Затруднено преминаване през ГКПП Орменион заради стачката в Гърция

Заради обявената стачка в Гърция се очаква затруднено преминаване през ГКПП – Орменион. Това предупредиха от Гранична полиция.

В Главна дирекция "Гранична полиция" е получена информация от гръцките гранични власти, че във връзка с протестните действия утре в Гърция, е възможно след 11.00 часа да има затруднения при преминаването през ГКПП – Орменион (съпределен на ГКПП – Капитан Петко войвода, в района на Свиленград).

Въпреки че служители на трите КПП-та на гръцко-българската граница няма да стачкуват, в което увери временно изпълняващият длъжността генерален консул на България в Солун Лъчезар Иванов, са възможни затруднения. За тях предупреждаваше гръцкия в. "Катимерини", в който бе публикувана информация, че митницата в района на Орменион ще бъде блокирана от жители на общините Виси, Тригоно и Киприно.

На КПП Орменион – Капитан Петко Войвода няма митница от 2007 г. Има митнически служители, т.нар. мобилни групи. Дирекция Митници основно обслужва КПП-то с турската граница.

Ако жители на трите населени пункта, цитирани в "Катимерини", блокират пътищата, това може да създаде пречки, но до момента няма такава информация. Информацията е, че единствено митницата няма да работи, което практически не касае КПП "Капитан Петко Войвода" – Орменион", обясни Лъчезар Иванов.

На ГКПП "Калотина" е въведена организация на преминаване: леките автомобили с регистрация на държави-членки на Европейски съюз и гражданите на съюза, в това число българските автомобили, ще влизат през граничния пункт, без да получават единен електронен фиш и няма да им се налага да спират и закупуват винетни стикери от гишетата на управление "Пътни такси и разрешителни" на пункта. Влизащите в страната европейски граждани ще имат задължението да си закупят винетки от най-близките бензиностанции.

Организацията на движение е в сила и на ГКПП "Капитан Андреево". На граничния пункт са обособени три коридора за влизащите в страната МПС, с регистрация на държави, които не са членки на ЕС. Те ще получават единен електронен фиш. В останалите седем платна ще се движат МПС с регистрация на държави-членки на ЕС, които ще преминават без единен електронен фиш. Те ще могат да си закупят винетни стикери от най-близките бензиностанции, намиращи се непосредствено след бариерата на граничния пункт.

Препоръчва се на българските граждани, които пътуват за Турция, да използват и граничните пунктове "Лесово" и "Малко Търново". Алтернативни маршрути на трасето ГКПП "Капитан Андреево" – ГКПП "Калотина" са останалите ГКПП-та по границата със Сърбия - Връшка чука, Брегово, Стрезимировци и Олтоманци или към Румъния през Дунав мост и към Македония през Гюешево.

Система "на едно спиране" функционира на ГКПП "Промахон".

Поради ремонтни дейности по пътя от Termes към Kidari до КПП Константинос се прекъсва трафикът по трасето. МВнР препоръчва на българските граждани, пътуващи за Гърция, да не планират преминаване през ГКПП Златоград, тъй като движението ще бъде преустановено до 30 май.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини