България остава без компенсации за гръцката блокада

България няма да получи компенсации за блокадата на границата от гръцките фермери през януари, съобщи транспортният министър Александър Цветков, предаде АСН.

Въпреки че България поиска от ЕК южната ни съседка да възстанови изчислените на 6,5 млн. евро загуби на наши бизнесмени, от Брюксел направили само забележка на Гърция за нарушаването на правилата за свободно движение в ЕС.

Оттам обаче отказали България да получи компенсации нито от Атина, нито от бюджета на общността. Според Цветков, заради спрения ферибот от Пирея до Италия български транспортни компании със сигурност са претърпели сериозни загуби.

Общо 60 компании от различни браншове подадоха справка за загубите от гръцката блокада в кризисния щаб, сформиран към Министерството на земеделието и храните.

Официално заявените загуби бяха за 3,2 млн. лв. Оказа се обаче, че има големи разминавания в данните, които подават различните браншови организации, и действително регистрираните щети.

Проблемът дойде и от множеството изисквания, които кризисният щаб наложи на българските фирми за доказване, че търпят щети от блокадата. Една от най-трудно изпълнимите изисквания беше фирмите да докажат с документи колко време всъщност престояват камионите им на границата. Гръцката блокада продължи три седмици.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини