Борисов покани папа Бенедикт ХVІ на посещение през 2012

Премиерът Бойко Борисов е отправил покана към папа Бенедикт ХVІ да започне организацията на негово посещение в България през 2012 година, съобщи БТА.

Това каза пред журналисти премиерът, който днес имаше аудиенция при папа Бенедикт ХVІ по повод предстоящия празник 24 май.

Папата благослови Бойко Борисов и българския народ. В словото си папата е поставил акцент върху делото на Светите братя Кирил и Методий, които са допринесли за налагането на християнството в България и са затвърдили неговия корен в душите на българския народ

Борисов се срещна след това и с държавния секретар на Ватикана кардинал Тарчизио Бертоне.

"И папата и кардиналът са много доволни от това, което България прави - за запазването на европейската идентичност, етническата толерантност, религиозната толерантност, помощите за Хаити, организирани със смс кампанията", каза Борисов, съобщи Агенция Фокус.

"Поканих го за 2012 година да започнем да организираме посещение. Той каза – "ако съм жив и здрав, нека да получим официалните покани по дипломатически път и се надявам да дойда". Кардиналът също ще посети България, за него е сигурно още в рамките на тази година.

Папата дари премиера с миниатюрно копие на една от витите колони на централния олтар в базиликата "Свети Петър", построен през 17-ти век от Джовани Лоренцо Бернини. Копието на колоната е ръчно изработено в ограничен тираж и пригодено за писалка.

Бойко Борисов поднесе маска на Бетовен, чийто автор е скулпторът Вежди Рашидов - който присъстваше на аудиенцията в качеството си на министър на културата, както и икона и снимка на католическия храм в град Раковски.

Премиерът Бойко Борисов беше удостоен с ордена на големия кръст за заслуги - специална степен, връчен му от принц Матьо Фестинг - магистър на Малтийския орден.

Отличието се връчва за личното участие на Борисов в борбата с корупцията и организираната престъпност, които изграждат по-добър имидж на България, каза Матьо Фестинг при връчването на отличието.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини