Тракторите настъпват: След 22 часа 200 машини влизат в София!

Тази вечер към София се очаква да тръгнат близо 200 машини на земеделските производители. Те имат разрешение за протест в София до четвъртък.

500 трактора са се струпали на входа на София, но само част от тях ще влезнат в София и ще се позиционират пред „Александър Невски".

Селскостопански машини на неправителствените организации от сектор „Земеделие” от Великотърновска, Ловешка и Плевенска област тръгват по обяд от Ботевград към София.

Протестното шествие на земеделците е срещу внесения закон за Национален бюджет за 2012 г., в частност предложената Финансова рамка за сектор „Земеделие” 2012 г.

Земеделците ще минат през стария път за София, за да не създават затруднения в движението. Очаква се да пристигнат в столицата след 21.00 часа. Ще се проведе митинг-шествие, с което земеделските стопани искат да покажат отношението си към управляващите. В столицата ще влязат 170 машини от Северна България. Шествието ще премине през Народното събрание, Министерски съвет и обратно. Ще бъдат затваряни Гранични контролно-пропускателни пунктове.

Зърнопроизводителите заявиха, че вече не протестират за пари, а за оставки.

„Не може министърът на финансите да си сложи подписа под едно споразумение и 5 дни след това да каже аз се оттеглям. Няма такова неща в правния мир”, заявиха протестиращите. Те са категорични, че „тези, които са си сложили подписите и са излъгали, трябва да си подадат оставките”, визирайки министрите Симеон Дянков и Мирослав Найденов.

Във връзка с протеста до 21.00 часа на 8 декември 2011 г. се забранява престоят и паркирането с изключение тракторите на участниците в протеста, както следва:

-на бул.„Кн. Ал. Дондуков” между ул.”Сердика” и ул.”Бачо Киро”

-на паркингите на пл.„Св. Александър Невски”, като на 08.12.2012 г. да се освободи частта от ул. „Оборище” до ул.„11-ти август” поради официалното посещение на председателя на Военния комитет на ЕС генерал Хакан Сирен.

Организаторът трябва да спазва Закона за движение по пътищата, чл. 140, ал. 1 и ал. 6, както и Наредба 15 от 07.04.2008 г. за реда за движение по пътищата отворени за обществено ползване на колесни трактори, тракторни ремаркета и друга самоходна техника, регистрирани съгласно Закона за регистрация и контрол на земеделската и горска техника – чл.1, ал. 2 и ал. 4.

„Пътна полиция” към СДВР трябва да извърши следното:

-да осъществи контрол за недопускане на моторни превозни средства с максимална маса над 4 т. и същите да са регистрирани съгласно Наредба І – 45 на МВР от 2000 г.

-да организира придвижването на тракторите по маршрут: бул. „Ботевградско шосе”, бул. „Владимир Вазов”, моста „Чавдар”, бул. „Кн. Ал. Дондуков”, наляво по бул. „Васил Левски”, надясно по ул. „Оборище”.

- да осъществи организацията на придвижването на не повече от 20 машини едновременно.

„Център за градска мобилност” ЕООД – поделение „Паркиране и мобилност” трябва да закрие паркинг „синя зона” и „служебен абонамент” за горепосочените време и място.

Във вторник ще има протестно шествие, което ще завърши на площад „Александър Невски”.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини