Спецсъвет ще наказва за лекарски грешки. Преглед на националния печат

"Стандарт": Бойко: Реформите са единственият лек

Всички реформи са трудни и тежки, но те са единственият лек за старите и неефективни системи, които трябва да превърнем в надеждни гаранции за по-добрите стандарти на живот". С тези думи вчера премиерът Бойко Борисов и вътрешният министър Цветан Цветанов се обърнаха вчера към структурите на ГЕРБ за 5-годишнината от създаването на партията. В поздрава си към структурите Борисов посочва, че партията трябва да работи за максимална подкрепа сред всички българи за предприетите реформи от правителството и депутатите от ГЕРБ.

„Дума": Гладна стачка започва в БДЖ

Гладна стачка започна вчера кондукторка от БДЖ. Недялка Зоева от "Пътнически превози" в район Карлово обяви, че ще продължи с протеста си до подписването на колективен трудов договор, в който да са гарантирани достигнатите до момента доходи.

Синдикатите отхвърлиха категорично предложенията на ръководството на БДЖ за колективните договори, направени в събота вечерта след дълги преговори. Според тях новите параметри орязват основни и социални плащания. Изчисленията на КТ "Подкрепа" и КНСБ показват, че ръководството на БДЖ на практика предлага намаление на доходите на железничарите с 35-37%. Новите предложения на мениджърския екип на дружеството са за орязване на възнагражденията за нощен труд, за извънреден труд и за клас прослужено време. Намаляват се и парите за обезщетенията при уволнение, при пенсиониране и при съкращение и при доброволно напускане. От БДЖ предлагат и намаление на основния годишен отпуск и на отпуска за вредни условия на труд.

„Труд": Спецсъвет ще наказва за лекарски грешки

Нов независим орган от медици и общественици да разглежда случаите на лекарски грешки, предложи Националната пациентска организация (НПО).

"Идеята заслужава внимание и ще бъде сериозно разгледана, защото е ясно, че сегашната система се нуждае от подобрения", коментира пред "Труд" здравният министър д-р Стефан Константинов.

Такъв орган има във Великобритания - нарича се Генерален медицински съвет. Съставен е от 24-ма членове - 12 медицински представители и още толкова от обществени и пациентски организации, обясни д-р Станимир Хасърджиев, председател на НПО. В английския съвет само през 2009 г. са постъпили 5773 сигнала за докторска немарливост. 1758 от тях са подложени на цялостно разследване, а правата на 85 доктори са отнети завинаги.

„Новинар": Повечето фирми ще зарадват служителите си с бонуси за Коледа

Повечето работодатели у нас ще зарадват служителите си с коледни бонуси въпреки кризата. 63 процента от фирмите ще изплатят бонуси по Коледа на своите работници, сочат данните от анкетно проучване на Българската стопанска камара и бТВ, извършено на 3 и 4 декември.

В същото време обаче едва 27 на сто от анкетираните заявяват, че тази година бонусите ще са по-високи от предходната. Все пак всеки четвърти работодател (24%) планира да възнагради служителите си с по една пълна нетна работна заплата, а всеки трети (32%) ще отдели за целта половин заплата.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини