е по- малко, и таксите са по – ниски.

При определени ситуации строителните отпадъци могат да бъдат ползвани за изграждането на диги, но често се случва гражданите да злоупотребяват и заедно тухли, керемиди и вар да изхвърлят всякакви други ненужни неща, които не се ползват с тази цел.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини