Свитлана Николова: В Украйна няма нужда от външна намеса

Свитлана Николва е бесарабска българка. Завършила е образованието си в България, омъжва се тук  и сега е щастлива майка на двама сина. Свитлана е преподавател по български и руски език в ПГСС „Васил Левски“. Разговорът ни с нея е провокиран от събитията в Украйна.

Свитлана, разкажи ни за себе си – откъде си? Какво мислиш за събитията в Украйна?

Аз съм от Болград, Бесарабия, Одеска област. Там живеят баща ми и близките ми. Всички са много притеснени, но там е спокойно. Хората не са против влизането в ЕС, но мислят, че за да се случи това е необходимо време, трябва да са готови за това. На тях не им харесва налагането на демокрация с революция. По принцип революциите са социални, а хората които направиха преврата в Украйна нямат социални искания. Не че не искаме Украйна да влезе в Европейския съюз, но тя трябва да е икономически силна, да е конкурентно способна, а не да я смачкат и да стане задния двор на Европа. Какво стана в България – вижте каква безработица има. Къде е положителната промяна? Ако тук се спазват собствените закони, ако се съблюдава реда в къщи и на улицата няма да има нужда от европейско законодателство. Тогава ще сте европейска държава.

Освен това, се очаква много бързо великите сили да си разпределят интересите в Украйна. Предполагам, че повечето българи са наясно - Украйна е една изкуствено създадена през 1918 г. държава. В един период към нея е присъединена Бесарабия, в друг - Крим и т.н. Тя е многонационална държава. Ако до сега имаше политика на толерантност, новото правителство, което се самоназначи прие нов закон, от който малцинствата са притеснени, притеснени са и рускоговорящите.

Общото настроение на повечето хора, които живеят в Украйна е, че няма нужда от външна намеса – нито от Русия, нито от Европейския съюз.

Излиза, че Киев не е Украйна?

Киев е Украйна, това е сърцето на Украйна. Но там се усеща влиянието на Полша и Евросъюза. От друга страна източна Украйна е проруски настроена, но там е силната икономика на страната – мините, машиностроенето. След като тази държава съществува толкова години и живеещите в нея са приели да бъдат това, което са, няма смисъл да се настройваме едни срещу други. Не можем да влизаме в битки.

В Украйна има много проруско настроено население, но има и противници на Русия. Украинските политици трябва да бъдат много лавиращи. Не може да се загърбят исканията на 40-45% рускоговорящи граждани.  Украйна е многонационална държава. Там живеят българи, поляци, татари, унгарци, румънци, молдовани…  Какво ще правят тези хора, които не са украинци? Къде ще отидат? Тук трябва много, много европейско мислене.

Бесарабските българи очакват ли някаква помощ от България?

Моето мнение е, че България въобще няма политика по отношение на българите зад граница. Това са моите наблюдения – аз живея над 20 години в България. Има различни спогодби – относно размяна на студенти, признаване на дипломите и други, но няма интерес към хората. Дълги години агенцията за българите в чужбина не се оглавява от българи. Много хора от Бесарабия са искали да дойдат да живеят в България и не са получили никаква подкрепа. Сега само се говори колко българи има в Украйна, до колко са застрашени, но какво от това?

А какво трябва да се направи?

Не може да се каже еднозначно. България като член на евросъюза би трябвало да води европейска политика. Как да защити българите в Украйна? Трудно е – не можеш да застанеш зад едните или зад другите. Това е въпрос на дипломация. Дипломатите да седнат и да си свършат работата. Знам, че не може на всички да се раздадат български паспорти. Дипломатите да решат проблемите.

А конфликтът в Украйна как очакваш да бъде решен?

Без война. И Украйна да остане каквато е сега, А не да я разделят на 4 части, какъвто е единият вариант. Има и друг – да се раздели на западна и източна. Но аз очаквам , че Украйна ще се запази и нещата ще се решат по мирен начин. Всички мои приятели и познати постоянно пишат в социалните мрежи „Очакваме утре да има мир в Украйна“, независимо на какъв език говорят – български, руски, украински

Ти как се чувстваш тук, далече от родния край?

Аз съм притеснена много. Неизвестността плаши. Но според мои познати се води и информационна война. Понякога в медиите нещата са представени по- трагични, по- нажежени са отколкото са в действителност, особено ако се говори за Одеска област. Но там нямат много глас.

Ако трябва да избираш президент или министър председател знаеш ли за кого би гласувала или поне за коя партия?

В Украйна, както в България има криза на нови лица. Не знам. Не виждам кой трябва и може да оглави страната.

Виталий Кличко не е ли ново лице?

Не мога да кажа – според мен той няма място в политиката. Но аз следя събитията отдалече и не виждам в него лидера. Но това е моето лично мнение, а може и да греша.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини