23 °C

Свитлана Николова: В Украйна няма нужда от външна намеса

Свитлана Николва е бесарабска българка. Завършила е образованието си в България, омъжва се тук  и сега е щастлива майка на двама сина. Свитлана е преподавател по български и руски език в ПГСС „Васил Левски“. Разговорът ни с нея е провокиран от събитията в Украйна.

Свитлана, разкажи ни за себе си – откъде си? Какво мислиш за събитията в Украйна?

Аз съм от Болград, Бесарабия, Одеска област. Там живеят баща ми и близките ми. Всички са много притеснени, но там е спокойно. Хората не са против влизането в ЕС, но мислят, че за да се случи това е необходимо време, трябва да са готови за това. На тях не им харесва налагането на демокрация с революция. По принцип революциите са социални, а хората които направиха преврата в Украйна нямат социални искания. Не че не искаме Украйна да влезе в Европейския съюз, но тя трябва да е икономически силна, да е конкурентно способна, а не да я смачкат и да стане задния двор на Европа. Какво стана в България – вижте каква безработица има. Къде е положителната промяна? Ако тук се спазват собствените закони, ако се съблюдава реда в къщи и на улицата няма да има нужда от европейско законодателство. Тогава ще сте европейска държава.

Освен това, се очаква много бързо великите сили да си разпределят интересите в Украйна. Предполагам, че повечето българи са наясно - Украйна е една изкуствено създадена през 1918 г. държава. В един период към нея е присъединена Бесарабия, в друг - Крим и т.н. Тя е многонационална държава. Ако до сега имаше политика на толерантност, новото правителство, което се самоназначи прие нов закон, от който малцинствата са притеснени, притеснени са и рускоговорящите.

Общото настроение на повечето хора, които живеят в Украйна е, че няма нужда от външна намеса – нито от Русия, нито от Европейския съюз.

Излиза, че Киев не е Украйна?

Киев е Украйна, това е сърцето на Украйна. Но там се усеща влиянието на Полша и Евросъюза. От друга страна източна Украйна е проруски настроена, но там е силната икономика на страната – мините, машиностроенето. След като тази държава съществува толкова години и живеещите в нея са приели да бъдат това, което са, няма смисъл да се настройваме едни срещу други. Не можем да влизаме в битки.

В Украйна има много проруско настроено население, но има и противници на Русия. Украинските политици трябва да бъдат много лавиращи. Не може да се загърбят исканията на 40-45% рускоговорящи граждани.  Украйна е многонационална държава. Там живеят българи, поляци, татари, унгарци, румънци, молдовани…  Какво ще правят тези хора, които не са украинци? Къде ще отидат? Тук трябва много, много европейско мислене.

Бесарабските българи очакват ли някаква помощ от България?

Моето мнение е, че България въобще няма политика по отношение на българите зад граница. Това са моите наблюдения – аз живея над 20 години в България. Има различни спогодби – относно размяна на студенти, признаване на дипломите и други, но няма интерес към хората. Дълги години агенцията за българите в чужбина не се оглавява от българи. Много хора от Бесарабия са искали да дойдат да живеят в България и не са получили никаква подкрепа. Сега само се говори колко българи има в Украйна, до колко са застрашени, но какво от това?

А какво трябва да се направи?

Не може да се каже еднозначно. България като член на евросъюза би трябвало да води европейска политика. Как да защити българите в Украйна? Трудно е – не можеш да застанеш зад едните или зад другите. Това е въпрос на дипломация. Дипломатите да седнат и да си свършат работата. Знам, че не може на всички да се раздадат български паспорти. Дипломатите да решат проблемите.

А конфликтът в Украйна как очакваш да бъде решен?

Без война. И Украйна да остане каквато е сега, А не да я разделят на 4 части, какъвто е единият вариант. Има и друг – да се раздели на западна и източна. Но аз очаквам , че Украйна ще се запази и нещата ще се решат по мирен начин. Всички мои приятели и познати постоянно пишат в социалните мрежи „Очакваме утре да има мир в Украйна“, независимо на какъв език говорят – български, руски, украински

Ти как се чувстваш тук, далече от родния край?

Аз съм притеснена много. Неизвестността плаши. Но според мои познати се води и информационна война. Понякога в медиите нещата са представени по- трагични, по- нажежени са отколкото са в действителност, особено ако се говори за Одеска област. Но там нямат много глас.

Ако трябва да избираш президент или министър председател знаеш ли за кого би гласувала или поне за коя партия?

В Украйна, както в България има криза на нови лица. Не знам. Не виждам кой трябва и може да оглави страната.

Виталий Кличко не е ли ново лице?

Не мога да кажа – според мен той няма място в политиката. Но аз следя събитията отдалече и не виждам в него лидера. Но това е моето лично мнение, а може и да греша.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Енергиите са така сложени, че могат да създадат проблеми в отношенията ви с колеги, партньори и семейството. По-малко се ангажирайте с чужди въпроси и се съсредоточете изцяло върху своята си работа. Ограничете разходите си и живейте по-спокойно.
23 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате възможност за избор на подход при решаването на професионалните си задачи през този ден. Преценете добре плюсовете и минусите и се опитайте да комбинирате до колкото можете полезността от всяко ваше действие. Ще трябва да приложите всичката си способност да убеждавате, за да подредите нещата според желанията си. Това ще е трудно, но не и невъзможно.
23 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес респектирате околните с невероятната си концентрация и усърдие на работното място. Ще чуете добри отзиви за доскорошната си работа и това ще се отрази благотворно на самочувствието ви. Опитайте се да отбягвате това, което ви носи напрежение, като се стремите само към най-доброто на което сте способни.
23 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще научите много нови неща свързани както с работата, така и с личния ви живот. Внимателно се вслушвайте в това, което минава покрай ушите ви защото може да пропуснете много важна за вас новина, която ще е определяща за бъдещите ви планове. При късмета, който имате днес и който се очертава, в близките дни ще имате много поводи за радост.
23 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Действайте внимателно днес, скъпи Лъвове, тъй като е възможно нещо дребно да обърка работата ви. Ентусиазмът ви е похвален, но не бива да прекалявате с преждевременни действия. Контактите ви с представител на земните зодии ще ви балансира.
23 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В търсене на по-добри варианти, ще помислите за промяна и на работното място. Съдбата ще ви срещне с подходящия човек, с когото ще реализирате намеренията си. Прагматично ще подновите връзката си с личност, от която може да имате полза за бъдещи свои проекти. Дайте повече свода на близките си, не взимайте решенията вместо тях.
23 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще изясните отношенията си с човек от обкръжението ви и на душата ви ще олекне. Нещата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените от вас усилия. И правейки равносметка ще откриете, че сте могли много по-рано да решите проблема без да задълбочавате в него. Приятелска сбирка ще ви зареди с хубави емоции.
23 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден ще ви накара доста да се позамислите относно бъдещата си работа. Оказва се че голяма част от проектите ви нямат резултатът, който сте очаквали, затова наистина ще трябва да промените подхода си. Нека обаче това става постепенно, тъй като така вие по-лесно ще свикнете. Дайте си необходимата почивка вечерта, имате нужда от релаксация.
23 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви предразполага към повече екстравагантност и емоционалност. Стремете се към по-високи цели, към промяна в себе си и около вас. Сега е момента да планирате пътуванията, за които мечтаете. Ще се справите без усилие с проблеми с юридически характер, финансов и селскостопански. Някои ще търсят духовно извисяване чрез отдаване на философски размисъл. Направете го умерено.
23 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще покажете на практика професионалното си отношение към служебен, обществен или друг важен проблем, с което ще си спечелите привърженици. Работата ви ще се улесни, защото много хора ще пожелаят да станат част от екипа ви. Настроението ви ще се подобри и от вест, имаща отношение към семейството ви.
23 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Водени от интересите си, ще продължите да търсите най-доброто за себе си. Финансови придобивки ще удовлетворят някои от вас и мотивират за други. Каквото и да изживеете, бъдете коректни в отношенията си към заобикалящия ви свят и спазвайте договореностите. Това са условия, носещи предимства на последващ етап.
23 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
23 сеп 2020
Последни новини